Foredrene til Oline (7 mnd) sier det er uaktuelt å bruke to timer om dagen i buss for å hente og levere i barnehagen. Illustrasjon: 1881.no
Foredrene til Oline (7 mnd) sier det er uaktuelt å bruke to timer om dagen i buss for å hente og levere i barnehagen. Illustrasjon: 1881.no

- Vi har regnet oss fram til at det vil ta to timer å levere og hente Oline i barnehagen

79 barn i Bergen får ikke barnehageplass i den bydelen de bor. Fungerende byråd frykter at bemannings- og pedagognormen har ført til at det er færre plasser tilgjengelig.

Publisert

I en årrekke har byrådet hatt som mål om at alle barn i Bergen skal få barnehageplass i den bydelen hvor de bor. Så langt har de ikke klart å innfri.

I fjor måtte 56 barn i Årstad gå i barnehage i en annen bydel, skriver Bergensavisen (BA).

I februar i år skal barnehagebyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap) ifølge avisa ha uttalt at han følte seg trygg på at målet ville bli nådd i år. Når årets hovedopptak er klart, viser det seg at foreldre både i Årstad, Bergenhus og Arna til høsten må frakte barna sine til barnehager i andre bydeler.

Totalt 79 barn er rammet av mangelen på barnehageplasser lokalt.

- To timer i buss

Anders Teigland og Marita Langelo er ett av foreldreparene som ikke får barnehageplass der de bor. De bor i sentrum, men Oline (7 mnd) har fått tilbud om plass i Kidsa Brønndalen i Olsvik. 

- Vi har regnet oss fram til at det vil ta to timer å levere og hente Oline i barnehagen, sier Anders Teigland til BA.

Nå er det helt uvisst hva den lille familien uten egen bil vil gjøre.

- Vi håper i det lengste å få barnehageplass i sentrum. Å pendle til Olsvik i rushet hver dag er egentlig helt uaktuelt, sier Teigland til BA.

Søkertallene gikk ned

Flere barn enn i fjor får nå ikke plass i egen bydel. Dette til tross for at søkertallene i Bergen totalt gikk ned med 173 siden i fjor.

Fungerende barnehagebyråd Dag Inge Ulstein (KrF) er bekymret for at de nye normene for grunnbemanning og pedagogtetthet er en årsak til problemet.

- Vi jobber nå videre for å avdekke sammenhengen mellom de nye normene og manglende bydelsvise dekning, sier Ulstein.

Har fryktet for dekningen

Da kommunetopper i 106 Ap-styrte kommuner i forrige måned sendte et felles krav til kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) om finansiering av bemanningsnormen, var nettopp frykten for barnehagedekningen ett av poengene.

"Det er krevende for kommuner og private barnehager at regjeringen pålegger en norm uten tilstrekkelig finansiering. Vi frykter at barnehager kan se seg nødt til å ta inn færre barn heller enn å bryte normen, på grunn av manglende finansiering. Dette truer målet om full barnehagedekning, og kan gjøre det svært krevende for kommuner å oppfylle den lovfestede retten til barnehageplass", het det i oppropet.

Byrådsleder Harald Schjelderup i Bergen var blant dem som sto bak dette oppropet.

Powered by Labrador CMS