Læringsverkstedet Eid barnehage har 74 barn og 22 ansatte, og er nominert til Årets barnehage.
Læringsverkstedet Eid barnehage har 74 barn og 22 ansatte, og er nominert til Årets barnehage.

– Trygghet, tillit og takhøyde går aldri av moten

I Læringsverkstedet Eid barnehage tas hjertekulturen på alvor.

Publisert Sist oppdatert

– Det viktigste barna kan ta med seg herfra, er følelsen av at de har hatt det kjekt, at de hadde venner og var omgitt av voksne som tok vare på dem.

Det sier Anne-Britt Nor, styrer i Læringsverkstedet Eid, som ligger i Nordfjordeid sentrum i Stad kommune.

«En 10/10 barnehage på alle måter», som en av forslagsstillerne skriver i nominasjonen til Årets barnehage.

Og videre:

«Vi er så fornøgd med både personalet og barnehagen generelt. Fint og brukende uteområde som barna elsker og avdelingene er universelle og gir god plass til lek og læring. Barnehagen har fokus på å bruke det man har tilgjengelig, og eksperimenterer med forskjellige ting som er morsomt samtidig som det er lærerikt for barna. For eksempel har barna fått lage hjemmelaget is (ved å først vispe krem og sette bollen ned i en større bolle med snø).»

En annen ting som trekkes fram, er at barnehagen ofte er på tur. Så er også de fire avdelingene navngitt etter turmålene barna er godt kjent med: Jektehola, Skjoratippen, Osvika og Røda. Barna i Læringsverkstedet Eid blir både fjellvante og gode på ski. Gode opplevelser sammen med andre barn, der de kjenner på glede, anerkjennelse og mestring, beskrives som grunnlaget for arbeidet i barnehagen.

– Vi er så heldige at vi har en ni-seters Caravelle, så vi har mulighet til å komme oss litt ut av sentrum. Vi er mye på tur.

Viktige relasjoner

– Ut over det: Hva er det som gjør dere til en god barnehage?

– Jeg tenker det aller viktigste er relasjonen mellom barn og voksne, og mellom ansatte og foreldre. Vi har jobbet med det psykososiale miljøet som fag over tid. Vi er jo en del av Læringsverkstedet, og helt siden det var varsla at dette skulle inn i barnehageloven har det vært jobbet grundig med, både i kjeden og her hos oss. Vi har hatt en rekke temasamlinger for både assistenter, fagarbeidere og pedagoger, og fått masse input utenfra, sier hun, og fortsetter:

– Personalet er den aller viktigste nøkkelen til å være en god barnehage. Det er veldig spennende å reflektere sammen, å tenke i lag – og dele både bommerter og suksesser.

Årets barnehage i PBL

Årets barnehage kåres under PBL Lederkonferanse i Bodø 3.- 5. september.

Styret i PBL har satt følgende kriterier for at kandidatene skal kunne vinne prisen Årets barnehage 2023:

  • Et basistilbud med høy kvalitet
  • En klar og tydelig pedagogisk profil
  • En god og tydelig ledelse
  • Tilfredse foreldre
  • Prosjekt(er) som har vært utviklende og nytenkende
  • Et godt arbeidsmiljø i barnehagen
  • Lavt sykefravær over tid
  • Et godt omdømme

Dette er årets finalister:

Styreren beskriver de over 20 ansatte som en fargerik og framoverlent gjeng, som har kultur for endrings- og utviklingsarbeid.

– Faglig sett har vi klart å henge med. Selv om mange har jobbet her lenge så har vi ikke grodd fast. Vi har mange ulike typer blant de som jobber her, både de som er rolige og de som liker at det skjer noe hele tiden. Så vi prøver å legge aktivitetsnivået et sted der alle inkluderes.

Godt arbeidsmiljø og lavt sykefravær er blant kriteriene for å bli kåret til Årets barnehage.

– Det er i alle fall ikke sånn at folk har vært hjemme fordi de ikke trives på jobben. Vi er bare damer her, så det er viktig at ting blir lufta ut. Vi må tørre å snakke om ting når det er behov for det, og vi jobber med å være bevisste på å ikke bare gi skryt til hverandre, men også ha takhøyde for å gi konstruktive tilbakemeldinger.

Gode spor

– Hva mener du er barnehagens viktigste oppgave?

– Det må være å gi en god barndom til hver enkelt, uansett hvem de er, og uansett hvilke talenter, interesser og forutsetninger barna har. Det er jo hos oss de lever barndommen sin. Jeg har ikke gått i barnehage selv, men har andre minner fra barndommen som har satt spor, og vet hvor viktig det er. Hos oss skal det være gode spor, sier hun, og legger til:

– Vår oppgave er ikke å prøve å forme barna til noe de ikke er, men å klare å se dem for hvem de er, sier styreren, før hun legger til:

– Det er viktig at barna opplever at de blir sett, og at de får tid til å leke med hverandre. Trygghet, tillit og takhøyde er viktige kjerneverdier for oss, de blir ikke utgått eller går av moten.

Da intervjuet ble gjort var det like før nominasjonene til Årets barnehage ble kjent.

– Nå må jeg dele dette med både de ansatte og foreldrene. Det er nesten litt uvirkelig, litt utenfor kroppen, så det blir godt å slippe det løs. Da skal vi feire at vi er kommet så langt at vi er en av fem barnehager i finalen! Det er jo i utgangspunktet veldig kjekt å bli nominert, jeg synes det er godt at foreldrene tenker på oss. Det er jo ikke gitt, at de er såpass fornøyde og legger merke til innsatsen personalet legger ned for å skape en god barnehage for barna. Men at vi ble en av finalistene, det hadde vi ikke venta.

Powered by Labrador CMS