Ordfører Birgitta Gulla Løken (H) i Larvik håper å få solgt noen av de kommunale barnehagene - for å få banket ned gjelda til kommunen, og spare utgifter.
Ordfører Birgitta Gulla Løken (H) i Larvik håper å få solgt noen av de kommunale barnehagene - for å få banket ned gjelda til kommunen, og spare utgifter.

Skal selge kommunens barnehager: – Flere aktører har tatt kontakt

Larvik kommune vil selge de kommunale barnehagene til private aktører. – Jeg har møte med en interessent i neste uke, og det er flere som har tatt kontakt. Så dette tenker jeg er realistisk.

Publisert Sist oppdatert

Det sier ordfører i Larvik, Birgitta Gulla Løken (H), til barnehage.no.

I det siste kommunestyremøtet før jul, i forbindelse med budsjettbehandlingen, vedtok Høyre sammen med Frp og Krf å starte prosessen med å selge de kommunale barnehagene.

Prosessen er nå i gang – på tross av protester fra både opposisjonen, kommunale styrere, fagforbundene og foreldre. Østlands-Posten (ØP) beskriver det som et dramatisk møte, der virksomhet etter virksomhet må belage seg på store kutt, og kommunen skal selge barnehager for 250 millioner kroner.

– Men jeg må presisere at vi ikke har sagt at vi skal selge alle. Vi vil vurdere å selge noen av barnehagene våre, sier Løken.

Har mye gjeld

Larvik har i dag 19 kommunale og 21 private barnehager.

– Vi opplever at foreldrene er minst like fornøyd med de private barnehagene i kommunen. Helt ærlig gjør vi dette for å få ned gjelden vår. Larvik kommune har høy gjeld, og er sårbare for renteøkningene. Vi forventer også en reduksjon i kostnader knyttet til administrasjon, inntak og slike ting. Per nå er vel det estimert til et par millioner i året, men det er også noe som skal utredes, sier hun, før hun legger til:

– Men vi skal selvsagt gjøre dette riktig og ordentlig. Det er veldig klare regler knyttet til salg av virksomheter som dette.

Det tok ikke lang tid fra kommunebudsjettet ble vedtatt til opposisjonen, ved MDG, ba om lovlighetskontroll av budsjettvedtaket. Hallstein Bast (MDG) mener ifølge Østlands-Posten det er nødvendig å få avklart om 2024-budsjettet er realistisk og fullstendig, og mener det er for stor usikkerhet rundt inntektspostene i budsjettet; blant annet salg av kommunale barnehager og eiendommer. 

– Det er flere steder man regner med gevinster, men hvor det etter vårt syn er vanskelig å se for seg en inntjening, i hvert fall i 2024. Det er for mange inntekter som bør regnes som håp, og ikke realiteter. Og man kan ikke lage budsjetter på håp, sier han til avisen. 

Dermed blir det en ny runde, og ekstraordinært kommunestyremøte i neste uke.

– Opposisjonen mener vi har estimert et altfor høyt tall, men det er jo ikke et tall vi har hentet fra løse luften, sier Løken til barnehage.no.

Hun forteller at kommunen har sett til andre, nylige barnehagesalg for å finne riktig sum.

– Kommunen kjøpte også selv fire barnehager for ikke lenge siden.

Ordføreren medgir at bakgrunnen for ønsket om lovlighetskontroll også går på selve budsjettprosessen.

– Men vi har ikke sett at det er gjort noe galt formelt sett. Budsjettet har vært 14 dager på høring, og vi gikk også ut og ba innbyggerne om tilbakemelding i forkant. Samtidig er det ikke lenge siden det nye kommunestyret var på plass, så det er klart det har vært hektisk. Uten at det betyr at det er gjort formelle feil.

Høyre hadde ordføreren også i det avtroppende kommunestyret - og dannet flertall sammen med Ap og Sp. 

– Men det er stor forskjell på å samarbeide med Ap og Sp, og å samarbeide med Frp og KrF, slik vi gjør nå, har hun tidligere uttalt til ØP. 

Kritiske røster

Det er ikke bare opposisjonen som er kritisk: Utdanningsforbundet har blant annet uttrykt at de liker dårlig at det går mot privatisering av Larviks barnehager. 

– Vi har fått en del henvendelser både i forkant og etterkant av kommunestyremøtet. I tillegg har vi informert de tillitsvalgte om resultatet og om saken som kommer opp på nyåret. Forslaget om privatisering og konkurranseutsetting skaper svært stor uro blant våre berørte medlemmer, skriver Anne Hærdig Ellingsen og Bjørge Riksfjord i en e-post til ØP.

9. januar besøkte forbundsleder Trond Ellefsen i Delta ordførerkontoret sammen med lokale medlemmer.

– Delta tar det som en selvfølge at lov- og avtaleverk blir fulgt til punkt og prikke i denne saken. Det er en forutsetning at de ansattes organisasjoner er tett på og deltar i alle prosesser, var budskapet ifølge egne hjemmesider.

Han legger også til at han synes budsjettarbeidet virker forhastet, og tviler på at det vil lønne seg for kommunen å gjennomføre alt de nå foreslår som kutt.

– Kommunen har fortsatt ansvaret for alle lovpålagte tjenester, det blir ikke borte selv om andre aktører utfører oppgaven, understreker Ellefsen.

Flere barnehager og foreldre har også reagert. Blant dem Samarbeidsutvalget (SU) i Solstad barnehage:

Solstad barnehage i Stavern i Larvik kommune.

– Vi vet hva vi har, men vi vet ikke hva vi får. Samarbeidsutvalget i Solstad barnehage ber den politiske posisjonen revurdere forslaget om salg av kommunale barnehager, slik at barnefamilier i Larvik fortsatt kan velge et stabilt og godt kommunalt barnehagetilbud der de bor, skriver de i et høringssvar til budsjettbehandlingen, ifølge ØP.

Også SU i Helgeroa barnehage er kritiske, og skriver blant annet dette i et debattinnlegg:

«Å privatisere barnehager vil kaste de ansatte i disse barnehagene inn i en stor usikkerhet. Hvem vil de nye eierne være? Hvor gode vilkår vil de ansatte få? Å gjøre de ansatte utrygge på dette, samtidig som de håndterer mange små barn. Dette er en situasjon som kan bli svært krevende.

De kommunale barnehagene er allerede i mindretall i Larvik kommune og vi mener at ved å selge de kommunale barnehagene fjernes mulighetene vi foreldre har til å velge, velge det vi mener er best for våre barn.»

Ordfører Birgitta Gulla Løken sier hun tar med seg innspillene inn i det videre arbeidet.

– Men jeg kan berolige foreldrene med at foreldre i de private barnehagene er minst like fornøyd som i de kommunale, og de ansatte med at prosessen skal foregå på en riktig og god måte. Dette skal ikke gå ut over barna på noen som helst måte. Og det er tross alt det viktigste.

– Hva med de ansatte i de kommunale barnehagene, har det kommet mange protester derfra?

– Reaksjonene har vært mange, både positive og negative. Det har blant annet kommet reaksjoner fra ansatte i kommunale barnehager som ikke ønsker salg.

Kommuneopprør

Kuttlista bærer preg av at Larvik har slitt med økonomien i mange år. I 2024 skal det spares 124 millioner.

Forskjellene mellom de rike og de fattige kommunene i Norge er bakgrunnen for at nettopp Larvik står i spissen for et «kommuneopprør» der fordelingen av skatteinntektene er tema. Allerede førstkommende mandag, 22. januar, møtes nær hundre kommuner for å diskutere den skjeve fordelingen. 

– Vi har et skatteutjevningssystem i Norge som gjør rike kommuner stadig rikere og fattige kommuner, som oss, fattigere. Ulikhetene i Kommune-Norge er i ferd med å bli vår tids store utfordring, så det må vi gjøre noe med, sier hun til NRK.

– Hadde vi bare vært på snittet hadde vi hatt mer enn hundre millioner kroner mer å levere tjenester til innbyggerne våre for.

Ifølge NRK er har over 80 prosent av kommunene skatteinntekter under snittet.

– Den norske velferdsmodellen baserer seg på at uavhengig av hvor du bor, har du rett på den samme kvaliteten på tjenestene. Men det er et veldig stort sprik i hva vi har muligheter til å få gjennomført, utdyper hun til barnehage.no. 

– Hvordan preger dette barnehagesektoren?

– Det påvirker blant annet muligheten vi har til å kalle inn vikarer ved fravær, pedagogtettheten, anledningen til å sette inn kvalifisert personell - og det påvirker vedlikehold av bygning og utearealer. Det er ingen tvil om at dette går rett inn og påvirker driften av barnehagene våre, sier ordføreren.

Noe som gjenspeiles i tilskuddsnivået til de private barnehagene: Larvik ligger nesten i bunnen, med bare 14 kommuner bak seg, på oversikten til PBLs faktanettsted barnehagemonitor.no.

– Vi er nødt til å ligge lavt på alt. Også drift av barnehagene.

Også i 2024 er det lagt opp til magre kår for barnehagene. I det vedtatte budsjettet står det blant annet: «Barnehager skal selges og det må da forventes at kostnadene til administrasjon går ned. I planprogrammet som skal til politisk behandling i februar vil utarbeidelse av, og rullering av planer tas ned. Det vil gi en effektivisering. Det, sammen med ansettelsesstopp, med unntak av 1. linje, vil frigjøre midler. Betalt spisepause skal så langt det praktisk mulig dras inn, og ansatte som i dag har ekstra ferieuker kan ikke lenger påregne dette. Det vil gi økt effektivitet. Kurs og seminarer må inntil videre utsettes.»

Ser til regjeringens lovforslag

Samtidig som Larvik kommune jobber med å kvitte seg med de kommunale barnehagene, jobber regjeringen med å få gjennom et lovforslag mange mener vil gjøre det langt mer uforutsigbart og krevende å drive privat barnehage.

«Forslag til endringer i barnehageloven med forskrifter (Styring og finansiering av barnehagesektoren)» ble sendt på høring 1. november, med frist 1. februar. 

Selv om Løken har fått henvendelser fra flere private aktører, er hun spent på også den prosessen.

– Nå er jo forslaget til lovendringer på høring, og jeg håper ikke forslaget blir det endelige resultatet. Men jeg ser at det er et forhold som vil kunne påvirke verdien av barnehagene, og det har vi hatt med i vurderingen. Når det er sagt, er forslaget enn så lenge bare på høring.

Hun forteller at kommunen jobber med sitt høringssvar.

– Det skal behandles politisk 31. januar, dagen før fristen. Uten å foregripe hva som kommer til å stå, blir det nok ikke et positivt svar.

– Hva er det største problemet med forslaget?

– Uten at jeg personlig har gått veldig dypt inn i høringsnotatet, vil jeg helt overordnet si at det er holdningen regjeringen har til private initiativtakere og gründere. Men jeg er spent på hvilke endringer som kommer, og hvordan det potensielt sett kan påvirke barnehagenes verdi. Samtidig kan vi ikke forholde oss til annet enn de reglene som gjelder i dag, sier hun, før hun legger til:

– Men jeg vil si at det har vært ganske mange som allerede har meldt sin interesse, så jeg tror ikke planene våre er urealistiske. Det er to store kjeder og en mindre lokal aktør som har tatt kontakt direkte med meg, og den ene har bedt om et møte. Det skal vi gjennomføre i neste uke. I tillegg har flere andre tatt kontakt med andre i kommuneadministrasjonen og bedt om mer informasjon.

Powered by Labrador CMS