Det kan bli flere ettåringer i barnehagen, om lokalpolitikerne makter å innfri.

Anslår skyhøy kostnad for ønsket barnehagetiltak:
– Dyrt og vanskelig!

132 millioner kroner i Drammen. 250-300 millioner i Stavanger. Det er overslaget lokale politikere får presentert fra kommuneadministrasjonen, når et av høstens viktigste valgløfter skal innfris.

Publisert Sist oppdatert

Foran årets kommunevalgkamp ble begrep som løpende barnehageopptak, rullerende opptak og/eller fleksibelt opptak løftet inn i veldig mange partiprogram landet rundt.

Etter at man ble klar over over at mange tyr til ulønnet permisjon for å være hjemme med barn født til «feil» tid på året, var viljen stor til endring av et system mange vil kalle direkte urettferdig.

I lokalavisene hadde man dessuten kunnet lese om tilflyttere som måtte vente uhorvelig lenge på barnehageplass, i alle fall om de skulle få den sånn noenlunde i nærheten av sitt nye hjem.

Nye forpliktende løfter

Per nå er det mye som tyder på at lokalpolitikerne har til hensikt å følge opp.

For etter at valget var avgjort, og politiske styringsplattformer og samarbeidsplattformer kom på plass rundt om i kommunene, kunne man finne formuleringer som:

  • «Familiene skal få barnehageplass når de trenger den.»

Og:

  • «Samarbeidspartiene vil innføre løpende barnehageopptak i barnehagene.»

Ganske forpliktende løfter, vil mange mene.

Førstnevnte er hentet fra Stavanger, der Høyre, Frp, Krf, Venstre og Pensjonistpartiet har overtatt makten i en by med 146.000 innbyggere.

Sistnevnte fra Drammen, der 111.000 innbyggere skal tjenes av firkløveren H, Frp, Krf og PP de neste fire årene.

 Ser flere problemer

‒ Vi vet at dette vil hjelpe mange småbarnsfamilier, både økonomisk og med hverdagslogistikken. I dag opplever mange familier at en av foreldrene må ta mange måneders ulønnet permisjon fordi de ikke får barnehageplass når de trenger den. Sånn kan vi ikke ha det hvis vi vil ønske småbarnsfamilier velkommen til Stavanger, sa Mette Vabø (V) til Stavanger Aftenblad (krever abonnement) da samarbeidsavtalen var ny for en drøy måned siden.

Siden har hun stilt kommunedirektøren flere spørsmål, og blant annet fått svar om hva denne mener rullerende barnehageopptak vil koste. 250-300 millioner sier kommunedirektøren. Og det er bare for årlig drift, ikke investeringsbehov. Man ville måtte bygge flere barnehager enn planlagt.

Men det er ikke det eneste problemet kommunedirektøren ser. For per i dag mangler rundt 80 årsverk pedagoger i Stavangers barnehager. «Med 700-800 ekstra små barn vil dette underskuddet mer enn dobles, noe som også vil gå ut over kvaliteten i tilbudet», heter det, ifølge Aftenbladet.

Som tolker kommunedirektøren dit hen at det kan bli både dyrt og vanskelig å innfri barnehageløftet.

Antyder oppstart i 2024

- Jeg opplever at direktøren avskriver å samarbeide med private barnehager om dette. Samtidig heter det at kostnadsbehovet kan reduseres hvis de private barnehagene forplikter seg til å sette av plasser, kommenterer Venstres Mette Vabø til avisa.

Hun fortsetter med å si at det ser ut som direktøren forventer at det skal stå ledige plasser gjennom hele året i barnehagene. Vabø tror det kan finnes andre overgangsløsninger å benytte innledningsvis, og påpeker at det kreves tiltak for å få økt pedagogtettheten helt uavhengig av når fleksibelt barnehageopptak blir innført.

‒ Vi har ikke blitt helt enige om hvordan dette skal gjøres, men vi håper at vi kan starte med rullerende opptak i løpet av 2024, sier hun til Stavanger Aftenblad.

Til sammenligning: Gratis buss i Stavanger kostet 100 millioner kroner de første fire månedene, ifølge offisielle tall om satsingen som den forrige flertallskonstellasjonen satte i verk rett før valget.

Basert på KS-regnestykke

I Stavanger opererer man i dag med to barnehageopptak årlig. I Drammen er det ett hovedopptak.

Kommunalsjef for barnehage og skole, Thomas Larsen Sola, oppgir et tall på 132 millioner kroner årlig som svar til politikere som spør hva innføring av løpende barnehagetall vil koste.

‒ Det er Kommunenes Sentralforbund som har regnet på hva det vil koste norske kommuner dersom alle barn som fyller ett år skal få barnehageplass fra den dagen de fyller år. Da har de kommet fram til summen 7 milliarder kroner. Drammens andel av denne summen er 132 millioner kroner, utdyper han til Drammens Tidene (krever abonnement).

Tallet tar utgangspunkt i at alle familier velger å la barna starte med det samme de fyller ett år. I så fall må det trolig bygges nye barnehager, samtidig som det må drives med overkapasitet på bemanningen gjennom året for å ha ledig kapasitet den dagen barna begynner. Men det er ikke sikkert alle begynner umiddelbart etter fylte ett år. Kommunens administrasjon må regne nøye på hva den endelige summen blir, understreker Sola.

PRESISERING: Etter publisering har barnehage.no blitt gjort oppmerksom på at det ikke er KS som har regnet seg fram til tallet på 7 milliarder. Ifølge KS stammer dette fra beregninger foretatt av regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2022.

Vil ha grundig utredning

Victoria Elisabeth Cavallini Fevik (H) er ny leder for Drammen kommunes hovedutvalg for oppvekst og utdanning. Hun legger ikke skjul på at hun tror det blir kostbart å innfri samarbeidspartienes løfte.

‒ Det var en viktig sak i valgkampen. Og det er en viktig sak for samarbeidspartiene. Det er jo en grunn til at det står i plattformen, sier hun til Drammens Tidende.

Fevik mener imidlertid 132 millioner kroner er fryktelig dyrt, og avskriver anslaget som teoretisk.

‒ Vi kan ikke legge dette tallet til grunn, da det blant annet forutsetter at alle ettåringer skal gå i barnehage. Vi vil snarest be kommunens administrasjon om en politisk sak, der vi vil be dem utrede hva det vil koste for Drammen kommune å innføre løpende eller mer enn ett barnehageopptak i året, sier hun til avisa.

Det kan være verdt å merke seg Drammen-anslaget relativt sett er lavere enn Stavanger-anslaget, hvis man fordeler på antall innbyggere i de to storkommunene. Barnehage.no er ikke kjent med hva kommunedirektøren i Stavanger legger til grunn for sitt tall.

Powered by Labrador CMS