Kardemomme barnehage ligger på Kampen i Oslo.
Kardemomme barnehage ligger på Kampen i Oslo.

– Vi skal verne om den gode barndommen

– Når barna går ut av porten for siste gang, skal de kjenne på at de har fått leke, lære og utforske masse i barnehagen, sier Merethe Rennemo i Kardemomme barnehage, en av finalistene i kåringen «Årets barnehage».

Publisert Sist oppdatert

– Dette er en stor anerkjennelse av den jobben vi gjør hver dag, sier styrer Therese Standal Sandsbråten om at Kardemomme barnehage er en av fem finalister når «Årets barnehage 2023» skal kåres blant PBLs medlemmer.

Den foreldreeide barnehagen som ligger på Kampen i Oslo, ble etablert høsten 2000 og huser i dag 49 barn og 15 ansatte.

«Denne barnehagen gir barna en god start på livet og er svært opptatt av barnas beste» skriver personen som har nominert dem til prisen.

«Barnehagen har dynamiske planer som endres i henhold til barnets ønsker og behov. Det er en barnehage med veldig fornøyde foreldre. Lavt sykefravær og særdeles godt arbeidsmiljø. Denne barnehagen jobber godt med rekruttering også. Flere medarbeidere som startet i Kardemomme videreutdannet seg og ble barnehagelærere» skriver forslagsstilleren.

Årets barnehage i PBL

Årets barnehage kåres under PBL Lederkonferanse i Bodø 3.- 5. september.

Styret i PBL har satt følgende kriterier for at kandidatene skal kunne vinne prisen Årets barnehage 2023:

• Et basistilbud med høy kvalitet

• En klar og tydelig pedagogisk profil

• En god og tydelig ledelse

• Tilfredse foreldre

• Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende

• Et godt arbeidsmiljø i barnehagen

• Lavt sykefravær over tid

• Et godt omdømme

Dette er årets finalister:

  • Kardemomme barnehage, Oslo
  • Knatten barnehage, Tvedestrand
  • Linnea natur- og gårdsbarnehage, Indre Østfold
  • Læringsverkstedet Eid barnehage, Stad
  • Sjøskogbekken FUS barnehage, Trondheim

Deler på styrerrollen

– Vi har en holdning om at alle barn er alles ansvar. Selv om vi er tre avdelinger, tar alle godt vare på hverandre og samarbeider godt i Kardemomme, sier Merethe Rennemo.

Barnehagens andre styrer.

Hun og Sandsbråten deler nemlig styreransvaret 50/50 mellom seg. Resten av tiden jobber de inne på avdeling. Noe de stortrives med:

– Denne organiseringen gjør at vi kommer veldig tett på barn, foreldre og personalet, sier Rennemo.

– Mye av styrerarbeidet er spennende, men jeg trives aller best ute på avdeling eller på tur sammen med barna, forteller Sandsbråten.

I likhet med flere av de ansatte har de to styrerne vært med helt siden barnehagen startet opp i 2000.

– Vi har mange engasjerte og dyktige ansatte som hele tiden er på jakt etter å bli bedre.

– Vi har også et godt samarbeid med foreldregruppa, styret og samarbeidsutvalget. De drar lasset sammen med oss. Vårt felles mål er at Kardemomme skal være et trygt og godt sted å være for alle, sier Sandsbråten.

Miljøfokus

Barnehagen min den er gul - og den er kul,

Men det skjønner du vel - av deg selv!

For når du får høre alt hva vi kan gjøre på - da vil du forstå,

at dagene her de fyker av sted i lek og i latter - ja kom og bli med til

Barnas BESTE barnehage - Kardemomme! Kardemomme!

Slik starter barnehagens egen sang skrevet av Sondre Meisfjord.

Kardemomme er en miljøbarnehage. De har hatt status som Miljøfyrtårn siden 2001 og personalet ønsker at miljøvern skal prege hverdagen.

Gjennom hele året deltar barna i kildesortering av avfall og de besøker ofte nærmiljøstasjonen. De plukker søppel i nabolaget og deltar på Ruskenaksjonen. Vår, sommer og høst sår, planter, vanner, luker, steller, høster og smaker de på frukt, bær, grønnsaker og urter på barnehagens uteområde.

– Vi erfarer og undrer oss sammen over endringene i naturen gjennom årstidene, utforsker småkryp, titter på fugler og besøker ofte dyrene på bondegården i nærheten av barnehagen, forteller Therese Standal Sandsbråten.

– Vi har tro på at barn som blir trygge på og glade i naturen, forstår viktigheten av å ta vare på den.

– Engasjerte ansatte er det aller viktigste

– Hva gjør dere til en god barnehage?

– Innsatsen vi legger ned hver eneste dag. Personalet er faglig dyktige, engasjerte og svært opptatt av visjonen vår om at barnehagen skal være til barnas beste. Vi jobber hver dag for at alle barn skal bli sett, ha gode dager og får utvikle seg i trygge omgivelser, sier Merethe Rennemo.

Engasjerte ansatte er det aller viktigste, mener styreren.

– Man kan ha så fine lokaler man bare vil, men det er de som jobber der som er avgjørende for kvaliteten, legger hun til.

Derfor står kompetanseheving høyt i fokus hos Kardemomme barnehage.

– Vi har en barnehagelærerdekning på over 50 prosent og flere barne- og ungdomsarbeidere. Vi deltar stadig på kurs og webinarer for å utvikle oss videre og bli enda bedre. Faglig påfyll skaper engasjement, sier Rennemo.

Sandsbråten forteller at hovedfokuset i barnehagen dette og de kommende årene, er lek og inkludering.

– Trygghet er helt avgjørende for at både barn og ansatte skal trives i barnehagen. Det kommer ikke av seg selv. Vi må jobbe med det hele tiden. Dette året, hvor vi har hatt hovedfokus på lek og inkludering, har vi hentet mye inspirasjon fra Kari Pape og Barnehagekanalen, forteller styreren.

Den gode barndommen

– Hva mener dere er barnehagens viktigste oppgave?

– Å verne om den gode barndommen! Det handler om å skape en god barndom for alle, hvor alle barn blir sett, møtt og hørt, og får være med i lek i et inkluderende fellesskap, sier Merethe Rennemo.

– Hva ønsker dere at barna skal ta med seg videre fra barnehagen når de begynner på skolen?

– God selvfølelse, sosial kompetanse og gode minner fra barnehagen. Vi ønsker at de skal være trygge og ha tro på seg selv og oppleve at de har medvirkning i eget liv. De skal kjenne at de er viktige for fellesskapet og har ansvar for andre rundt seg. De skal også ha kjent på gleden av å være god mot andre, og at de har fått lov til å leke, lære og utforske masse i barnehagen. Jeg håper de går ut av barnehageporten og er nysgjerrige på resten av livet, sier styreren.

Her kan du stemme:

Powered by Labrador CMS