Raymond Johansen (Ap) har holdt lovnaden om å bygge ut barnehagekapasiteten i Oslo. Nå står en rekke plasser tomme.
Raymond Johansen (Ap) har holdt lovnaden om å bygge ut barnehagekapasiteten i Oslo. Nå står en rekke plasser tomme.

Har brukt 2,6 milliarder kroner på barnehager - nå står en rekke plasser tomme

Da byrådsleder Raymond Johansen tok over makten i 2015, lovte han at Oslo kommune skulle bygge ut 3.000 nye barnehageplasser.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha brukt 2,6 milliarder kroner på utvikling av barnehager, har Oslo kommune overkapasitet i barnehagesektoren. Det får leder i Oslo Høyre, Morten Steenstrup, til å reagere i en sak i Nettavisen.

– Raymond Johansen kommer til å gå inn i historien som den dyreste byrådslederen i Oslos noensinne når han endelig får avløsning. Jeg håper det ikke er lenge til, for Oslo trenger en politisk ledelse som har mye større respekt for folks penger enn de som styrer i dag, sier Steenstrup til Nettavisen.

Færre og større barnehager

Til nå har de 2,6 milliarder kronene blitt brukt til å bygge nye barnehager, samt også utvide barnehageseksjoner i boligprosjekter som er tatt i bruk. 275 millioner kroner har gått til vedlikehold, ifølge Nettavisen. Samtidig har kommunen brukt nærmere 600 millioner kroner på å kjøpe ti private barnehager. I dag sitter Oslo kommune med en total kapasitet på rundt 47 000 barnehageplasser, står det videre i saken.

Samtidig står en rekke barnehageplasser ledige.

Blant annet i nybygde Skullerudbakken barnehage, som barnehage.no nylig omtalte i denne saken. Barnehagen til 135 millioner kroner i bydel Østensjø sto ferdig i desember 2019. Den har ti avdelinger og plass til 150 barn - men er aldri blitt åpnet.

– Det står til og med en feiende flott nybygget kommunal barnehage tom fordi ingen vil bruke den. Da har politikerne for god råd, sier Steenstrup.

Byråd for oppvekst og kunnskap Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) svarer på sin side at det var først etter at det rødgrønne byrådet overtok makten ble orden i sakene og sikret full barnehagedekning i Oslo.

Hun mener også at Høyre burde tenke mer langsiktig.

– Befolkningsprognoser peker på nedgang i antall barn i aldersgruppen 1-5 år til ca. 2024, og deretter viser prognosene en jevn vekst i den neste tiårsperioden. Det er kommunens ansvar å sørge for at vi kan tilby nok barnehageplasser i byen vår også om 5 og 10 år, sier Eidsvoll til Nettavisen.

Powered by Labrador CMS