Flere ber om grep på kort sikt
– Kvaliteten og mangfoldet i sektoren er i ferd med å glippe mellom fingrene våre i påvente av et nytt finansieringssystem som tidligst kommer på plass i 2026.
Er det fortsatt ønsket at private barnehager skal levere kvalitet til barn, trygghet og valgfrihet til familier og full barnehagedekning for samfunnet. Eller er det beste nå å la private barnehager gå konkurs og påføre kommunene store kostnader med å kjøpe disse barnehagene eller bygge nye?
Direktør for barnehagebransjen i NHO Geneo, Torbjørn Sølsnæs, mener det er legitimt å spørre.
– Tonje Brenna sa i 2021 at forsvarlig barnehageøkonomi burde tilsi driftsmarginer mellom 3 og 5 prosent. Med den tidligere kunnskapsminiseterens ord kan vi fastslå at de dokumenterte marginene er uforsvarlige, sa Sølsnæs i sin tale under statsbudsjetthøringen til Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, som gikk onsdag og torsdag denne uka.
Ifølge bransjedirektøren er det etter 2022 at situasjonen har blitt prekær. Dette var var første år med nedtrekk i pensjonspåslaget, fra 13 til 10 prosent for store deler av privat barnehagesektor.
– Samme år var marginen på 1,1 prosent samlet sett. Tar man bort enkeltpersonforetakene (der eierne ikke er lønnsmottakere) blir snittmarginen 0,45 prosent, poengterte Sølsnæs.
170 millioner kroner for lite
PBL (Private Barnehagers Landsforbund) var også opptatt av å synliggjøre den økonomiske virkeligheten for sine nær 1900 medlemsbarnehager. Styreleder Eirik Husby pekte blant annet på 600 millioner kuttet i pensjonstilskudd, og en ekstraordinær prisvekst som private barnehager ikke har blitt kompensert for.
– Ukentlig får vi henvendelser om nye nedleggelser. Kvaliteten og mangfoldet i sektoren er i ferd med å glippe mellom fingrene våre i påvente av et nytt finansieringssystem som tidligst kan være på plass i 2025, sa administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup.
I sitt skriftlige høringsinnspill viser PBL til tall som indikerer at deres samlede medlemsmasse får 170 millioner kroner mindre i pensjonstilskudd enn de har i reelle pensjonsutgifter i 2024.
– Vi foreslår et hastetiltak som Stortinget kan gjennomføre i 2025 i påvente av et nytt finansieringssystem: Alle private barnehager med en pensjonsavtale på nivå med de kommunale barnehagene, som kan dokumentere kostnadene, skal få disse dekket etter søknad til kommunen. Dette er i tråd med intensjonene etablert regelverk, sa PBL-direktøren.
Trakk fram ansattes vilkår
NHOs bransjedirektør pekte på det samme.
– Stortingets vedtak om pensjonskutt skulle følges av en forbedret søknadsordning for barnehager med høyere kostnader enn pensjonsdelen av tilskuddet dekker, begynte han.
– Men tre år senere mangler sektoren fortsatt en slik forbedret ordning. Dette svekker private barnehagers evne til å opprettholde konkurransedyktige lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår for ansatte. Komiteen må sørge for å gjøre søknadsordningen mer fleksibel, sa Sølsnæs.
Til slutt ga han uttrykk for positivt syn på regjeringens bevilgning av 250 millioner til bemanning, men anbefalte øremerking for å sikre likebehandling, og at midlene brukes etter hensikten.
PBL roste i sin tur komiteen for arbeidet som gjøres med sikte på å få på plass et nytt barnehageforlik, men oppfordret samtidig på det sterkeste til å ta grep også på kort sikt.
Etter sistnevntes tilmålte tid under høringen, stilte komiteleder Hege Bae Nyholt (R) spørsmål om PBL opplever at årets statsbudsjett imøtekommer behovet for å øke bemanningen i landets barnehager.
Svarte til komiteen
– For bare to år siden var det mange steder i landet ikke noe problem å få inn vikarer, pedagoger. Men nå er utfordringen med rekruttering landsdekkende. Når det gjelder muligheten de private barnehagene har, er det helt avhengig av hva som har vært kostnadsnivået i kommunale barnehager for regnskapsåret 2023. Det har vi ikke svar på før i slutten av november/desember når vi får vite tilskuddsnivået til private barnehager, svarte Schjelderup.
Komitemedlem Himanshu Gulati (Frp) spurte om hvilken følelse PBL har angående hvor mange barnehageeiere som nå sitter på gjerdet og vurderer avvikling.
Schjelderup viste til at antallet private barnehager har sunket i tresifret i løpet av ganske kort tid.
– Vi har en veldig fersk medlemsundersøkelse som vi ikke har gått ut med ennå, som viser at bare 3 av 10 svarer ja på spørsmål om de ser for seg videre drift, røpet han, blant annet.
– Jeg mener at hvis man hadde fått på plass søknadsordningen nå, så kunne man vært med på å redde avviklingen av private barnehager. Vi har over tusen barnehager hos oss som dokumentert ikke får dekket sine pensjonskostnader.