Haakon Vormeland tok over som leder i Nettverk for natur- og gårdsbarnehager i fjor. Nå er han snart klar for ny konferanse.

– Vi sitter på hver vår tue og gjør ekstremt mye bra

To timer før nytt styre skulle velges, fikk Haakon Vormeland spørsmål om han ville stille som styreleder i Nettverk for natur- og gårdsbarnehager.

Publisert

Det skjedde sist nettverket inviterte til konferanse, i juni i fjor. Det siste året har han dermed brukt på å styrke norske natur- og gårdsbarnehagers posisjon i sektoren. På tampen av fjoråret ble Nettverk for natur- og gårdsbarnehager (NNG) invitert til Kunnskapsdepartementet for et innspillsmøte om nytt regleverk for styring og finansiering av barnehagesektoren.

Dit dro Vormeland sammen med Jørgen Kjørven fra Småtjern naturbarnehage.

– Hva var det viktigste budskapet?

– At vår type barnehager har et veldig godt tilbud, noe som også understøttes av forskning. Vi tør å være annerledes, og å skape en hverdag for barna som kanskje ligger nærmere det virkelige livet - i alle fall i mer grisgrendte strøk. Og for gårdsbarnehagene er det et annet aspekt som ofte blir oversett: At barnehagedrift er en ganske markant tilleggsnæring for Bonde-Norge. Vi er viktige arbeidsgivere i små lokalsamfunn, og bidrar til at gårdsbruk kan bli levedyktige.

Etablerte verdier på spill

Sammen med tidligere eier av Medås gårdsbarnehage og mangeårig medlem i nettverket, Anita Hunstad, deltok han også nylig i PBL-podden, der han understreket betydningen av denne typen barnehager:

– Det er stadig flere barn og unge som sliter psykisk, de føler seg utilstrekkelige, de mangler tilhørighet og fungerer kanskje ikke så godt motorisk. De er utsatt for mye kroppspress og krav om vellykkethet, sa han i samtale med programleder Lars Kolbeinstveit, og fortsatte:

– Samtidig ser vi et samfunn som beveger seg stadig lenger vekk fra det gamle levemønsteret, med jordbruk, fangst og fiske som er vår tradisjon og kultur. Da er etablerte verdier satt i spill. Medlemsbarnehagene våre har en pedagogikk som baserer seg nettopp på natur og dyr og bærekraftig økologi. Vi tar utgangspunkt i sammenhengen mellom naturelementene, samspillet mellom mennesker og dyr og forståelsen av mekanismene mellom dette.

Spennende nettverk

Til daglig jobber han som pedagogisk leder i Ole Brumm barnehage i Aurskog, og har vært aktiv i NNG siden 2016.

– Jeg har alltid syntes nettverksbygging er veldig spennende, uansett fora. Det handle rom å skape ulike arenaer der vi kan dele både kunnskap og utfordringer. Vi sitter gjerne på hver vår tue og gjør ekstremt mye bra, så hva kan man stjele og lære av andre?

Selv har han vært i Latvia og snakket om å slakte sauer foran 250 måpende barnehageansatte. Nettverket har også nylig hatt besøk fra Kina, der interessen for den norske måten å drive denne typen barnehager på er stor.

– Samtidig er det en utfordring at vi er bare rundt 60 medlemmer, mens det finnes rundt 600 slike barnehager i Norge - selv om mange står i fare for å legge ned. Vi skulle ønske enda flere ville komme og være sammen med oss, slik at vi kunne blitt en enda sterkere stemme inn mot politikerne.

I løpet av 2022 ble det 99 færre private barnehager i Norge. De fleste små og enkeltstående. Nettopp den typen barnehager Vormeland representerer.

– Når man hele tiden må kjempe for det vi har sånn klokkertro på at er bra, er det utfordrende. Med 356 kommuner er det like mange tolkninger av regelverket, som ligger til grunn for finansieringen. Barnehagene våre er under press, og det er en konstant kamp, sier han, og legger til:

– Vi er nødt til å kjempe for at barna i våre barnehager skal ha like vilkår som andre steder, og en anerkjennelse for jobben vi gjør.

Konferanse i juni

Den årlige konferansen i nettverket har så langt vært den viktigste møteplassen. Etter at han tok over som leder, har han etablert flere samlinger gjennom året.

– Før den siste konferansen fikk jeg spørsmål om jeg ville være en del av styret, og det sa jeg ja til. Men så fikk jeg en sms to timer før årsmøtet: Om jeg kunne tenke meg å stille som styreleder? Ja, så hoppa jeg på det. Og ble valgt, så det er jo hyggelig.

Nå er han i full gang med å planlegge neste konferanse, som arrangeres på Elverum i juni. På programmet står blant andre Ive Tandberg, Kurt Ivar Morsdal og Jørgen Kjørven, i tillegg til Norges sopp- og nyttevekstforbund, som nettverket har et samarbeid med. I tillegg skal konferansedeltagerne besøke medlemsbarnehager i nærområdet. Årets program skal gi oss inspirasjon til å gå ut og undres med barn med glede og trygghet på at vi bidrar til en forskjell i menneskers liv, står det blant annet i invitasjonen.

– Jeg har aldri arrangert konferanse tidligere, så det blir spennende, sier Vormeland.

Powered by Labrador CMS