Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør. Det betyr at det kun forhandles om lønn.

Enighet og brudd i kommuneoppgjøret. Enighet i Oslo

Her er status for årets mellomoppgjør for mange ansatte i kommunale barnehager.

Publisert Sist oppdatert

– Vi mener dette er et akseptabelt resultat for våre medlemmer i en tid med stram kommuneøkonomi, sier Geir Røsvoll i en pressemelding etter at KS og Unio, sammen med Akademikerne, kom til enighet om årets kommuneoppgjør.

Partene er enige om en ramme på 4,4 prosent, som er det samme som ble avtalt i frontfaget. Med en forventet prisvekst på 2,7 prosent i 2025, skal det bety reallønnsvekst, opplyser Utdanningsforbundet på sine nettsider.

Ut fra lønnstabellen for KS-området leser vi at barnehagelærere organisert i Utdanningsforbundet får et generelt tillegg på mellom 15.200 og 18.000 kroner, gjeldende fra 1. mai.

– I en svært urolig verden, og den mest krevende økonomiske situasjonen for kommunesektoren på mange år, er vi glad for at det ble en forhandlingsløsning innenfor frontfagrammen med to av partene, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø, i en pressemelding.

Unio representerer 11 fagforbund, inkludert Utdanningsforbundet og Sykepleierforbundet. Akademikerne representerer 16 fagforbund, inkludert Lektorlaget.

Fare for streik

Når det gjelder Fagforbundet og Skolenes Landsforbund-organiserte er status at LO Kommune onsdag brøt lønnsforhandlingene med KS.

– Vi er skuffet over at vi ikke greide å nå fram til enighet. Vårt krav var at hele laget av ansatte skal få økt kjøpekraft, og at de med minst må få mest. Dette var det ikke mulig å få til i forhandlingene med KS, sier LO kommunes leder Mette Nord i en pressemelding.

Oppgjøret går nå til mekling hos Riksmekleren. Lykkes man ikke med å nå fram til enighet der, vil det være streik for LO kommunes 190.000 medlemmer.

– Vi håper å komme fram til et resultat under meklingen som øker medlemmenes kjøpekraft. Dersom vi ikke kommer i mål, vil vi ta i bruk det kraftigste virkemidlet vi har. Da blir det streik, sier Nord.

Også mellom YS Kommune og KS ble det brudd onsdag kveld.

– Det var umulig å akseptere tilbudet la på bordet. Matvareprisene stiger, renta er fortsatt høy, og det er tøffe tider for mange. Vi må ha solide tillegg og reallønnsvekst, understreker leder i YS kommune og forbundsleder i Delta, Trond Ellefsen, i en pressemelding.

YS Kommune krever at fagarbeidere og ansatte med treårig utdanning må bli prioritert.

KS opplyser at partene leverte sine innledende krav 24. april og at det et er enighet om at oppgjøret har virkning fra 1. mai. Oppgjøret med LO kommune og YS kommune går nå til mekling. Den starter 6. mai og har frist 27. mai.

Hvis partene ikke blir enige innen fristen for meklingen 27. mai klokken 24, blir det streik i kommuner og fylkeskommuner fra 28. mai, opplyser Delta.

Enighet i Oslo

Oslo kommune er et eget tariffområde, og er ikke en del av KS-oppgjøret. I Oslo er både LO Kommune Oslo, Unio Oslo og YS Kommune Oslo enige med sin forhandlingsmotpart.

– Dette resultatet sikrer medlemmene reallønnsvekst med 3,62 prosent i lønnstillegg, minimum kr 20.100, sier forhandlingsleder i YS Oslo kommune, Mona Bjørnstad.

Også forhandlingsleder for LO Kommune Oslo, Per Egil Johansen, gir uttrykk for å være fornøyd.

– Helheten gjør at vi har kommet til enighet. Det har vært viktig for oss å sikre en solidarisk profil, og med tydelig lavlønnsprofil har vi satt et tydelig merke på resultatet.

– Vi har fått en avtale som sikrer et kronetillegg på 20.100 til alle, sier leder i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin.

Forhandlingsleder Marianne Lange Krogh hos Unio Oslo er fornøyd med å ha fått gjennomslag for hovedkravet om reallønnsvekst, men sier hun skulle ønsket en enda tydeligere verdsetting av ansatte med høy utdanning. Utdanningsforbundet har publisert denne lønnstabellen.

Powered by Labrador CMS