Linnea natur- og gårdsbarnehage ble i kveld kåret til Årets barnehage 2023. Fra venstre Marita Klund, Vibeke Nøkleby, Henrik Torgersen, Rikke Aaser og Tonje Jørgensen.
Linnea natur- og gårdsbarnehage ble mandag kveld kåret til Årets barnehage 2023. Fra venstre Marita Klund, Vibeke Nøkleby, Henrik Torgersen, Rikke Aaser og Tonje Jørgensen.

Kåret til Årets barnehage: – Dette var rått!

Linnéa natur- og gårdsbarnehage fra Hærland i Indre Østfold er «Årets barnehage 2023». Da juryen kom til «husmannspedagogikken» gikk det opp for kollegiet at de hadde gått helt til topps. Da kom også tårene.

Publisert Sist oppdatert

PBL (Private Barnehagers Landsforbund) har for åttende året på rad kåret «Årets barnehage» blant organisasjonens 1930 medlemsbarnehager.

Prisen ble delt ut i forbindelse med festmiddagen for mer enn 275 barnehageledere under PBLs lederkonferanse i Bodø mandag kveld. Avsløringen, da juryens begrunnelse ble lest opp, utgjorde kveldens høydepunkt.

– Dette her var rått! utbrøt daglig leder Marita Klund fra scenen.

– Det var vel først da de leste opp husmannspedagogikken at vi skjønte det. Da ble det veldig sterkt. Da kom tårene med en gang. Alt det vi legger ned hver dag, som vi får en kjempe anerkjennelse for. Og mer motivasjon til å jobbe videre. En ting er foreldrene og nærmiljøet … men på landsbasis… det er helt vilt. Vi har ikke helt tatt det inn enda, sier en samlet ledergruppe i til Barnehage.no kort tid etter overrekkelsen.

Linnea natur- og gårdsbarnehage ble kåret til Årets barnehage 2023 under PBL lederkonferanse. Fra venstre Rikke Aaser, Tonje Jørgensen, Vibeke Nøkleby, Henrik Torgersen og Marita Klund.
Her går det opp for gjengen hvem som stikker av med den gjeve prisen.

Kriteriene som vektlegges

I juryens begrunnelse heter det at vinneren leverer sterkt på absolutt alle kriteriene som barnehagene vurderes utfra:

  • Et basistilbud med høy kvalitet
  • En klar og tydelig pedagogisk profil
  • En god og tydelig ledelse
  • Tilfredse foreldre
  • Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende
  • Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
  • Lavt sykefravær over tid
  • Et godt omdømme
Linnea natur- og gårdsbarnehage ble i kveld kåret til Årets barnehage 2023. Vinneren ble kåret av Eirik Husby og Laila Haugen fra PBL-styret, her fotografert tidligere på dagen.
Vinneren ble kåret av Eirik Husby og Laila Haugen fra PBL-styret, her fotografert tidligere på dagen.

– En av PBL-styrets absolutt hyggeligste oppgaver, fastslo styreleder Eirik Husby da han fortalte om arbeidet med å kåre en vinner.

Husmannspedagogikk

I sin vurdering vektlegger juryen ikke minst barnehagens svært gjennomtenkte pedagogiske arbeid der livsmestringsperspektiv og husmannspedagogikk står helt sentralt:

«I tråd med husmannspedagogikken deltar barna aktivt i alle hverdagens gjøremål, og gjennom dette får de ikke bare gode opplevelser her og nå. De lærer også både å mestre livet og å vise omsorg for seg selv og andre. De utvikler kreativitet, opplever mestring og blir trygge, selvstendige og robuste».

Nettopp husmannspedagogikken var også det barnehagens representanter hadde trukket fram tidligere på dagen, da ble bedt om å si hva de trodde om årsaken til at de hadde blitt lagt merke til og nominert.

–Hva legger dere i den?

–Å ta med barna i de daglige gjøremålalene. Alt i rammeplanen kan egentlig tas inn i de daglige gjøremålene på en gård, sier Henrik Torgersen.

Tid, tilgjengelighet, tilstedeværelse

– Husmannspedagogikken er jo tid, tilgjengelighet, og tilstedeværende voksne. Og det ønsker vi å gjøre i alle aktiviteter. Og vi tenker jo at det som mange kanskje ser på som tidstyver, der er det lek og omsorg og læring i alle aktiviteter fra stell av dyra til grønnsakshagen til luking – det er tid med ungene og tilstedeværelse, sier Vibeke Nøkleby.

–Men også det at tilstedeværelse ikke nødvendigvis betyr at vi er og gjør ting for dem hele tiden. Vi legger til rette for at de kan få erfaringer og mestre, supplerer Tonje Jørgensen og Rikke Aaser.

Barnehagen ble etablert i 2009. I dag huser den 51 barn og 14 ansatte, og har i mange år vært eneste i kommunen som har fått topp score i barnehageundersøkelsen. Enkelte foreldre kjører langt for å få barna sine hit.

Her kan du lese intervjuet Barnehage.no gjorde i forbindelse med nominasjonen.

– For alle ansatte

«Finaleheatet» i kåringen av Årets barnehage 2023, sto mellom fem barnehager. Tidligere under mandagens program hadde samtlige av disse fått en ekstra presentasjon foran konferansedeltakerne. Og flere ga uttrykk for at nominasjonen har betydd mye.

– Det er en anerkjennelse for alle ansatte. Veldig hyggelig å bli verdsatt for den gode jobben alle sammen gjør! fastslo representantene fra Linnéa natur- og gårdsbarnehage fra scenen da.

Linnea natur- og gårdsbarnehage ble kåret til Årets barnehage 2023 under PBL lederkonferanse. Fra venstre Vibeke Nøkleby, Marita Klund, Rikke Aaser, Henrik Torgersen og Tonje Jørgensen.
Det ble jubelscener på scenen i Stormen konserthus.

Etter å ha blitt utropt som vinnere senere samme kveld, takket de både kolleger hjemme på Hærland, samt foreldre og barn.

- Hvordan skal dette feires og markeres?

- Det har vi ikke bestemt enda. Men vi må selvsagt gjøre det sammen med barna og foreldrene og resten av ansatte. Som vi sa fra scenen - vi er et team alle sammen.

Stilling for tidlig innsats

Vinneren får for øvrig honnør for at den har opprettet en egen stilling for systematisk arbeid med tidlig innsats for barn med ulike utfordringer og behov.

Barnehagen byr også på en rekke spennende naturopplevelser for barna, blant annet overnattingsturer i hytte, gapahuk og under åpen himmel – og der de blant annet får oppleve orrhaneleik på nært hold.

Prisen er på 25.000 kroner, og barnehagen får dessuten et skilt til å henge ute i barnehagen, som synlig bevis på kåringen.

Les også om de øvrige nominerte:

Her er «vikar» for fremmedord å regne, og barnehagen har egen båt

– Trygghet, tillit og takhøyde går aldri av moten

– Bokstaver og tall og alt det der, får skolen ta seg av

– Vi skal verne om den gode barndommen

Årets barnehage 2023 – juryens begrunnelse

Å drive barnehage er noe av det mest meningsfulle en kan forestille seg. Barnehagens samfunnsmandat er, «i samarbeid og forståelse med hjemmet, å ivareta barnas behov for omsorg og lek og fremme læring og dannings som grunnlag for allsidig utvikling.»

Å levere et basistilbud av høy kvalitet er derfor selve fundamentet for hvorfor vi jobber i sektoren – og det er også en helt grunnleggende forutsetning for å bli kåret til Årets barnehage.

Årets barnehage har gjennom en tydelig visjon, et helhetlig planverk og gjennomtenkt praksis dokumentert at den på alle måter oppfyller sitt samfunnsoppdrag.

Alt av planlagte aktiviteter er trygt forankret i rammeplanen og barnehagens pedagogikk. Og gjennom strukturert og påkoblet ledelse er de ansatte trygge på hva som er hvem sine ansvarsområder, noe som gir tydelige rammer, men også stor grad av frihet.

Resultatet er – slik en av forslagsstillerne uttrykker det – «Fantastiske og kreative ansatte».

Årets barnehage leverer sterkt på absolutt alle kriterier i kåringen:

• Den har en klokkeklar og tydelig pedagogisk profil.

• Den har en svært god og tydelig ledelse.

• Den har meget tilfredse foreldre.

• Den bobler nesten over av påfunn og prosjekter som garantert kan være til inspirasjon for andre.

• Arbeidsmiljøet er svært bra.

• Sykefraværet er imponerende lavt.

• Og alt dette har til sammen og over tid gitt Årets barnehage et svært godt omdømme – og lange ventelister.

Årets barnehage har et livsmestringsperpektiv på det aller meste den foretar seg. I tråd med husmannspedagogikken deltar barna aktivt i alle hverdagens gjøremål, og gjennom dette får de ikke bare gode opplevelser her og nå. De lærer også både å mestre livet og å vise omsorg for seg selv og andre. De utvikler kreativitet, opplever mestring og blir trygge, selvstendige og robuste.

Ikke alle barn kommer inn i barnehagen med de samme forutsetningene, og Årets barnehage har derfor opprettet en egen «tidlig innsats»-stilling – en ansatt som jobber spesielt med barn med ulike utfordringer og behov, men som ikke har fått noe vedtak gjennom barnehageloven.

Årets barnehage jobber bredt og har flere satsningsområder. Gårds- og friluftsliv står sentralt, men det er også god plass til alt fra Newtons verden og språk til matkultur.

Barna her får også være med på flere spennende overnattingsturer, med overnatting i hytte, gapahuk og under åpen himmel.

Og for skolestarterne står høydepunktene i kø: Om våren får de være med og se orrhaneleik på nært hold, og senere gjennomfører de en to dagers ekspedisjon der de har ansvaret for egen sekk.

Mine damer og herrer – Årets barnehage 2023 er

Linnéa natur- og gårdsbarnehage!

Powered by Labrador CMS