Medforfatter Toril Kristensen leste høyt fra «Kim og Kaia flyr høyt» under boklanseringen.
Medforfatter Toril Kristensen leste høyt fra «Kim og Kaia flyr høyt» under boklanseringen.

Markerte 30-årsjubileum med barnebokutgivelse

I fjor fylte stiftelsen Kanvas 30 år. I anledning jubileet gir de nå ut sin første barnebok «Kim og Kaia flyr høyt», der Kanvas-ansatte står for både tekst og illustrasjoner.

Publisert Sist oppdatert

I boken møter vi Kim og Kaia. De er gode venner og går i samme barnehage. Denne kvelden skal Kaia overnatte hos Kim, og da vet en aldri hva som kan skje. Vi blir med Kim og Kaia på en spennende reise over hav og fjell hvor utfordringene er mange. Sammen overvinner de selv de farligste situasjoner, og at Kim og Kaia er forskjellige gjør ingen ting.

«Kim og Kaia flyr høyt» er skrevet og illustrert av ansatte i Kanvas, og fredag var det klart for boklansering i Rektorhaugen Kanvas-barnehage i Oslo.

En av bokens forfattere, Toril Kristensen, leste høyt for barnehagebarna med stor innlevelse, og tilbakemeldingene fra barna var svært gode.

– Synes dere boken var spennende?

– Ja! svarer Frans Helmer, Nora, Agnes og Hennie i kor.

– Det aller mest spennende var at Kim og Kaia fløy høyt, sier Nora entusiastisk.

Vil gi noe tilbake

Med boken ønsker Kanvas å gi noe tilbake til alle barna som fyller barnehagedagen med lek, læring, kreativitet og humor.

Selve ideen om å lage barnebok kom fra en ansatt.

– Vi i Kanvas har tidligere laget to barne-CD-er. For noen år tilbake fikk jeg en e-post fra en ansatt som lurte på om det ikke også var en idé å lage en barnebok. Det passet ikke akkurat da, men vi har tatt vare på denne ideen fordi den var veldig god. Når Kanvas fylte 30 år i 2016 tenkte vi at det passet bra å sette ideen om å lage en barnebok ut i livet i jubileumsåret, forteller Lene Kjeldsaas som er leder av Kanvas Kompetanse.

– Vi synes bøker er kjempeviktige for barn, så vi bidrar gjerne med god litteratur, legger hun til.

Mange involverte

Teksten er skrevet av Magnhild Brekke, Anita Særvold Johannessen, Toril Kristensen, Mats Merckoll, Kristin Roen og Anita Merete Sollid. Siri Haugan har laget illustrasjonene til boken. Hjelp har prosjektgruppa også fått av frilanser, førskolelærer, forfatter og journalist, John Roald Pettersen, som er redaktør for boken.

– Det har vært en fin prosess. Folk har kommet med innspill fra ulike hold. Det er veldig morsomt at folk som jobber i barnehagen viser at de sitter på slike ressurser og kan få til noe slikt, sier Pettersen som synes det har vært gøy å være med på prosjektet.

– Å være så mange involverte har vært utfordrende i den kreative prosessen, men jeg tror alle nå er enige om at vi opplever at vi eier boken sammen, sier forfatter Anita Merete Sollid, som er daglig leder i Utforskeren Kanvas-barnehage på Slemmestad.

Alle de involverte har vært svært spente på hvordan boken ville bli mottatt, og de var strålende fornøyde med reaksjonene fra barna under høytlesingen, for det manglet ikke på spørsmål og kommentarer fra barna underveis.

Vennskap og samhold

– Hva er hovedbudskapet i boken?

– Vennskap og samhold, sier medforfatter og barnehagelærer, Anita Særvold Johannessen, som jobber i Prismen Kanvas-barnehage i Bergen.

– De to hovedpersonene er veldig forskjellige. Den ene er mer tilbaketrukken, den andre snakker litt mer før den tenker. Vi ønsker å vise gjennom handlingen i boken at begge veier kan føre frem, og at man aller mest kommer frem ved å samarbeide, legger prosjektleder Magnhild Brekke til. Hun jobber som fagkonsulent i Kanvas Kompetanse.

Forfatterne håper at historien vil inspirere til lek, undring, filosofering og meningsfylte samtaler.

– Vi håper at ungene kan ta flere reiser med Kim og Kaia. Enten de vil lage egne historier eller tegne historier. Vi oppfordrer til å tenke videre. Boken er skrevet slik at den inviterer til å stille spørsmål, sier Brekke.

Prosjektlederen forteller at gruppa, mens de arbeidet med boka, også var ute og luftet noen av ideene sine i barnehagene.

– Kanvas har i sitt idégrunnlag at vi skal ta barn på alvor. Barn skal få lov til å medvirke. Når vi skulle ha dette prosjektet tenkte vi at vi måtte sjekke litt ut med ungene og få noen responser derfra. Vi laget oss en viss handlingsrekke og hva boken skulle handle om, og så sjekket vi dette ut med ungene, forteller Brekke.

Tilbakemeldingene fra barna førte til at det ble gjort noen endringer i manuset.

– Ungene har vært med på å påvirke uten å ha sett boken, sier prosjektlederen.

Alle vil få hver sin bok

Etter at Toril Kristensen hadde lest ferdig denne fredagsformiddagen i Rektorhaugen Kanvas-barnehage, fikk barnehagebarna hver sin bok til odel og eie.

– Det lukter pasta av boken, ler Hennie.

– Det er fordi den er helt ny, sier Nora, som forteller at hun gleder seg til å ta med boken hjem og lese den sammen med foreldrene sine.

«Kim og Kaja flyr høyt» er trykket i 6000 eksemplarer og leder av Kanvas Kompetanse, Lene Kjeldsaas, forteller at alle barn i Kanvas-barnehager vil få hver sin bok. For andre vil boken gjøres tilgjengelig på Kanvas’ nettsider, opplyser Kjeldsaas.

Powered by Labrador CMS