Tønsberg hadde 27 kommunale og 18 private barnehager ved utgangen av fjoråret.

250 millioner til bemanning:
­– Monner ikke

Politikere i Tønsberg vil utvide sin satsing på økt bemanning i barnehagene, men det er uklart om kommunen tar seg råd. Regjeringens øremerkede midler, dekker neppe mer enn en brøkdel av regningen.

Publisert Sist oppdatert

– 250 millioner monner ikke, men det er en veldig fin start, sier Mathias Willassen Hanssen (H) til Tønsbergs Blad (krever abonnement).

Han er utvalgsleder i oppvekst og opplæring i Tønsberg kommune. En kommune som har utmerket seg i bemanningssammenheng, etter at lokalpolitikerne i 2021 valgte å innføre økt bemanning i seks barnehager. Først på prosjektbasis, siden permanent.

Tverrpolitisk enighet

Erfaringene har vært så gode at politikerne, også etter fjorårets lokale maktskifte, ønsker å utvide ordningen til flere barnehager. Ifølge Hanssen trengs imidlertid rundt 25 nye årsverk, til en årlig lønnskostnad på rundt 23,8 millioner kroner, for å få dette til.

Derfor skrev han i forrige måned et brev til kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap), der han ga uttrykk for at Tønsberg, i en sterkt presset kommuneøkonomi, har vanskelig for å gjennomføre satsingen alene.

Brevet avstedkom en invitasjon til Kunnskapsdepartementet, og «Nasjonalt forum for barnehagekvalitet», som fungerer som kontaktpunkt mellom aktører i barnehagesektoren og statsråden som har ansvaret for den.

Der holdt Hanssen innlegg sammen med virksomhetsleder for de kommunale barnehagene i Tønsberg, Anita Schjelderup.

Ikke som kompensasjon

Da revidert nasjonalbudsjett og kommuneproposisjonen 2025 ble lagt fram ikke mange ukene etter, inneholdt sistnevnte en økning i kommunenes frie rammer, hvor 250 millioner kroner var øremerket bemanning i barnehager.

Les også: Knytter ekstra 250 millioner til barnehager

Barnehage.no har bedt kommunal- og distriktsdepartementet om en nærmere avklaring, og fått et tydelig nei på spørsmål om midlene skal brukes til å kompensere for økte kostnader og bortfall av inntekter som følge av kutt i foreldrebetalingen.

Departementet skriver:

«De 250 mill. kronene som i kommuneproposisjonen er varslet for 2025 er en del av veksten i frie inntekter som kommunesektoren disponerer fritt. Midlene er ikke knyttet til en bestemt oppgave- eller regelendring, men er uttrykk for et politisk ønske fra regjeringen om at kommunene satser på bemanning i barnehager.»

Regner med å få 1 prosent

Til Tønsberg Blad opplyser utvalgsleder Hanssen at de regner med å få én prosent av regjeringens øremerkede bemanningsmidler til Tønsberg kommune:

– Det vil si 2,5 millioner kroner, og det vil være nok til noen nye stillinger.

Ifølge Utdanningsforbundets leder Geir Røsvoll, er det dog behov for mye mer for å oppnå mål regjeringen selv har satt, om bemanning og kompetanse i barnehagene.

Også for å dekke inn Tønsbergs satsing på økt bemanning, gjenstår en del.

– Det er som sagt en fin start, men vi skal jobbe for at den summen økes, sier Hanssen til lokalavisa.

Han tar til orde for at finansiering skal skje gjennom et spleiselag mellom stat og kommune, men minner samtidig om at kommunedirektøren i sitt prosjekt «sunn kommuneøkonomi», har foreslått å kutte den ekstra bemanningen.

 Utålmodig opposisjon

Nylig stemte posisjonen i Tønsberg (H, V, Frp og Krf) imot et forslag fra opposisjonen (SV, Ap og Sp) om å forplikte seg til å videreføre bemanningssatsingen i barnehagene. Det fikk de kritikk for.

Kritikk får også kommunedirektørens forslag om reversering:

«Vi i Utdanningsforbundet har erfart at andre kommuner ser til Tønsberg grunnet vår satsing på de minste. Men nå frykter vi de vil se en annen vei», skriver Utdanningsforbundet Tønsberg i et debattinnlegg publisert i Tønsbergs Blad.

Til samme avis, svarer Hansen slik på opposisjonens utspill:

– Slike prioriteringer, som å øke bemanningen i barnehagene, gjør vi i budsjettene. Uansett hvordan vi vrir og vender på det vil en slik henstilling ha en økonomisk konsekvens. Som jeg sa i utvalgsmøtet må det ikke være noen tvil om at vi posisjonspartiene ønsker å øke bemanningen i barnehagene, men vi må se dette inn i det totale budsjettet. Tønsberg kommune har ikke handlingsrom til å klare dette alene.

Powered by Labrador CMS