Linnéa natur- og gårdsbarnehage er tredje finalist til Årets barnehage.
Linnéa natur- og gårdsbarnehage er tredje finalist til Årets barnehage.

– Vi har en kultur der det er lov til å være god

Akkurat som blomsten Linnéa, trenger barn gode forhold for å utvikle seg. Det får de hos den tredje finalisten til Årets barnehage.

Publisert

Fordi: «Denne barnehagen har en god visjon som handler om at barn klarer det meste med bare litt støtte. At de skal lære å bruke og bli glad i naturen. De serverer variert sunn mat, lærer om tradisjoner, og dyr. Det er dyrestell og aktiviteter rundt dyrene i barnehagen. F.eks. klipping av sau og slakting som barna får være med på. Her lærer de om hva livet er og hvor maten kommer fra», som det står i nominasjonen.

– Det er utrolig morsomt å bli nominert, og enda morsommere når juryen plukket oss ut som en av finalistene. Det er en stor anerkjennelse for jobben vi gjør hver eneste dag, for å gi barna en god barndom.

Det sier Marita Klund, daglig leder i Linnéa Natur- og gårdsbarnehage.

Barnehagen ble etablert i 2009. I dag huser den 51 barn og 14 ansatte, og har i mange år vært eneste i kommunen som har fått topp score i barnehageundersøkelsen. Enkelte foreldre kjører langt for å få barna sine hit.

Blomstrende barnehage

På spørsmål om navnet, svarer Klund at forklaringen er todelt. For det første er Linnéa et navn som har fulgt familien gjennom flere generasjoner, og barnehagen er etablert på hjemgården.

– I tillegg var Linnéa kommuneblomst i gamle Eidsberg kommune, som den het før vi ble en del av Indre Østfold.

– Hvordan er det å ha arbeidsplassen sin hjemme på denne måten?

– Jeg trives veldig godt med det. Det blir jo kort vei på jobb. Samtidig går jobb og fritid litt inn i hverandre, man er egentlig alltid på jobb.

Husmannspedagogikk er en rød tråd i barnehagens arbeid, som har trygghet og omsorg, nærhet til naturen, stell og lek med dyr og masse fysisk aktivitet som satsingsområder. Det gir seg utslag blant annet i Newtons verden; et område med ulike grovmotoriske utfordringer ved ulendt terreng, balansegang på stokker og stubber og klatring på trestammer. Samt tegnetavler, snekkerbu og spikkebenk der barna kan få utvikle de mer finmotoriske ferdighetene.

Overnatting i gapahuk, orrhaneleik, gårdsliv og fellesskapsfølelse er andre stikkord.

Årets barnehage i PBL

Årets barnehage kåres under PBL Lederkonferanse i Bodø 3.- 5. september.

Styret i PBL har satt følgende kriterier for at kandidatene skal kunne vinne prisen Årets barnehage 2023:

  • Et basistilbud med høy kvalitet
  • En klar og tydelig pedagogisk profil
  • En god og tydelig ledelse
  • Tilfredse foreldre
  • Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende
  • Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
  • Lavt sykefravær over tid
  • Et godt omdømme

Dette er årets finalister:

- Hva gjør dere til en god barnehage?

- Det lille spørsmålet der…

Klund ler, før hun forteller at det handler om mange ting.

- Det første som slår meg, er barnehagemiljøet. Både det fysiske miljøet, med mange muligheter både ute og inne, men som ikke minst handler om dyktige, stabile og engasjerte ansatte, som brenner for jobben og klarer å skape gode relasjoner til både kollegene, barna og foreldrene. Og så tenker jeg at kulturen vi har opparbeidet oss, at vi tåler å bli utfordra og hele tiden prøver å utvikle oss. Vi har en kultur der det er lov til å være god, og å prøve nye ting. Det betyr at vi er åpne for å lære av de beste, at alle drar hverandre opp.

– Ikke rom for Jantelov, altså?

– Vi bor jo midt i Jantelovens rike… Men jeg vil si at vi tvert imot er flinke til å utnytte hverandres sterke sider. Alt vi gjør er resultat av et godt lagarbeid. Som på et fotballag, alle trenger ikke være gode til alt. Det er også avgjørende at vi har et godt samarbeid med foreldrene. At vi har så gode relasjoner at vi kan snakke om ting.

Feiring med bobler

– Hva mener du er barnehagens viktigste oppgave?

– Det er her og nå, å gi barna gode og trygge dager der de opplever mestring og utvikler seg til selvstendige mennesker.

– Hva ønsker du at barna skal ta med seg videre fra barnehagen når de begynner på skolen?

– Jeg håper de sitter igjen med gode opplevelser. At det har vært et trygt og godt sted der de kan være seg selv, der de har opplevd gleden av å leke og lære sammen med andre i et fellesskap. At de er gjensidig avhengig av hverandre. Og at vi har klart å gjøre dem robuste, slik at de takler det som kommer av motgang.

Da intervjuet ble gjort, hadde ikke Klund sagt noe til resten av de ansatte.

– Men jeg har invitert til sommeravslutning. Vi skal ut og spise sammen, så da blir det nok litt bobler. Jeg tenker det er en seier at vi er blant de nominerte, så det må feires.

Powered by Labrador CMS