Politiet i Bergen har mistanke om at mannen har forgrepet seg på ytterligere et barnehagebarn ut over det som ble kjent tidligere denne uken.

Mistanke om overgrep mot ytterligere et barnehagebarn

Småbarnsfaren i 30-årene som tirsdag ble pågrepet på jobb i barnehagen er varetektsfengslet i fire uker.

Publisert Sist oppdatert

Den barnehageansatte mannen i 30-årene ble torsdag varetektsfengslet i fire uker av Hordaland tingrett. Han er ifølge Bergensavisen (BA) siktet etter straffelovens paragraf 299 - Voldtekt av barn under 14 år og paragraf 301 - Grov voldtekt av barn under 14 år. Sistnevnte med en strafferamme på opp mot 21 år.

Han får også brev- og besøksforbud i hele perioden, samt medieforbud i én uke, ifølge Bergens Tidende (BT) (krever abonnement).

Mannen nekter straffskyld og begjærte seg løslatt i fengslingsmøtet torsdag. Han har i avhør gitt uttrykk for at han er sjokkert og helt knust over anklagene, ifølge BA (krever innlogging).

Anmeldt av forelder

Mannen ble anmeldt tirsdag i forrige uke av en forelder. Han ble pågrepet denne uken etter at det fornærmede barnet ble avhørt. Mannen ble pågrepet i barnehagen av sivilkledd politi, uten dramatikk.

– Fornærmedes forklaring styrket mistanken mot siktede, sier politiadvokat Eli Andrea Skaar til BT. Politiet mener at han har begått flere seksuelle handlinger mot fornærmede.

Skaar forteller også at det er mistanke om at mannen skal ha forgrepet seg på ytterligere et barn i barnehagen, og at politiet er i planleggingsfasen for å få på plass et tilrettelagt avhør av også dette barnet.

Hun tilføyer at mannen er siktet for kvalifisert seksuell handling.

– Her er det snakk om berøring av nakent kjønnsorgan, sier Skaar til BT.

Krimteknikere har beslaglagt mannens datautstyr, og samtidig på ettermiddagstid gjennomgått lokalene i barnehagen og søkt etter eventuelle spor.

Styrket bemanningen

Onsdag kveld hadde politiet, kommunen og en representant fra Barnehuset et informasjonsmøte med foreldrene i den berørte barnehagen. Barnehagedirektør i Bergen kommune, Mimi Bjerkestrand, var også til stede. Hun beskrev saken som trist og opprørende.

– Nå er det mange som opplever en krise, og det har vært krevende informasjon for foreldrene å få, uttalte hun til BA onsdag kveld.

Bjerkestrand sier til BA i dag (krever abonnement) at den aktuelle barnehagen følges tett opp, og at bemanningen er styrket.

– Når barnehager er i ulike kriser, bruker vi å hjelpe til med å styrke bemanningen, forteller barnehagedirektør i Bergen kommune.

Satte inn tiltak

Bergen har hatt flere overgrepssaker knyttet til barnehager de seneste årene.

I vår ble det gjennomført en høring om rutinene for overgrep i skole og barnehage i Bergen kommune, etter initiativ fra leder for utvalg for skole og barnehage i Bergen kommune, Mikkel Grüner (SV). I den forbindelse ble det også kjent at det jobbes med en ekstra veileder for skolene, som helt konkret forklarer hvordan lærere skal gå fram om man mistenker overgrep.

I et intervju med barnehage.no i høst uttalte tidligere leder for avdelingen som etterforsker overgrep mot barn i Bergens-området, Kenneth Rastad, at det ofte er utfordringer knyttet til hvordan barnehagene håndterer slike saker.

Han viste blant annet til en gjennomgang Riksadvokaten har gjort av mulige overgrep mot barn i barnehager, der det kommer tydelig fram hvor utfordrende slike saker er, og hvor avgjørende det er å komme riktig i gang.

– Vi hadde en stor sak i 2019, der statsadvokaten omgjorde vår innstilling, og gikk for frifinnelse. Det var en av sakene som var bakteppet for gjennomgangen.

Gjennomgangen omfattet 47 saker meldt til politiet i årene 2018 og 2019. I 38 ava disse ble det iverksatt etterforsking.

I den aktuelle saken Rastad viser til, satt en mann i 30-årene varetektsfengslet i to måneder etter mistanke om overgrep mot først ett barn i barnehagen han jobbet. Etter at politiet hadde gjennomgått mannens datautstyr, ledet det dem frem til andre barn. Totalt etterforsket de om mannen hadde gjort noe straffbart mot 13 barn, men siktelsen omfattet i alt overgrep mot tre barn. Likevel endte det med at statsadvokaten henla saken, i strid med politiets ønske.

I 2017 brukte Bergen kommune 3,2 millioner kroner på å installere vindu i dører i nesten 60 kommunale barnehager, med mål om bedre oversikt og innsyn – for å hindre at barna utsettes for overgrep i barnehagen.

Powered by Labrador CMS