Leif Sætrum, leder for politiets enhet for vandelskontroll og politiattester, vil gjerne ha søknader om politiattest digitalt.

Stort trykk for å få politiattest:
– Vi prioriterer barnehagene

Politiet regner med å behandle nær 35 000 flere søknader om politiattest i år enn i fjor. Likevel har ikke saksbehandlingstiden blitt lengre.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Leif Sætrum, leder for politiets enhet for vandelskontroll og politiattester. Han kan fortelle om en generell økning i søknader om politiattester fra 2019 til i år.

– I 2019 hadde vi 416.000 søknader om politiattest. For 2020 forventer vi at vi passerer 450.000 søknader, basert på de tall som til nå foreligger.

– Ser dere en økning i søknader også fra barnehagene?

– Når det gjelder spesifikt for barnehage, så var tallet for 2019 på 32500 søknader. Til nå i 2020 er tallet 32400, så da forventer jeg at tallet ligger omtrent på samme nivå som i fjor, mulig litt høyere.

Tar 8,7 dager i snitt

Mens smitteverntiltakene svinger mellom gult og rødt i flere kommuner, meldes det også om høyere fravær som følge av både lavere terskel for å holde seg hjemme ved mistanke om smitte, samt ansatte som må i karantene. Stadig flere opplever også at den nye arbeidssituasjonen blir ekstra slitsom. Samtidig er kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) klar på at det skal settes inn vikar når noen er borte.

Fra 1. desember 2015 ble lovverket strammet inn: Også personer som skal jobbe mindre enn 14 dager i en barnehage, må levere politiattest.

Da kan køen i mange tilfeller oppleves lang.

– Hvor lang tid tar det å få en politiattest når man søker nå?

– Per i dag så ligger en gjennomsnittlig saksbehandlingstid på 8,7 dager, da har jeg sett på fra september og fram til i dag, sier Sætrum.

Han legger samtidig til at barnehage er et av de formålene Politidirektoratet har gitt prioritering på.

– Er det lengre behandlingstid enn normalt?

– Slik vi ser det har ikke behandlingstiden økt, men i noen tilfeller, der det er registreringer i registrene, så må enheten hente inn informasjon fra politidistriktene. Der styrer ikke vi hvor lang tid det tar for å få svar, sier Sætrum.

Gode råd for kjappere behandling

– Er det noe barnehagene selv kan gjøre i søkeprosessen for at det skal gå fortere?

– Barnehagen kan i forhold til bekreftelsene bli bedre på å fylle ut navn, fødselsdata, og hvilken stilling vedkommende skal ha, sier Sætrum, og fortsetter:

– I noen tilfelle er det en ferdig utfylt mal, hvor navn ikke er fylt inn, og da får søkeren den i retur. Da går det tid.

Han oppfordrer videre barnehagene til å søke digitalt på politiet.no.

I tillegg er veldig viktig at de som søker oppretter en digital postkasse, aller helst Digipost.

– Hvor raskt kan det gå hvis alt er på stell?

– Om alt det er tilstede, så vil de aller fleste ha sin politiattest i løpet av 2 – 3 timer etter at den er behandlet.

I går kom også et samlet Storting med en klar bestilling til regjeringen om at de må komme med forslag om regelendringer slik at politiattester viser mer informasjon enn i dag. Les mer om det her.