Saken mot en barnehageansatt i 30-årene er nå henlagt av statsadvokaten.

Barnehageansatt etterforsket for overgrep mot 13 barn: Saken henlagt

Mannen i 30-årene satt i varetekt i to måneder, etter mistanke om seksuelle overgrep. Nå henlegger statsadvokaten saken, i strid med politiets ønske, ifølge NRK.

Publisert

Vest politidistrikt iverksatte etterforskning av saken i januar.

– Bakgrunnen for etterforskningen var blant annet at barn hadde fortalt til sine foreldre at den ansatte hadde begått det som kunne være en seksuell handling, sier statsadvokat Trond Høvik til Bergensavisen.

Den siktede, som er en mannlig barnehageansatt i 30-årene, ble pågrepet mandag 4. februar på vei til jobb og siktet for overgrep mot ett av barna i barnehagen han jobbet. Barnehageassistenten arbeidet ifølge BA i den aktuelle barnehagen i en årrekke, og har vært en populær ansatt som har nytt respekt blant både foreldre, kolleger, venner og bekjente.

Etter hvert ble siktelsen utvidet til å også gjelde seksuell handling mot et annet barn, og mannen satt til sammen to måneder i fengsel. Barna det ble mistenkt var utsatt for overgrep ble avhørt på Barnehuset.

– Mer enn ett barn hadde fortalt sine foreldre at den ansatte hadde foretatt en seksuell handling. Barnehagens ledelse ble informert, og gikk til politiet, som har gjennomført en grundig etterforskning med gjennomgang av telefoner og datamaskiner, og avhør av foreldre, barn og ansatte, sier statsadvokat Trond Høvik til NRK.

Siktelsen mot mannen ble tatt ut etter paragraf 299 i den nye straffeloven, «Voldtekt av barn under 14 år». Strafferammen er inntil ti års fengsel.

Barnehageledelsen varslet

Til Bergens Tidens forteller statsadvokat Trond Høvik at barnehagens ledelse ble informert om det barna hadde fortalt hjemme. Ledelsen varslet politiet som så startet etterforskning.

Mannen i 30-årene var ifølge BT tydelig preget da han ankom retten. Bekjente av ham var til stede på gangen og kom med støtteerklæringer da han ble ført inn til fengslingsmøtet.

– Saken er henlagt etter bevisets stilling, opplyser statsadvokat Trond Høvik. 

–  Vi konstaterer at statsadvokaten mener det samme som vi har hevdet hele tiden, nemlig at det ikke er bevismessig grunnlag for anklagen, sier forsvarer Kaj Wigum til BT.

Han sier hans klient hele tiden har nektet skyld.

– Det ble gjort en grundig etterforskning med tilrettelagte avhør av barn, ansatte i barnehagen og foreldre, sier Høvik.

Varsler klage

Etter at politiet hadde gjennomgått mannens datautstyr, ledet det dem frem til andre barn. Totalt etterforsket de om mannen hadde gjort noe straffbart mot 13 barn, men siktelsen omfattet i alt overgrep mot tre barn. 

– Ikke alle disse gikk i barnehagen, sier Høvik.

Cecilie Wallevik, som er bistandsadvokat for de fornærmede, varsler at det kan komme en klage fra deres hold.

– De pårørende er skuffet over statsadvokatens beslutning. En klage til Riksadvokaten vil nå bli vurdert, sier hun til TV2.

Powered by Labrador CMS