Fra venstre: Oda Marie Haugholt og Trine Waalmann Hagalia i Godbiten barnehage.

Besøkte barnehager på Sri Lanka: – Minner for livet

Oda Marie Haugholt og Trine Waalmann Hagalia i Godbiten barnehage fikk bli med bistandsorganisasjonen FORUT på studietur til Sri Lanka. Det ble en tur de sent vil glemme.

Publisert Sist oppdatert

– Vi kom hjem med bagasjen full av sterke inntrykk og opplevelser, sier pedagogisk leder Oda Marie Haugholt i Godbiten barnehage.

ULNA-barnehagen som holder til på Majorstua i Oslo har i noen år arbeidet med Barneaksjonen i regi av FORUT – et pedagogisk opplegg for barnehager og barneskoler der barn i Norge lærer om dagliglivet til barn i andre land.

I fjor ble Godbiten barnehage trukket ut som den heldige vinner av en studietur til Sri Lanka for å bli kjent med FORUTs prosjekter og samarbeidspartnere i landet, og se hva arbeidet deres har å si for lokalbefolkningen.

Yrende liv

29. februar troppet Haugholt og daglig leder Trine Waalmann Hagalia opp på Gardemoen – klare for en spennende og lærerik reise.

Etter en lang flytur var de endelig fremme ved første stopp: Colombo.

Kontrastene mellom Oslo og Sri Lankas hovedstad er store, forteller Hagalia.

Yrende liv i Colombo.

– I Colombo er det rundt én million innbyggere og rundt 200 000 innreisende hver dag. Det yrer av liv i gatene. Både tempo, trafikk og støy er det mer av her, så vi skjønte raskt at vi måtte bli gode på de uskrevne trafikkreglene i gatene, sier hun.

Hovedmålet med reisen var altså å se noen av prosjektene til FORUT på Sri Lanka. Borgerkrig har i årrekker preget landet, og et av organisasjonens fokus har vært å gjenoppbygge nærmiljø i samarbeid med lokale organisasjoner.

– Gjenoppbygningen etter borgerkrigen som varte fra 1983 til 2009, pågår fortsatt. Det samme gjelder oppbygningen etter tsunamien i 2004. Det er fattigdom i flere områder i landet, noe vi fikk se på nært hold, forteller Oda Marie Haugholt.

Dro på barnehagebesøk

Første dag i Sri Lanka fikk kollegene i Godbiten barnehage møte FORUTs partnerorganisasjoner – FRIENDS, RAHAMA, FISD og HLAD – og høre mer om deres arbeid.

Etter et par dager i Colombo beveget reisefølget seg nordover i landet. I byen Jaffna fikk de besøke en barnehage støttet av RAHAMA (Recovery and Humanitarian Action Management Agency). Organisasjonen opererer i fem distrikter i de tidligere krigsherjede områdene nord på Sri Lanka. Deres hovedfokus er gjenbossetting av internflyktninger etter borgerkrigen.

Barnehagen i Jaffna.

Barnehagen Hagalia og  Haugholt besøkte har nå fått et eget barnehagebygg og tilhørende uteområde. Etter hvert håper de å kunne bygge ut, og få innlagt vann og strøm, opplyser førstnevnte.

– I barnehagen var det pedagogiske aktiviteter som forming, dans, musikk og arbeid med forskjellige temaer. Lek og fysisk aktivitet ble også prioritert av pedagogene som jobbet der.

De to kollegene fra Godbiten syntes det var interessant å se hvordan en barnehage på Sri Lanka kan se ut.

– Selv med få midler, gir de barna muligheter til å jobbe med ulike materialer, bli kjent med bokstaver og har godt med plass til å leke ute. Det var veldig fint å se hvordan de brukte naturmaterialer, slik vi gjør, til å lage ting i barnehagen. De viste oss hvordan de hadde laget figurer av barken fra et kokosnøtt-tre, forteller daglig pedagogisk leder Oda Marie Haugholt.

Fra barnehagen.

Flytter fra landet

Neste stopp var en familiedrevet Papaya-gård, der de selvsagt fikk smake på den grønne frukten med det søte og oransje fruktkjøttet.

– Et triks vi lærte var å skvise litt lime over for å gi den litt syrlighet. Det var mye god frukt, forteller Trine Waalmann Hagalia.

Familien på gården hadde tre sønner. De to eldste studerte i Colombo. Yngstesønnen skulle også studere, og ingen av dem hadde planer om å overta gården, opplyser hun.

– Felles for de unge menneskene vi møtte, var at alle drømte om å utdanne seg og flytte til et annet land. De kalte dette fenomenet for «brain drain». Hvem skal utvikle landet videre – hvis alle unge flytter? Hva vil skje med landets økonomi og utvikling? sier barnehagelederen.

Fra papaya-gården.

Støttet av norsk skole

Neste dag var det tid for å besøke nok en barnehage som RAHAMA, i samarbeid med flere organisasjoner, har bidratt til oppbyggingen av. Også Sandefjord videregående skole har støttet barnehagen med en god del midler, opplyser Hagalia.

– Vi ble møtt av barn som gav oss blomsterkranser, lokale godsaker, kokosnøtter og te. Barna spilte instrumenter for oss og danset. De viste stor takknemlighet for støtten de har fått, sier hun.

– Vi ønsker å bidra mer og hjelpe flere mennesker. Vi skal jobbe videre med dette i barnehagen og forsøke å samle inn enda mer penger, og verve flere faddere. Jeg har blitt FORUT-fadder privat også, legger Hagalia til.

Fra barnehagens uteområde.

Kvinnelig entreprenørskap

Videre gikk turen til en bedrift som laget røkelse. Her jobbet det kun kvinner.

Bedriften er støttet av en annen av FORUTs partnerorganisasjoner: FRIENDS.

– De har hovedfokus på kvinnelig entreprenørskap, og viderefører tiltakene for å sikre arbeid og inntekt for økonomisk inaktive kvinner. Kvinnene er altså i utgangspunktet helt uten egen inntekt. Av den grunn befinner de seg ofte i en særlig vanskelig og utsatt livssituasjon, forteller Hagalia.

Kvinnene får opplæring i ulike fag, hjelp til å komme i gang med produksjon, samt veiledning i markedsføring og markedsanalyser. De er tilsluttet såkalte Livelihood Facilitation Centres, som er ressurssentre der kvinnene kan møtes, utveksle erfaringer og selge sine produkter, opplyser FORUT på sine nettsider.

Lager røkelse.

I tillegg til midler fra Norad, får FRIENDS støtte til gjennomføring av prosjekter fra Lena-Valle videregående skole og Elverum ungdomsskole gjennom FORUT Ungdomsaksjonen.

På verdensarvlista

Så var det tid for å vende nesa sørover igjen, og reise tilbake til Colombo.

– Vi stoppet blant annet på et lite sted som heter Mullaitivu. Her besøkte vi en planteskole. På grunn av borgerkrigen ble mye skog brent ned fordi det skulle være lettere å ta geriljasoldatene. Gjennom planteskolen jobber de nå med å bygge opp igjen vegetasjonen.

Under besøket fikk Hagalia et uventet møte med en diger edderkopp.

– Jeg ble nok mer redd enn edderkoppen – for å si det sånn, sier hun.

Barnehagelederen kan midlertid berolige med at det gikk bra med både henne og edderkoppen.

Planteskole.

På vei sørover ser de frodig regnskog og hører reiseleder Ingvar fortelle om alt fra historie og politikk, til hvordan man dyrker ris.

Det ble også tid til å bestige Sigiriya, også kjent som Løveklippen. Fjellformasjon ble skapt for flere tusen år siden etter et vulkanutbrudd.

Sigiriya ligger på en stor slette og ser ut som en frittstående stein som rager høyt i været. Et flott sted å anlegge en by og festning, tenkte kong Kasyapa mot slutten av 400-tallet. Kasyapa skal ha levd et liv i sus og dus. Mens turister i dag sliter seg opp 1200 trappetrinn og snirklete metalltrapper til klippefestningen, ble kongen båret opp av sine tjenere.

– Dette er et av de absolutte høydepunktene under et besøk på Sri Lanka, sier Hagalia om det historiske monumentet som står på UNESCOs verdensarvliste.

Sigiriya, også kjent som Løveklippen.

Minner for livet

Vel tilbake i Colombo, var det tid for avslutningsmiddag med representanter fra FORUT og partnerorganisasjonene.

– Det var trist å ta farvel, men vi fikk hedret deres fantastiske arbeid med en donasjon til organisasjonene, sier daglig leder i Godbiten barnehage.

Etter nesten to uker på reiste satte de to barnehagekollegene seg på flyet tilbake til Norge.

Én ting er sikkert, da de reiste hjem til Oslo hadde de med seg mange sterke inntrykk og opplevelser i bagasjen.

– Dette er minner vi kommer til å huske for resten av vårt liv, sier Hagalia.

- Hvordan vil dere bruke erfaringene fra reisen i arbeidet med barna?

– Vi er en kulturbarnehage som alltid har vært opptatt av å lære barn om forskjellige kulturer. Vi vil fokusere enda mer på at vi har det svært godt i Norge, og at det er mange barn i verden som ikke har det slik og at de trenger hjelp fra oss. Det er viktig å lære barna gode holdninger som for eksempel miljøarbeid, kildesortering, gjenbruk, innsamlinger og å ta vare på jordkloden, sier den daglige lederen.

Hun forteller at de også kommer til å fortsette å være med på FORUT sin barneaksjon.

Powered by Labrador CMS