Foredragsholder og pedagogisk leder i Pi-Parken, Gunnbjørg Hauge viser spente barn hvordan realfag kan være både inspirerende og spennende. Pi-Parken ligger i Larvik kommune, som er en av realfagskommunene.
Foredragsholder og pedagogisk leder i Pi-Parken, Gunnbjørg Hauge viser spente barn hvordan realfag kan være både inspirerende og spennende. Pi-Parken ligger i Larvik kommune, som er en av realfagskommunene.

Norge får 11 nye realfagskommuner

Fra høsten 2017 blir det 54 realfagskommuner i hele landet.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er glad vi nå får enda flere realfagskommuner. Disse er en viktig del av regjeringens satsing på realfag i både skoler og barnehager, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i en pressemelding.

Høsten 2015 la regjeringen frem en ny nasjonal strategi for realfag, Tett på realfag 2015-2019. Målet er å få færre elever som presterer på lavt nivå i matematikk og naturfag – og flere elever som presterer på høyt nivå. Realfagskommunene er en del av denne satsingen, og til høsten starter 11 nye kommuner opp som realfagskommuner.

Akershus og Norland har flest

– Akershus og Nordland er de fylkene som nå får flest realfagskommuner. Realfagskommunene er viktige forbilder for andre når det gjelder arbeid med matematikk og naturfag fra barnehagen og ut hele grunnopplæringen, sier Røe Isaksen.

Akershus har syv realfagskommuner fra før, og nå blir også Nannestad med. Asker, Bærum, Ullensaker og Nes var blant de første realfagskommunene i landet. I fjor fikk også Eidsvoll, Skedsmo og Aurskog-Høland status som realfagskommuner.

Nordland får tre nye realfagskommuner og får nå til sammen seks realfagskommuner. Vestvågøy, Bodø og Rana var blant de første realfagskommunene, og nå blir de tre kommunene Hemnes, Sørfold og Øksnes også realfagskommuner.

Inspirert av danskene

– I årene som kommer trenger Norge mange realister for å løse de store utfordringene i samfunnet vårt, som klimakrisen og eldrebølgen. Og skal vi henge med på den teknologiske utviklingen som går stadig fortere, trenger vi også flere realister helt i verdenstoppen, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Danske Science-kommuner er forbildet for de norske realfagskommunene. Fra 2008 til 2011 ble 25 danske kommuner Science-kommuner. En evaluering viste at elevene i disse kommunene fikk bedre resultater i matte og naturfag enn andre elever, opplyser Kunnskapsdepartementet i pressemeldingen.

Her er Norges nye realfagskommuner:

  • Akershus: Nannestad
  • Buskerud: Nedre Eiker
  • Finnmark: Lebesby
  • Nordland: Hemnes, Sørfold, Øksnes
  • Oppland: Vestre Slidre
  • Troms: Berg, Lenvik
  • Vestfold: Re, Sandefjord

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

Powered by Labrador CMS