Vil videreføre fleksibelt barnehageopptak
Mens kommunedirektøren i Stavanger foreslår å avslutte prøveordningen med fleksibelt barnehageopptak, ønsker posisjonspartiene å gjøre ordningen permanent.
Det kommer frem i budsjettforslaget fra Høyre, Frp, KrF, Venstre og Pensjonistpartiet, som ble lagt frem onsdag.
Det var i desember i fjor at bystyret vedtok å innføre fleksibelt barnehageopptak i Stavanger.
40 millioner kroner ble satt av til en prøveordning, og dette barnehageåret gjennomføres fleksibelt opptak for barn født fra desember 2023 til og med februar 2024.
Ønsker å avvikle ordningen
I sitt forslag til handlings- og økonomiplan for 2025-2028 har kommunedirektør Per Kristian Vareide foreslått å avvikle ordningen fra og med neste høst.
Dette vil gi en innsparing for kommunen på 20 millioner kroner i 2025 og 40 millioner årlig i resten av perioden, ifølge administrasjonen.
Strammere økonomiske rammer, flere oppgaver som kommunen skal løse og økte forventninger til tjenesteleveransen på oppvekstområdet krever hardere prioriteringer fremover, påpeker kommunedirektøren i sitt forslag:
«En fullskala ordning med fleksibelt barnehageopptak vurderes som urealistisk å gjennomføre både på kort og lang sikt. Dette på grunn av mangel på kvalifiserte ansatte, og at en slik ordning vil ha vesentlige økonomiske konsekvenser i drift og investering.»
– Kan gå hardt utover familieøkonomien
Posisjonspartiene i Stavanger er altså ikke enig med kommunedirektøren. I sitt alternative budsjett går de inn for å videreføre fleksibelt barnehageopptak og gjøre det til en permanent ordning.
Dette vil koste kommunen 142,8 millioner kroner frem til 2028, ifølge Stavanger Aftenblad (krever abonnement).
«Fravær av barnehageplass innebærer for mange foreldre at man må ta ulønnet permisjon for å være hjemme med barnet» skriver de borgerlige partiene i sitt budsjettforslag.
Dette kan gå hardt utover familieøkonomien, samtidig som det kan bidra til tapte pensjonspoeng og feriepenger, større fravær fra arbeidsplassen og rett på sykepenger, påpeker de.
«Å tilby barnehageplass når familiene trenger det, er en viktig prioritering for flertallspartiene. Derfor reverseres kommunedirektørens forslag om avvikling av fleksibelt barnehageopptak. Ordningen gjøres permanent og innebærer i første omgang at det settes av 150 barnehageplasser i fleksibelt opptak. En evt. opptrapping av tilbudet vil bli vurdert i kommende handlings- og økonomiplaner» skriver partiene.
Har ikke flertall
Det er imidlertid usikkert hva slags budsjett som til slutt blir banket igjennom i Stavanger.
Allerede i forkant av torsdagens formannskapsmøte sa eks-ordfører Sissel Knutsen Hegdal (uavhengig) til NRK at hun ikke kom til å stemme for de borgerlige partienes budsjett i sin nåværende form.
Hun er blant annet kritisk til hvordan foreslåtte kutt i eiendomsskatten kan ramme noen av hennes hjertesaker.
– Forutsetningen har hele veien vært at kutt i eiendomsskatten ikke skal ramme barn, unge og eldre. Det har vært et avgjørende premiss fra dag 1. Nå må jeg vurdere hvilke negative konsekvenser det har for barn, unge og eldre at eiendomsskatten for hus og hytter skal fjernes så raskt, sier hun til RA Stavanger (krever abonnement).
I september gikk Knutsen Hegdal av som ordfører, og meldte seg ut av Høyre, etter at det ble kjent at hun hadde brukt partimidler privat. Frem til da hadde de borgerlige partiene hatt flertall i bystyret med 34 mot 33 representanter. Når Knutsen Hegdal ikke lenger er med i Høyre, er det ikke noe sikkert flertall i kommunen.
Ordfører i Stavanger, Tormod Losnedal (H), sier til NRK at han vil føre samtaler med sin tidligere partifelle i ukene fremover.
– Vi trenger et flertall for vårt budsjett, og da mangler det én. Det er bare Knutsen Hegdal som kan hjelpe oss der, sier han.
Stavanger-budsjettet skal endelig vedtas i bystyret 16. desember.