De største barna fra Langøy friluftsbarnehage ble utstyrt med søppelsekker og gjorde en solid innsats for miljøet under onsdagens store aksjon. Foto: Magne Turøy

Fikk være med da plastryddere fra 16 land tok et krafttak

Barna i Langøy friluftsbarnehage lever så tett innpå havet som det nesten går an å gjøre. De vil ikke at dyr og fugler skal dø av å få plast i kroppen.

Publisert

Nå oppfordrer eier og daglig leder Lise Lauvik alle barnehager til å engasjere seg i forbindelse med årets strandryddedag i slutten av neste uke.

Barnehagen har over tid jobbet med å bli sertifisert Miljøfyrtårn. Men engasjementet for å rydde søppel ble for alvor tent etter at en gåsenebbhval måtte avlives ved Vindenes på naboøya Sotra i fjor vinter.

Da forskere åpnet opp magesekken, fant de 30 plastposer som hadde tilstoppet fordøyelsesystemet til hvalen.

- Har ikke noe valg

Det døde dyret ble langt utenfor Norges grenser et symbol på det økende plastproblemet i havet. Og for barna i Langøy friluftsbarnehage ble den en helt konkret grunn til å ta ansvar for miljøet på kysten.

- Når vi er på tur, tar vi alltid med oss søppel tilbake. Da jeg gikk på skolen, lærte vi at vi måtte plukke opp søpla etter oss. Nå er det atskillig mer alvorlig, og nå handler det vel så mye om å plukke opp søpla etter andre. Vi har ikke noe valg, sier Lise Lauvik i Langøy friluftsbarnehage.

Hun legger til at det er de som jobber i barnehagene som jobber med framtiden.

- Vi er nødt ti å begynne i barnehagen. I skolen har de ikke så mye tid, mens barnehagene ofte er ute på tur, sier Lauvik.

Stor ryddeaksjon med Sky News på slep

Onsdag fikk fire av de eldste barna i Langøy friluftsbarnehage være med på en kjempestor ryddeaksjon på vestsiden av Sotra. 150 plastryddere fra 16 nasjonaliteter og 28 organisasjoner var representert. Både lokale og nasjonale media - pluss internasjonale Sky News (ekstern lenke til reportasje) - var på plass for å dekke begivenheten og se det enorme plastproblemet på nært hold.

Blant annet fant de fiskekasser og flasker fra England og annet plastsøppel fra Nederland.

- Jeg vet ikke hvor mye som ble samlet inn. I går handlet det like mye om å spre budskapet, sier Lise Lauvik som sammen med samboeren har plukket opp ti tonn plast det siste året i nærområdet.

Vil ikke at de skal dø

- Hvordan opplever barna plastproblemet?

- Det er veldig lett å få barna engasjert, derfor er det så viktig å starte tidlig. Vi har også vist film av noen som har skåret opp døde måker og som har hatt plast i kroppen. Barnas respons er at «vi elsker dyrene, så vi vil ikke at de skal dø», sier Lise Lauvik.

Nå oppfordrer hun alle barnehager både langs kysten og på innlandet til å ta et tak for å rydde plast i naturen. I neste uke arrangerer Hold Norge Rent årets strandryddeuke, med hovedvekt på Strandryddedagen lørdag 5. mai.

- Der kan alle være med, oppfordrer Lise Lauvik.

  • Klikk på bildet under for å se bildeserie.
Powered by Labrador CMS