Slik beskytter du barna mot solen
– Lær barna om gode solvaner tidlig, oppfordrer Kreftforeningen.
Sommeren er her og det betyr mange og lange dager ute i solsteiken. Solen gir oss som kjent viktige D-vitaminer, men den kan også være skadelig dersom vi ikke beskytter oss.
– Det er viktig å starte tidlig med å gi barna gode vaner for god helse. Dette gjelder også solvaner. Ved at de lærer hva som er bra med sola og hva som er for mye, kan de slippe mange episoder med vond solbrenthet, sier spesialrådgiver i Kreftforeningen, Mona Stensrud.
På føflekkrefttoppen
Ifølge Kreftforeningen ligger Norge i verdenstoppen når det gjelder føflekkreft. Hvert år blir 1700 rammet og 300 dør av sykdommen.
– Jo flere ganger vi blir solbrent, jo større risiko er det for hudkreft senere i livet. Solbeskyttelse er derfor viktig helt fra vi er barn og gjennom hele livet, også for de voksne i barnehagen, forteller Stensrud.
Gode solrutiner
Spesialrådgiveren mener alle barnehager bør innarbeide gode rutiner for solbeskyttelse.
– Det aller viktigste er å ta pauser fra sola og sørge for at aktiviteter og lek kan skje i skyggen. De voksne må passe på at barna har på solhatt og lette klær, og at barna smøres med solkrem med minst faktor 15 før de går ut, sier hun.
På Kreftforeningens nettsider anbefales det også å smøre barna på nytt hvis de har badet eller svettet mye, og å informere foreldrene om at barna skal ha med seg solkrem og solhatt i sommerhalvåret. Det er også svært viktig at de voksne i barnehagen fremstår som gode rollemodeller, og er flinke til å beskytte seg selv mot solen.
- LES OGSÅ: Ber foreldre tenke over alkoholvanene sine
- LES OGSÅ: En helt vanlig sommerdag i barnehagen
Viktig med nok skygge
– Hva kan barnehagene gjøre for å skjerme barna mot solen på uteområdene sine?
– Det er viktig å ha gode skyggeområder på barnehagens uteområde. Da kan barna fortsette å leke ute og likevel få pauser fra sola, sier Stensrud.
– For å lage skyggeområder kan enkle løsninger være å plante busker og trær, bygge en levegg eller henge opp et solseil. Ta kontakt med kommunen eller barnehagens eier dersom det er mangel på dette, legger hun til.