Mette Vabø (V) leder Utvalg for oppvekst og utdanning i Stavanger.

Følger opp løfte om fleksibelt opptak: – Vi er stolte over å være den første storbyen

Allerede fra våren kan de første barna få barnehageplass i en ny ordning med rullerende opptak, skriver Stavanger Aftenblad. For å få det til dropper politikerne å legge ned 90 barnehageplasser.

Publisert Sist oppdatert

Kommunedirektøren har anslått kostnaden ved rullerende barnehageopptak til rundt 250-300 millioner kroner i året, noe som for eksempel kan sammenlignes med kostnadsnivået for tiltaket med å gi Stavangers innbyggere gratis buss.

Men politikerne som sitter med makten, mener det vil bli rimeligere.

Setter av 40 millioner

Når de vedtar å innføre fleksibelt barnehageopptak, betyr det at alle barn skal få plass i barnehagen måneden etter at de fyller ett år, uansett når på året de er født, ifølge Stavanger Aftenblad (krever abonnement).

I første omgang setter politikerne av 40 millioner kroner til en overgangsordning, og de ber administrasjonen ta kontakt med både kommunale og private barnehager for å høre hvilken kapasitet de har.

- Vi er stolte over å være den første storbyen som innfører dette. Fleksibelt barnehageopptak er utrolig viktig for at foreldre skal slippe å være i ulønnet permisjon. I tillegg er det en viktig prioritering for å bekjempe barnefattigdom, sier Mette Vabø (V) og Tormod Losnedal (H) til avisen.

Hun er leder for Utvalg for oppvekst og utdanning i Stavanger. Han gruppeleder for Høyre i bystyret.

Lønn for master

For å ha nok barnehageplasser allerede neste år, vil ikke politikerne legge ned de 90 barnehageplassene som kommunedirektøren har foreslått å legge ned.

Som et «svar» på utfordringen med at Stavanger allerede sliter med mangel på pedagoger, løfter de inn i budsjettet at alle førskolelærere som tar master, skal få lønn for det. Kommunen skal også være en attraktiv arbeidsgiver og tilby deltidsutdanning for at folk skal få den kompetansen som kreves.

Administrasjonens formening om at fleksibelt opptak medfører behov for bygging av nye barnehager, ser det ikke ut til at politikerne nødvendigvis deler:

- Slik vi skjønner det har ikke kommunedirektøren tatt høyde for å bruke private barnehager. Dette må vi løse i fellesskap med både kommunale og private barnehager, sier Vabø til Aftenbladet.

I samarbeidsavtalen til det nye politiske flertallet i Stavanger heter det kort og godt at «Familiene skal få barnehageplass når de trenger den.»

Powered by Labrador CMS