Pedagogekteparet Grete Helle og Tom Rune Fløgstad har sammen forfattet lærebøkene «Verktøy som virker i verdistyrte barnehager» og Ledelse av verdistyrte barnehager», utgitt på Kommuneforlaget. Nå er begge bøkene oversatt til tysk, som de første i sin sjanger.
Pedagogekteparet Grete Helle og Tom Rune Fløgstad har sammen forfattet lærebøkene «Verktøy som virker i verdistyrte barnehager» og Ledelse av verdistyrte barnehager», utgitt på Kommuneforlaget. Nå er begge bøkene oversatt til tysk, som de første i sin sjanger.

Norsk lederkompetanse etterspurt i Tyskland

For første gang er norske lærebøker i barnehageledelse oversatt til tysk.

Publisert Sist oppdatert

Pedagogekteparet Grete Helle og Tom Rune Fløgstad har sammen forfattet lærebøkene «Verktøy som virker i verdistyrte barnehager» og Ledelse av verdistyrte barnehager», utgitt på Kommuneforlaget.

Ekteparet utgjør firmaet Ringer i vann og tilbyr kurs, forelesninger, konferanser og coaching. De har flere ganger vært i Tyskland for å bidra til kvalitetsutvikling og bedre ledelse i tyske barnehager. De har også bidratt med å få tyske barnehager på studiebesøk i Norge.

– Her hjemme har vi lenge jobbet med organisasjonsutvikling og lederopplæring for barnehager. Vi har også, sammen med Universitet i Stavanger, vært Norges Handelshøyskole i Bergen sitt fagmiljø ved den nasjonale styreropplæringen. For et par år tilbake fikk vi en forespørsel fra Tyskland som gjaldt utvikling av et lederopplæringsprogram for tyske barnehager, sier Fløgstad.

Lav status

Tysk barnehagelærerutdanning er ikke et høyskolestudium som i Norge, men en fagutdanning. Dette har bidratt til at statusen til tyske barnehagelærere er langt lavere enn for eksempel grunnskolelærere.

– Men siden vi trengte å utvikle og skrive et helt kompendium på tysk, et språk vi på ingen måter behersker…, begynner Fløgstad.

– Og tyskere snakker dårlig engelsk, skyter Helle inn.

– … så ble det hele lagt på is, fullfører Fløgstad.

Reportasjen fortsetter under bildet.

Godkjente bøkene

Men tanken festet seg og nå har altså ekteparet skrevet to bøker på norsk i stedet.

– Det ga oss samtidig større kontroll på bøkenes innhold fordi vi hadde en norsk forlagsredaktør å forholde oss til. Interessen fra Tyskland var fortsatt til stede, og språkkyndige folk godkjente bøkene, sier Fløgstad.

Kommuneforlaget har solgt inn bøkene til det tyske forlaget Bananenbleu, samt at de forhandler om de elektroniske rettighetene for en eventuell utgivelse av e-bøker.

De første bøkene

Oversettelsen av bøkene fikk økonomisk støtte av Senter for norsk litteratur i utlandet (NORLA).

– Det har stort sett vært skjønnlitteratur som tidligere har blitt oversatt til tysk. Våre bøker er faktisk de aller første bøkene innen kategoriene ledelse, organisasjonsutvikling, pedagogikk og barnehage som har blitt oversatt til tysk. Vi er veldig stolte, men det er også en fjær i hatten for norsk barnehagetradisjon og for norske barnehager. For å få støtte fra NORLA må bøkene godkjennes av NORLAs faglige råd. Det betyr at bøkene er funnet gode nok til å få statlig støtte til oversettelse. Begge bøkene er spekket med praksiseksempler og bilder fra barnehager rundt omkring i Norge, og barnehagene på Askøy utenfor Bergen er nok de som føler seg aller stoltest, sier Fløgstad med dårlig skjult stolthet.

Tysk barnehageledelse

Bøkene var månedens bøker i Pedagogisk Bokklubb i februar i fjor, og førsteopplaget ble utsolgt i løpet av 14 dager.

Så langt har Helle og Fløgstad seks bøker på samvittigheten. Nå er planen at de oversatte bøkene skal brukes til undervisning i tysk barnehageledelse. Dog tror forfatterparet at dette ligger noe fram i tid.

– Men vi håper at vi kan bidra til å heve kompetansen og statusen i yrket i Tyskland. Vi er veldig stolte over å få lov til å dele den nordiske barnehagemodellen, sier Helle.

Modige ledere

– Men i Tyskland som i Norge, er det i stor grad flat struktur i barnehagene. Vi må tørre å etablere en tydelig ledelse i barnehagen og avklare arbeidsoppgaver og forventninger, sier Helle.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Hun er soleklar på at barnehageledelse skal komme ungene til gode. Ledere må tørre å si at dette er vårt verdigrunnlag, dette jobber vi for.

– Det må være helt konkret. Det holder ikke å si at «her hos oss jobber vi for bedre kvalitet». Du må si hva dette er for din barnehage, sier Fløgstad.

Bokmessen i Frankfurt planlegger for øvrig Norge som hovedtema i 2019, og NORLA samarbeider med Kulturdepartementet, Utenriksdepartementet og Næringsdepartementet om satsningen frem mot 2019. Barnehagebøkene til Grete Helle og Tom Rune Fløgstad vil selvsagt være å finne også der.

Powered by Labrador CMS