Vaksinetempoet skal opp, varslet regjeringen søndag. Da var Lørenskog allerede godt i gang.
Vaksinetempoet skal opp, varslet regjeringen søndag. Da var Lørenskog allerede godt i gang.

Flyttet barnehageansatte fram i vaksinekøen

Lørenskog kommune var raskt ute med å følge kunnskapsministerens oppfordring om å prioritere skole- og barnehageansatte for oppfriskningsdosen av koronavaksinen.

Publisert Sist oppdatert

– Det er behagelig å vite at det er mindre sannsynlighet for å bli smittet eller at jeg smitter barna. Jeg er glad i barna, så de ønsker jeg ikke å smitte, forteller barnehageansatt Saima Iqbal i Margaretalia barnehage til Romerikes Blad (krever innlogging).

700 meldte seg

Hun er en av flere som lørdag formiddag fikk oppfriskningsdosen på vaksinesenteret i Lørenskog.

Kommunens vaksinekoordinator Hanne Bruhn Sørensen forteller at de hev seg rundt etter at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) på regjeringens pressekonferanse sist mandag varslet at ansatte i skoler og barnehager skulle prioriteres til tredje vaksinedose.

– Vi sendte ut invitasjoner via skolen og barnehagens ledelse tidligere i uka, sånn at de kunne videreformidle til alle sine ansatte. 250 stykker har meldt seg opp til timer i helga. Til sammen har 700 skole- og barnehageansatte i kommunen meldt seg opp til vaksinetime før uke to på nyåret. Noen venter nok på å bli ferdig med vaksineintervallet på fire og en halv måned mellom dose to og dose tre, forklarte Sørensen til Romerikes Blad lørdag.

Får økt fleksibilitet

Også fra regjeringens side, ble det i helgen varslet en kraftig økning av vaksineringstempoet.

– Målet nå er at alle over 18 år skal få tilbud om oppfriskningsdose innen utgangen av februar neste år. Kommunene vil få utsendt doser slik at det vil være mulig, sier statsminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding sendt ut søndag.

– Kommunene får økt fleksibilitet, og kan gi vaksiner også til personer under 45 år når det er gått 20 uker siden dose to, dersom de har kapasitet til det, opplyser helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i samme melding.

Før kommunene tilbyr oppfriskningsdose til personer i alderen 18-44 år, bør de ifølge regjeringen prioritere å gi tredje dose til de over 45 år, risikogrupper for øvrig, helsepersonell og ansatte i skoler og barnehager.

Gir karanteneunntak

Ifølge de nye karantenereglene som ble innført sist uke, er personer som har fått oppfriskningsdose for minimum en uke siden, unntatt smittekarantene.

Da slo regjeringen fast at smittekarantene ikke gjelder for følgende personer:

  • De som har gjennomgått covid-19 i løpet av de siste 3 måneder med varighet fra avisolering til 3 måneder etter prøvedato.
  • De som har fått oppfriskningsdose for minimum 1 uke siden. Husstandsmedlemmer og tilsvarende nære til den smittede må i tillegg testes daglig med antigen hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test i 7 døgn etter nærkontakten.
  • De som er under 18 år og ikke husstandsmedlem eller tilsvarende nære den smittede. (Disse anbefales likevel å teste seg).
Powered by Labrador CMS