Ilustrasjonsfoto av far og sønn.

Kan barn i barnehagen regnes som tilsvarende nære? Slik svarer FHI

Risikoen er høyere for barnehageansatte nå enn i sommer, men vaksinen hjelper, sier FHI.

Publisert Sist oppdatert

«Smittekarantene gjelder ikke for de som er under 18 år og ikke husstandsmedlem eller tilsvarende nære den smittede», fastslo regjeringen kort tid etter at strengere karanteneregler var lansert i starten av uka.

At barn slipper karantene når de er nærkontakter til en smittet i for eksempel skoleklassen eller barnehageavdelingen, har vakt reaksjoner og noe usikkerhet om tolkning.

Barnehage.no har derfor bedt Folkehelseinstituttet om hjelp til å oppklare, og samtidig si noe om smitterisiko for barnehageansatte.

– Barn er unntatt smittekarantene ved nærkontakt med smittede utenom egen husstand og tilsvarende nære. De som jobber i barnehagen er svært tett på barna. Kan de i noen tilfeller dermed defineres som «tilsvarende nære»?

Preben Aavitsland.

– Normalt sett er «tilsvarende nære» de som kan sidestilles med husstandsmedlemmer, typisk kjærester, svarer overlege og professor Preben Aavitsland, ved områdeledelsen for Smittevern, miljø og helse hos FHI.

– FHI har sendt en anbefaling til regjeringen om at barnehageansatte blir definert som kritisk personell, og dermed kan teste seg inn i arbeid (men fortsatt ha fritidskarantene). Vil ikke dette øke smitterisikoen ytterligere for en yrkesgruppe som har begrenset anledning til å beskytte seg?

– Den beste beskyttelsen for de ansatte i barnehagene er vaksinasjon. Derfor er de prioritert for tredje dose minst 20 uker etter dose 2. I tillegg bidrar drift på gult nivå til redusert smittefare. Likevel vil mer smittespredning i samfunnet kunne øke smitterisikoen også i barnehagene.

Aavitsland viser til Veileder om smittevern for barnehager (udir.no).

– Hvordan vurderer FHI smitterisikoen for barnehageansatte i dagens situasjon (med gjeldende regler og smittetrykk)?

– Risikoen er høyere enn i sommer. Heldigvis er vaksinasjonsdekningen veldig høy blant de ansatte, og vaksinasjon beskytter veldig godt mot alvorlig sykdom.

Powered by Labrador CMS