Mye tyder på at flere ettåringer får plass i barnehage i Tromsø etter hvert - uavhengig av hvem som vinner valget.
Mye tyder på at flere ettåringer får plass i barnehage i Tromsø etter hvert - uavhengig av hvem som vinner valget.

Her lover både Ap og Høyre løpende opptak om de vinner

Folketallet går ned i Nord-Norges største by.

Publisert

For å bøte på det, vil både Arbeiderpartiet og Høyre i Tromsø fjerne «kvinnefellen» og sikre flere barn rett til barnehageplass, ifølge en sak i VG.

Helt konkret: Mens Høyre har programfestet at de vil «innføre flere barnehageopptak i løpet av året», lover Ap å «sikre alle barn barnehageplass uansett når på året de er født».

Dermed er de på linje med i alt 73 (av 90 spurte) politiske partier i landets ti største byer, som også sa seg enige i å jobbe for at alle barn skal få tilbud om barnehageplass etter endt foreldrepermisjon - i alle fall ifølge barnehagevalget.no, en kartlegging i regi av PBL.

Anne Berit Figenschau, Høyres ordførerkandidat i Tromsø, sier til VG at hun vil starte arbeidet med å ta inn barna uten opptaksgaranti straks, om hun blir ordfører etter valget.

– Det er et tungt økonomisk løft, og vi kan ikke gi noen garanti for at det skjer det første året. Planen er å få til i alle fall to opptak i året så snart som mulig, sier hun, og fortsetter:

– Folketallet i Tromsø går ned, og vi vil gjøre alt vi kan for å legge til rette for at vi blir flere tromsøværinger. Løpende barnehageopptak er et slikt viktig tiltak.

Aps varaordførerkandidat Marta Høfsøy opplevde selv å måtte ta ulønnet permisjon for å være hjemme med datteren.

– Når man får barn i «feil» måned, er det i all hovedsak kvinner som må ta ut permisjon for å være hjemme med barnet. Slik reglene om opptak i barnehagen fungerer, havner kvinner i en systematisk felle og må stå utenfor arbeidslivet de månedene det tar. Vi taper penger, og kommunen går glipp av skatteinntekter. Dette vil vi gjøre noe med nå, sier hun til avisen.

Også hun lovet at partiet hennes vil jobbe for å få på plass to opptak i året i første omgang.

Barnehageopptak har vært et tema flere steder i opptakten til valget. I Gjøvik ble politikerne presentert fire ulike løsninger for opptak i juni, og der gikk nær samtlige inn for løpende opptak. I mai kom barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) med flere tiltak for å få oss til å føde flere barn - inkludert å se på muligheten for å utvide retten til barnehageplass for desemberbarna eller innføre løpende barnehageopptak. Utspillet kom like etter at Venstres Guri Melby, Abid Raja og Sveinung Rotevatn la fram et representantforslag til Stortinget om at alle barn skal få tilbud om barnehageplass rett etter endt foreldrepermisjon, uansett alder.

I den forbindelse påpekte også Melby at det i teorien er flertall på Stortinget for forslaget. Regjeringen har samtidig anslått at det vil koste seks-syv milliarder kroner å gi alle denne rettigheten fra fylte ett år, ifølge VG.

Orkland kommune er blant dem som allerede har innført ordningen-

– Vi tror at det gjør Orkland til en attraktiv kommune for par i etableringsfasen. Politikerne prioriterer dette høyt selv om det har en betydelig kostnad som kommunen selv må ta, sier Solveig Melby, kommunalsjef for oppvekst i Orkland - og søsteren til Guri Melby, til VG.

Hun venter at 60 barn vil søke om rullerende opptak over kommende vinter - noe som vil gi kommunen en ekstra kostnad på fem-seks millioner. Hva ordningen vil koste i Tromsø har politikerne så langt ikke oversikt over, men ifølge seksjonsleder for barnehage i Tromsø kommune, Berit Vassmyr, vil løpende opptak gi rett til barnehageplass for ytterligere 300 barn.

Powered by Labrador CMS