Mister plassen. 61 barn i Bergen, Trondheim og Stavanger har mistet barnehageplassen fordi foreldrene er dårlige betalere.

Stenger ute barn av dårlige betalere

Barneombudet vil ha gratis barnehageplass for fattige familier.

Publisert Sist oppdatert

I Bergen har 33 barnehagebarn mistet plassen etter at bystyret innførte nye regler for manglende foreldrebetaling — tross forsikringer fra byråden om at ingen barn skulle miste plassen.

Oslo, Trondheim og Stavanger har samme praksis, og ifølge NRK gjør minst et titalls bykommuner i Norge det samme. NRK har fått bekreftet at 18 barn har mistet barnehageplassen i Trondheim siste halvår — og i Stavanger har ti barn mistet barnehageplassen på grunn av manglende betaling.

Det er ulike familieskjebner som ligger bak når barn nektes plass i kommunale barnehager i Bergen.

– I noe familier har ikke foreldrene klart å ta i mot hjelpetilbudene, eller systematisere egen økonomi. Og så er det familier hvor det rett og slett er dårlige ressurser og dårlig omsorg, sier oppvekstbyråd Jana Midelfart Hoff (H) til NRK.

Barneombud Anne Lindboe ønsker gratis barnehageplass for fattige familier, og reagerer på at barn fratas plassen fordi foreldrene er dårlige betalere.

– Det er veldig urettferdig. Barnehager må være et gode som alle i Norge får tilgang til. Hvis fattige barn ikke får denne muligheten fordi foreldrene har opparbeidet seg gjeld, så er det svært alvorlig for barna, sier Lindboe til NRK.

Powered by Labrador CMS