Studien har fulgt ekstremt premature barn fra fødsel til voksenliv.

To av tre ekstremt premature barn får helseplager

En forskningsstudie fra Universitetet i Bergen har fulgt ekstremt premature barn fra fødsel til voksenliv. Den viser at to av tre barn som ble født før 28. svangerskapsuke fikk store helseplager senere i livet.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge NRK er det første gang ekstremt premature barn blir fulgt fra fødsel til de er voksne. De eldste deltakerne i prosjektet er i dag i 30-årene.

– En tredel gjør det egentlig greit, en tredel strever en del, mens den siste tredelen strever veldig mye senere i livet, sier professor Thomas Halvorsen ved klinisk institutt ved Universitetet i Bergen, til NRK.

Forskeren forteller om problemer knyttet til lungefunksjon og hjerne. Enkelte har helt konkrete utfall, strever med å bevege en arm, et bein eller har problem med å gå. Enkelte må sitte i rullestol, mens andre har tilstander som ligner ADHD. Halvorsen påpeker imidlertid at situasjonen for ekstremt premature barn i Norge i dag er annerledes enn den var før 1980-tallet. I dag overlever flere for tidlig fødte og de får det også bedre.

Følg barnehage.no på Facebookog Twitter.

Daglig leder i Prematurforeningen, Hege Nordhus, mener forskningsresultatene er viktige.

– All informasjon vi kan få er veldig nyttig og kan bidra til at personer som jobber med barn får kunnskap om hvordan de kan hjelpe premature barn, både i barnehagen og i skolen, sier hun til NRK.