DEBATT

Sommerboogie i nydelig vær.
Sommerboogie i nydelig vær.

En helt vanlig sommerdag i barnehagen

– For mange er barnehagen det trygge holdepunktet i livet og for samfunnet er det viktig at barnehageansatte har egenskapene som skal til for å utføre jobben sin godt, mener daglig leder i Smedhusåsen barnehage, Royne Berget.

Publisert Sist oppdatert

I barnehagen foregår det mye spennende og forskjellig i løpet av en helt vanlig dag. Fire avdelinger med hvert sitt særpreg, påvirket av sine ansatte og barn, sørger for at mye skjer og ingenting er helt likt fra dag til dag. Bortsett fra selve dagsrytmen da, for i rutinene ligger selve tryggheten og limet i hverdagen vår.

Den første timen har vært relativt rolig hos oss, med levering og velkomst på en av avdelingene. For barna er det alltid kjente voksne som tar dem i mot, hver dag året rundt. Det er stort sett de samme barna som dukker opp til samme tid, i og med at det er foreldrenes arbeidstid som avgjør når de kommer. Barna har sine faste vinkerutiner og vet nøyaktig hvordan de vil ha det.

Noen er klare for lek med biler og byggeprosjekter med en gang, et av barna hjelper til med å dekke mattralla, en hjelper renholderen vår med å tørke sitteplassene i garderoben, mens andre har behov for å starte dagen rolig på et trygt og godt fang eller sitte i ro ved bordet å tegne litt.

Når klokka blir 07.30, er det tid for å bryte opp fellesskapet og gå avdelingsvis. Nå er det voksne på alle fire avdelinger, og frokosten står for tur. Frokosttid er kvalitetstid der barn og voksne kan snakke sammen og legge planer for dagen. En god start på morgenen er fint for både barn og voksne, og legger et godt grunnlag for resten av dagen.

Når frokosten nærmer seg slutten, sånn i 08.30 – tida, har nesten alle barna kommet, og mange begynner å få i gang «motoren» skikkelig. Moroa kan begynne for alvor, og dagen ligger klar som et lerret hvert enkelt barn skal fylle med opplevelser og lærdom. For hver dag blir lerretet mer detaljert og barna mer rustet til å klare seg gjennom livets mange utfordringer, ikke minst læring om samspill med medmennesker.

Ved å bevege meg rundt i barnehagen i dag har jeg sett de minste barna bade i et lunt hjørne i solveggen, de har spist fiskeboller i hvit saus til lunsj og feiret bursdag med jordbær til dessert, blitt lest for i en bok, lekt både inne og ute, gravd i sandkassa, og fått seg en høneblund. De eldste barna har vært på tur i nærmiljøet, plukket blomster, lekt i sandkassa, syklet, lekt regleleker, tegnet og hatt konstruksjonslek ute i det fri, hoppet slengtau og sparket fotball.

På tre av avdelingene har barna som skal bytte avdeling fra høsten av, hospitert på den kommende avdelingen, noe som er veldig spennende og kjempestas. I tillegg har de voksne fått høre dagligdagse historier fra barna, om ting som opptar dem og som er viktig for barna å dele med andre. Det er viktig å bli sett og hørt! Noen har blitt trøstet etter å ha fått skrubbsår på knærne eller henda, mens andre har fått en god mestringsopplevelse ved å gå på do helt uten hjelp av voksne.

Innimellom alt som har skjedd i løpet av en barnehagedag har barn og voksne spist lunsj og fruktmåltid sammen, gode møtepunkter i en begivenhetsrik dag. Ett av barna har faktisk klart å smøre på brødskiva si på egenhånd for første gang, for en lykkefølelse. Tenk hvor stor verden er for et lite barn, hvor mye barna skal lære og hvor mye hver og en skal rustes opp til å takle ulike situasjoner i livet som ligger foran dem. Det er godt ingen av oss vet hva som dukker opp rundt neste hjørne.

Den siste timen før klokka blir 17.00 og barnehagen stenger, blir barn etter barn hentet etter en begivenhetsrik dag. Noen av barna klemmer hverandre eller de voksne på avdelingen, sier «hade, vi sees i morra» og gjør avtaler for neste dag. En skal være med vennen sin hjem på besøk, ett par andre kaster seg rundt halsen på mammaen og pappaen sin i pur gjensynsglede, mens andre blir litt fornærmet når de blir hentet, for «leken var jo så morsom». Plutselig står det bare to voksne igjen alene, og døra i barnehagen kan stenges etter en innholdsrik dag. Tida føles noen ganger som den går dobbelt så fort i barnehagen enn andre steder, så nå skal vi hjem å fordøye dagens inntrykk før vi legger planer og lader opp til en ny dag med nye muligheter og opplevelser i kø.

Tro det eller ei, men dette er bare noe av det som har skjedd en helt vanlig dag i barnehagen hos oss. Ikke så rent lite, og alt har vært viktige opplevelser og erfaringer for barna å ta med seg videre i livet. Kanskje har du nå fått et litt større innblikk i barnehagens indre liv, og at du dermed kan ta inn over deg at barnehagene har en litt mer enn middels viktig rolle å fylle i samfunnet vårt.

Personlig syns jeg at jeg veldig heldigstilt som bare kan gå ut av kontoret mitt for å få en sniktitt inn i barnas liv, det virkelige livet, ikke bare se noen navn og tall på et papir. Nye barn vil bestandig avløse de som går over i skolen, for mange vil barnehagen være det trygge holdepunktet i livet og for samfunnet er det viktig at barnehageansatte har egenskapene som skal til for å utføre jobben sin godt. Det er ikke uten grunn at mange av oss som jobber i barnehagene mener at vi har verdens viktigste og mest meningsfulle yrke. Vi som jobber i barnehagen bidrar faktisk i stor grad til å forme de menneskene som en dag skal ta vare på oss selv.

Det er noe å tenke på, det! Kanskje politikerne også skjønner det en vakker dag?

Riktig god sommer!

Powered by Labrador CMS