Studien har fulgt ekstremt premature barn fra fødsel til voksenliv.
Studien har fulgt ekstremt premature barn fra fødsel til voksenliv.

To av tre ekstremt premature barn får helseplager

En forskningsstudie fra Universitetet i Bergen har fulgt ekstremt premature barn fra fødsel til voksenliv. Den viser at to av tre barn som ble født før 28. svangerskapsuke fikk store helseplager senere i livet.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge NRK er det første gang ekstremt premature barn blir fulgt fra fødsel til de er voksne. De eldste deltakerne i prosjektet er i dag i 30-årene.

– En tredel gjør det egentlig greit, en tredel strever en del, mens den siste tredelen strever veldig mye senere i livet, sier professor Thomas Halvorsen ved klinisk institutt ved Universitetet i Bergen, til NRK.

Forskeren forteller om problemer knyttet til lungefunksjon og hjerne. Enkelte har helt konkrete utfall, strever med å bevege en arm, et bein eller har problem med å gå. Enkelte må sitte i rullestol, mens andre har tilstander som ligner ADHD. Halvorsen påpeker imidlertid at situasjonen for ekstremt premature barn i Norge i dag er annerledes enn den var før 1980-tallet. I dag overlever flere for tidlig fødte og de får det også bedre.

Følg barnehage.no på Facebookog Twitter.

Daglig leder i Prematurforeningen, Hege Nordhus, mener forskningsresultatene er viktige.

– All informasjon vi kan få er veldig nyttig og kan bidra til at personer som jobber med barn får kunnskap om hvordan de kan hjelpe premature barn, både i barnehagen og i skolen, sier hun til NRK.

Powered by Labrador CMS