Aktive barn trenger rett mat.
Aktive barn trenger rett mat.

Delta krever sunnere måltider i barnehagene

Barnehagen må ta større del av ansvaret for barns kosthold, mener arbeidtakerorganisasjonen Delta.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidstakerorganisasjonen Delta mener sier i sin resolusjon at barnehagen har stor innflytelse på barnas matvaner, kosthold og helse, siden så mange av barnas måltider inntas i barnehagen.

Følg barnehage.no på Facebook og Twitter.

I resolusjonen som ble vedtatt på Deltas kongress i november, heter det at:

«Barn tilbringer store deler av dagen i barnehagen. Mat og drikke i barnehagens regi utgjør dermed en betydelig del av barns totale kosthold. Maten har stor betydning for barnas fysiske helse og den kognitive utviklingen.»

De mener at familien fortsatt har hovedansvaret for barnas kosthold. Samtidig har barnehagen et profesjonelt ansvar for å legge til rette for at barn opplever matglede og matkultur.

Delta sier i sin resolusjon at det er for store forskjeller i dagens barnehager og at tilbudet om mat og drikker spriker for mye. Det er ingen krav til kostholdskompetanse og få barnehager har kjøkkenfasiliteter som tilfredsstiller myndighetenes krav.

«Ofte er det mer fokus på prisen enn på næringsinnholdet i måltidet», mener Delta.

Her er de avgjørende punktene i vedtaket:

  • Riktig og god mat til barnehagebarn er en investering i fremtidens folkehelse. Myndighetene skal stilles større krav til måltidene i barnehagen.
  • Kompetansen om matlaging og ernæring i barnehagen må styrkes.
  • Barnehagen bør tilby et ernæringsriktig måltid om dagen. Tilbudet av mat og drikke bør ha grunnlag i Helsedirektoratets Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen.
  • Arbeidet med mat og måltider i barnehagen bør skje i nær forståelse og samarbeid med hjemmene.

Hva mener du? Må barnehagene ta på seg sin del av ansvaret for ernæring i barnehagen? Si din mening i kommentarfeltet under eller send til oss på red@barnehage.no.

Powered by Labrador CMS