Elin Eriksen Ødegaard ved BARNKunne ved Høgskulen på Vestlandet (til venstre) og Elin Reikerås ved FILIORUM - Senter for barnehageforskning ved Universitetet i Stavanger skal dele det redaksjonelle og administrative ansvaret for tidsskriftet Nordisk barnehageforskning.

Relanserer tidsskrift: – En bidragsyter til solid kunnskap om barnehager og barndom

Etter en lang pause kommer tidsskriftet Nordisk barnehageforskning med ny utgave - og nye redaktører - før sommeren.

Publisert Sist oppdatert

Siden starten i 2008 har tidsskriftet Nordisk barnehageforskning vært en viktig arena for fagfellevurderte artikler fra forsknings- og utviklingsarbeid. Innholdet består av vitenskapelige og profesjonelle bidrag fra så vel barnehagepedagogikk som fra et bredt spekter av kunnskapsområder, perspektiv, metoder, fag og disipliner, står det på hjemmesidene til Universitetet i Stavanger.

Nå har utgivelsene hatt en pause siden 2019 - men til våren kommer det en ny utgave, med nye koster i redaksjonen. FILIORUM– Senter for barnehageforskning ved Universitetet i Stavanger og BARNKunne ved Høgskulen på Vestlandet skal dele det redaksjonelle og administrative ansvaret for utgivelsene.

– Vi og forlaget vi skal samarbeide med kommer til å jobbe på spreng i februar med å sette opp tidsskriftet. Etter planen vil tidsskriftet være klar for å ta imot innsendte artikler i mars, sier Elin Eriksen Ødegaard ved BARNKunne til barnehage.no.

Sammen med Elin Reikerås ved FILIORUM- Senter for barnehageforskning skal hun ha redaktøransvar for tidsskriftet.

– Det er en ære for oss å få lov til å overta vertskapet for tidsskriftet. Nordisk barnehageforskning (NBF) har siden starten vært, og skal fortsette å være, en bidragsyter til solid kunnskap om barnehager og barndom. Vi har store ambisjoner når vi nå tar stafettpinnen videre. Å overta ansvaret for noe som er så etablert og viktig for fagfeltet forplikter. Vi har dyp respekt for det arbeidet som er lagt ned i dette over mange år, sier Elin Reikerås til uis.no.

Fremdeles gratis

Det var Ingrid Pramling Samuelsson ved Göteborgs Universitet som sammen med professor emeritus Jan Erik Johansson tok initiativ til å etablere tidsskriftet da det ble startet.

– Siden etableringen har tidsskriftet hatt opp mot 60 000 årlige nedlastinger. Dette vitner om høy interesse, og at Nordisk barnehageforskning fyller et behov i det nordiske markedet for oppdatert forskningsbasert kunnskap knyttet til barnehagesektoren, sier Samuelsson til uis.no.

Kristin Holte Haug ved Institutt for barnehagelærerutdanning ved OsloMet var en av to ansvarlige redaktører i perioden 2017-19. Hun erfarer at behovet for tidsskriftet ikke har blitt mindre med årene, noe de stabilt høye nedlastingene av artikler vitner om.

– NBF har etablert seg som et svært viktig tidsskrift, det er det eneste i sitt slag i Norden, og en merkevare, sier Haug til uis.no.

– Et nordisk tidsskrift som samler forskning fra barnehagefeltet, er unikt og viktig for å holde levende en dialog og en dokumentasjon av sentrale bidrag fra nordiske barnehageforskningsmiljøer. På den måten kan Norden, også i tiden fremover, styrke sin posisjon som et foregangsland når det gjelder kunnskap om barn og det mangfoldige livet i den nordiske barnehagen. Tidsskriftet har tidligere hatt en profil for gratis og åpen publisering av den praksisrelevante barnehageforskningen. Dette er en profil vi ønsker å fortsette med og videreutvikle i samarbeid med barnehageforskerne i Norden, sier Ødegaard.

Styrke status og synlighet

Nordisk barnehageforskning skal driftes av forlaget Cappelen Damm, og vil få sin egen nettside.

– Vi er i gang med et lovende samarbeid med forlaget. Tidsskriftet vil få et nytt grafisk design og god brukervennlighet. Samarbeidet vil inkludere tiltak som skal bidra til å styrke status og synlighet for bidragene i tidsskriftet, forteller Ødegaard, og legger til at de nye redaktørene forventer stor interesse for å sende inn artikler for vurdering i tidsskriftet.

– Ellers kan vi avsløre at forskere i Norden har arbeidet med utvikling av nye aktuelle temanummer i den perioden den har lagt nede. Neste utgave kommer etter planen ut før sommeren.

Powered by Labrador CMS