Læringsverkstedet Brekkåsen idrettsbarnehage har hatt samtlige ansatte på jobb i en periode på tre uker. Det ble fanget opp av Trønderavisa (innfelt).
Læringsverkstedet Brekkåsen idrettsbarnehage har hatt samtlige ansatte på jobb i en periode på tre uker. Det ble fanget opp av Trønderbladet (innfelt). På bildet, som er tatt ved en tidligere anledning, er John Iver Schjegstad.

Inne i sin tredje uke uten sykefravær: Da lagde avisa sak

Ingen syke ansatte, nesten ingen syke barn, tre uker i strekk. Det er sjelden kost i Barnehage-Norge. 

Publisert Sist oppdatert

Såpass sjelden at Trønderbladet laget sak om Læringsverkstedet Brekkåsen idrettsbarnehage i Melhus (krever abonnement). 

– Jeg synes det passer fint i en tid der alle snakker om sykdom og fravær og negativitet, sier daglig leder Hjørvard Bjørnbeth, og legger til at det temaet og ideen kom opp på et tillitsvalgtmøte. 

– Intervjuet ble gjort i forrige uke; betyr dere at barnehagen nå er inne i sin fjerde uke uten fravær? 

– Nei. 

Fokus på nærvær

Barnehagen har 87 barn, 24 ansatte. Etter at pandemien startet har sykefraværet ligget et sted mellom seks og ti prosent. Men denne senhøsten, ved inngangen til influensa- og omgangssjukesesongen og midt i vinterens første koronabølge, var samtlige, 12 kvinner og 12 menn, på jobb. 

Til Trønderbladet forklarer Bjørnbeth at det kan være flere årsaker til at alle har vært på plass. 

– Nærvær avler nærvær, fravær avler fravær. Jeg tror det er viktig å snakke om nærvær, ikke bare å fokusere på fraværet den dagen. 

Til barnehage.no sier han at Brekkåsen i likhet med resten av samfunnet er endret i kjølvannet av pandemien. 

– Vi bruker mer tid på de ansatte, og bruker mindre tid på det som ikke er absolutt nødvendig. Vi har vært nødt til det, for å få kabalen til å gå opp. Det har nok bidratt, at vi ser hver enkelt i større grad - og at de ansatte ser hverandre. 

At fraværet har gått ned, ble også et tema på ledermøtet internt. 

– Vi har fått et miljø som fungerer, der vi stiller opp for hverandre. 

At tilgangen på vikarer har vært bra akkurat hos dem, mener han også betyr mye. Bjørnbeth skryter av ungdommene som jobber i barnehagen: To lærlinger, og to ungdommer med friår fra studier som jobber som vikar. 

– Nylig ringte en tidligere vikar som er i militæret, og fortalte at han gjerne kom og jobbet hos oss i julepermen. Det synes jeg sier litt om holdningen til ungdommene våre. Vi kan ikke bare svartmale situasjonen. 

Vikarmangel

At vikarmarkedet er nærmest støvsugd er et gjennomgående tema både i Trøndelag og resten av landet. 

– Det at avisa lager saken etter tre uker uten sykefravær, skyldes naturlig nok at det generelt er høyt sykefravær, sier fylkesstyremedlem Kristin Elvsveen Witry i Utdanningsforbundet Trøndelag. 

– Nå er det sånn at de lokalt hadde hatt et nettverksmøte med tillitsvalgte fra barnehagene den uka der de andre tillitsvalgte beskrev en helt annen situasjon. På generelt grunnlag vet vi at det kan være stor mangel på vikarer, legger hun til. 

Tillitsvalgt Arnt Omar Bakken i Brekkåsen idrettsbarnehage forteller om arbeidsplassen til Utdanningsforbundets hjemmesider. Han beskriver et krevende arbeid i barnehagen, men også en arbeidsplass full av humor. 

– Det er til tider «guttastemning» her, og det smitter over på barna. Samtidig er de flinke til å regulere og å finne en fin balanse mellom omsorg, lek og læring. Det stilles store krav til de ansatte samtidig som de er opptatt av å se og ta vare på hverandre.

Han forteller at barnehagen i mange år har jobbet aktivt for å få et balansert forhold mellom antall menn og kvinner i barnehagen. 

– Mennene som jobber der, syns det er kult å være i barnehagen, og til tider banker det unge menn på døra og ønsker å jobbe i barnehagen. Vi har en kultur der det stilles tydelige krav, der de ansatte holder et høyt aktivitetsnivå, og sånn må det være!

Toppidrettstenkning

At de ansatte i idrettsbarnehagen er over gjennomsnittlig opptatt av å holde seg i form, har blant annet resultert i flere titler i NM i fotball for barnehageansatte. Barnehage.no lagde også sak da barnehagen ansatte tidligere norgesmester på både ski og sykkel, Thomas Ekren, som idrettspedagog. 

Bjørnbeth mener man kan ta med seg toppidrettstenkningen også for å prestere på jobb: 

– For toppidrettsutøvere handler det om trening, kosthold og hvile. Det tror jeg gjelder for å ha friske ansatte også. 

Gode rutiner på hygiene, og god og sunn mat, er også noe som bidrar til å holde fraværet nede. 

– Alle barn og ansatte spiser tre måltider hver dag i barnehagen, et sunt og godt kosthold. Det tror jeg er undervurdert. Vi har en egen kokk og et system som setter sammen meny med mye grønnsaker og fisk, vi er bevisste på bruk av sukker og salt, og bruker ikke halvfabrikat, sier han til Trønderbladet, og legger til: 

– Loff og energidrikk holder ikke. 

Akkurat det utsagnet har han fått flere gode tilbakemeldinger på, sier Bjørnbeth til barnehage.no. 

– Det er jo litt tabloid framstilt, men flere har i ettertid sagt at det er bra at noen tør å si det. Det er sant, men samtidig litt tabu. 

Powered by Labrador CMS