Snorklippingen ble utført av Kate fra SOS-barnebyer og kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira, Jens Schei Hansen.
Snorklippingen ble utført av Kate fra SOS-barnebyer og kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira, Jens Schei Hansen.

Espira i Afrika: – En fantastisk åpningsdag

Tirsdag 15. mars ble barnehagen Espira har bygget, og skal drifte sammen med SOS-barnebyer i Zimbabwe offisielt åpnet. – Det ble ikke bare en åpning av en barnehage, det ble en folkefest! sier kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira, Jens Schei Hansen.

Publisert Sist oppdatert

Våren 2014 inngikk Espira og SOS-barnebyer en samarbeidsavtale som medførte at Espira ble en av Bedriftspartnerne til SOS-barnebyer. Avtalen går ut på at Espira skal bekoste bygging og drift av en barnehage for 140 barn i Bindura, Zimbabwe.

Pedagogisk leder i Espira Snurrefjellet barnehage i Nittedal, Live Lo Tessem og assisterende styrer i Espira Rå i Bergen, Ingrid Christine Matre, ble valgt til å reise til Bindura for å åpne barnehagen 15. mars. Med på turen er også kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira, Jens Schei Hansen og drifts- og markedsdirektør i Espira, Albert Hagen. Barnehage.no følger dem på ferden.

Tirsdag denne uken var tiden endelig kommet for den offisielle åpningen av barnehagen i Zimbabwe. Delegasjonen fra Espira var veldig spente og det var topp stemning på veien fra landets hovedstad Harare, til Bindura.

– Åpningen av barnehagen Espira har bygget, og skal drifte sammen med SOS-barnebyer ble en mer fantastisk dag enn noen av oss kunne drømme om. Det ble ikke bare en åpning av en barnehage, det ble en folkefest! forteller Espiras kommunikasjons- og organisasjonsdirektør, Jens Schei Hansen.

Her deler Schei Hansen sine tanker og inntrykk fra den store dagen:

«Turen fra Harare til Bindura tar cirka halvannen time med bil gjennom et frodig landskap. På veien så vi mange barn som var på vei til barnehager og skoler. Det er ikke uvanlig at selv så små barn som treåringer går opptil 5-10 kilometer til barnehage og skole. Begge veier. Alene.

Vi så kvinner som vandret langs veien med tunge bører på hodet. For en balanse! En kunnskap de trenes til fra de er småjenter.

I bilen hadde vi selvsagt selskap av Kate og Gunnhild fra SOS-barnebyer i Norge. Og også Ayanda som er ansvarlig for skoler og barnehager i SOS-barnebyer i Zimbabwe. En fantastisk person som oser kompetanse, verdighet og myndighet. Hun håndterte kontant alle forsøk underveis fra politiet som ønsket å «bøtelegge» oss. Alltid avsluttet med smil og latter fra både Ayanda og politiet. Utrolig!

Når vi kom fram til Bindura hadde vi først et møte med ledelsen fra selve barnebyen og fra den lokale skolen for å få kunnskap om de lokale forhold. Jeg presenterte Espira og fortalte hvordan vi samlet inn penger.

Deretter tok vi fatt på siste etappe til barnehagen vår. Det var ytterligere et par mil. Nå på grusvei, virkelig inn i ødemarken. Over smale broer og bratte bakker. Overalt beitet kyr, sauer og geiter langs veikanten. Mange solgte nygrillede maiskolber som de varmet i provisoriske vedovner.

Til slutt kom vi frem til stedet der barnehagen ligger. Like ved en skole som også drives av SOS-barnebyer.

Vi trodde det skulle være et tyvetalls personer tilstede ved åpningen. I tillegg til barna. Nope – vi så at det måtte være minst fem hundre mennesker tilstede. Kanskje mange flere. Elevene ved den lokale skolen hadde åpenbart fått fri for å delta.

Det var underholdning av barnedansegruppe som hadde en energi vi ikke hadde sett maken til. Det var satt frem stoler, reservert til oss på første rad. Proft lydanlegg med mikrofon og talerstol. Blant gjestene fant vi øverste leder for SOS-barnebyer i Zimbabwe, en av direktørene i det vi tror må være det Zimbabwiske utdanningsdirektoratet, samt mange andre prominente personer.

Jeg holdt åpningstalen fra Espira og la vekt på at dette prosjektet er realisert ved at barn hjelper barn. Det var et budskap de likte veldig godt.

Deretter var det snorklipping som ble utført av Kate fra SOS-barnebyer og meg.

Til slutt fikk vi møte barna. Live og Ingrid satte umiddelbart i gang en dans med dem som varte og varte, og begeistringen var enorm hos alle parter.

Dette var det vi hadde ventet på. Endelig var barnehagen åpnet.»

Les flere inntrykk fra turen på bloggen Afrikaspirer her.

Powered by Labrador CMS