Trondenes kulturbarnehage (øverst) og Skogstua barnehage (nederst).

Legger ned i nord

Etter 30 års drift legger Trondenes kulturbarnehage i Harstad ned. I Tromsø er det snart slutt for Einerabben barnehage og Skogstua barnehage.

Publisert Sist oppdatert

 Det melder lokalavisene iTtromsø (krever abonnement) og Harstad Tidende (krever abonnement). Barnehagene har blant annet det til felles at de er små, med henholdsvis én og to avdelinger.

– Aldri overskuddsforetak

Trondenes kulturbarnehage i Harstad har 16 barn og fem ansatte, men stenger dørene for godt etter endt barnehageår, cirka 30 år etter oppstarten.

– Vi har over tid vært i en prosess for å se hvordan vi best mulig kunne drifte barnehagen økonomisk lønnsomt. Barnehagen driftes av stiftelsen Harstad Folkehøgskole, men barnehagen har aldri vært et overskuddsforetak for stiftelsen, sier styreleder Hugo Kjelseth til Harstad Tidende.

Muligheter for drift i kommunal regi har vært sjekket, uten hell. Kjelseth sier foreldrene har vært orientert om situasjonen en stund, også før søknadsfristen til ordinært barnehageopptak 1. mars.

Har historie fra 1988

Cirka 13 luftlinje-mil lenger nord ble Einerabben barnehage startet som en bedriftsbarnehage i 1988. Nå drives den av et uavhengig foreldrelag som til enhver tid består av de foreldrene som har barn i barnehagen.

Barnehagen har to avdelinger, 32 barn og ti ansatte. Den kan ikke drive videre i nåværende lokaler, som skal rives, opplyser lokalavisa. Å finne nye tilpasset rådende økonomiske rammer har ikke lyktes.

Derfor: 

«Det ligger an til at Einerabben Barnehage SA avvikles, det må endelig vedtas på årsmøtet», skriver styreleder Elise Sørensen i en SMS til iTromsø.

Men rekken av nedleggelser stopper ikke der.

– Ikke råderett over lokaler

– Skogstua legges ned av samme årsak som hos Einerabben, sier Bjarne Stenersen til samme avis.

Ved siden av å være styreleder i Skogstua barnehage SA som har 13 barn og fire ansatte, leder han overbygningen IBID SA. Samvirkeforetaket består av 34 ideelle barnehager i flere fylker, men med hovedvekt i Tromsø.

Stenersen er klar på at det i privat sektor er bekymring om rammefaktorer som tilskudd, økonomi, bemanning og rekruttering. Problemer med lokaler er en fellesnevner for avviklingene nå.

– Enten fordi de har kortsiktige avtaler, eller på andre måter ikke har råderett over lokalene sine. Det er disse barnehagene som legges ned nå. Skogstua legges ned 31. juli, opplyser IBID-lederen.

Han minner om at Rundvannet barnehage la ned i fjor, etter at Tromsø kommune sa opp leieavtalen.

Powered by Labrador CMS