Leif Sætrum, leder for politiets enhet for vandelskontroll og politiattester, vil gjerne ha søknader om politiattest digitalt.
Leif Sætrum, leder for politiets enhet for vandelskontroll og politiattester, vil gjerne ha søknader om politiattest digitalt.

Stort trykk for å få politiattest:
– Vi prioriterer barnehagene

Politiet regner med å behandle nær 35 000 flere søknader om politiattest i år enn i fjor. Likevel har ikke saksbehandlingstiden blitt lengre.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Leif Sætrum, leder for politiets enhet for vandelskontroll og politiattester. Han kan fortelle om en generell økning i søknader om politiattester fra 2019 til i år.

– I 2019 hadde vi 416.000 søknader om politiattest. For 2020 forventer vi at vi passerer 450.000 søknader, basert på de tall som til nå foreligger.

– Ser dere en økning i søknader også fra barnehagene?

– Når det gjelder spesifikt for barnehage, så var tallet for 2019 på 32500 søknader. Til nå i 2020 er tallet 32400, så da forventer jeg at tallet ligger omtrent på samme nivå som i fjor, mulig litt høyere.

Tar 8,7 dager i snitt

Mens smitteverntiltakene svinger mellom gult og rødt i flere kommuner, meldes det også om høyere fravær som følge av både lavere terskel for å holde seg hjemme ved mistanke om smitte, samt ansatte som må i karantene. Stadig flere opplever også at den nye arbeidssituasjonen blir ekstra slitsom. Samtidig er kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) klar på at det skal settes inn vikar når noen er borte.

Fra 1. desember 2015 ble lovverket strammet inn: Også personer som skal jobbe mindre enn 14 dager i en barnehage, må levere politiattest.

Da kan køen i mange tilfeller oppleves lang.

– Hvor lang tid tar det å få en politiattest når man søker nå?

– Per i dag så ligger en gjennomsnittlig saksbehandlingstid på 8,7 dager, da har jeg sett på fra september og fram til i dag, sier Sætrum.

Han legger samtidig til at barnehage er et av de formålene Politidirektoratet har gitt prioritering på.

– Er det lengre behandlingstid enn normalt?

– Slik vi ser det har ikke behandlingstiden økt, men i noen tilfeller, der det er registreringer i registrene, så må enheten hente inn informasjon fra politidistriktene. Der styrer ikke vi hvor lang tid det tar for å få svar, sier Sætrum.

Gode råd for kjappere behandling

– Er det noe barnehagene selv kan gjøre i søkeprosessen for at det skal gå fortere?

– Barnehagen kan i forhold til bekreftelsene bli bedre på å fylle ut navn, fødselsdata, og hvilken stilling vedkommende skal ha, sier Sætrum, og fortsetter:

– I noen tilfelle er det en ferdig utfylt mal, hvor navn ikke er fylt inn, og da får søkeren den i retur. Da går det tid.

Han oppfordrer videre barnehagene til å søke digitalt på politiet.no.

I tillegg er veldig viktig at de som søker oppretter en digital postkasse, aller helst Digipost.

– Hvor raskt kan det gå hvis alt er på stell?

– Om alt det er tilstede, så vil de aller fleste ha sin politiattest i løpet av 2 – 3 timer etter at den er behandlet.

I går kom også et samlet Storting med en klar bestilling til regjeringen om at de må komme med forslag om regelendringer slik at politiattester viser mer informasjon enn i dag. Les mer om det her.

Powered by Labrador CMS