Stortingets utredningsseksjon flere kommuner kan handle i strid med barnehagens rammeplan.
Stortingets utredningsseksjon flere kommuner kan handle i strid med barnehagens rammeplan.

Kartlegger uten at foreldrene vet det

Stortingets utredningseksjon mener flere kommuner kan handle i strid med barnehagens rammeplan.

Publisert Sist oppdatert

Avisa Nordlys omtaler i dag en konfidensiell utredning om bruken av kartleggingsverktøy i barnehager, i de ti største kommunene i Norge. Rapporten er bestilt av SV.

Les hele saken her.

Rapporten slår fast at det i flere kommuner – inkludert Tromsø - blir pålagt bruk av konkrete kartleggingsverktøy i barnehagene, og at dette kan være i strid med nåværende rammeplan for barnehagene.

SV-politiker og stortingsrepresentant fra Troms, Torgeir Knag Fylkesnes sier til Nordlys at innholdet i rapporten, og omfanget av kartleggingsverktøy, viser at barnehagehverdagen er på vei til å bli redusert til en arena for testing av barn.

Les også: Datatilsynet dypt uenig i barnehagelovforslag.

I dagens rammeplan for barnehagene fra 1996 åpner man kun for individuell kartlegging ved bekymringstilfeller, og i samarbeid med foreldre og hjelpeinstanser. Når Tromsø kommune pålegger barnehager kartleggingsverktøy for allmenn bruk, går de imot det premisset.

Bærum, Drammen, Oslo, Bergen, Fredrikstad, Kristiansand, Sandnes, Trondheim og Stavanger er de øvrige kommunene som undersøkes i rapporten.

Flere av kommunene har pålagt ett eller flere verktøy til bruk i barnehagen, ifølge rapporten.

Les også: Kan innhente informasjon om barnet uten foreldres samtykke.

Rapporten er utarbeidet av Stortingets utredningsseksjon. Seksjonen bistår enkeltrepresentanter, partier og komiteer på Stortinget med faglig bistand, og er en uavhengig instans. De samarbeider tett med norske forskningsinstitusjoner.

Powered by Labrador CMS