Åpen barnehage er et tilbud til barn og voksne sammen.

Frykter at åpne barnehager blir oversett i høringen

Kunnskapsdepartementet får kritikk for ikke å ta særtrekkene med denne barnehagetypen på alvor.

Publisert Sist oppdatert

 24 av de 73 private åpne barnehagene i Norge er medlemmer av IKOs barnehagenettverk, et nettverk for kristne livssynsbarnehager.

På vegne av medlemsbarnehagene har IKO sendt inn et kritisk høringssvar til regjeringens forslag om nye regler for styring og finansiering av barnehagesektoren.

Der står blant annet at:

«De åpne barnehagene blir lett oversett når målet er å lage reguleringer som forbedrer ordinære barnehager og systemene rundt dem. IKO frykter at dette skal skje også i denne runden med endringer i barnehageloven»

Savner anerkjennelse

– Åpen barnehage blir løftet fram i regjeringens barnehagestrategi, som et verktøy for å rekruttere minoritetsspråklige barn til ordinære barnehager. De ansatte i de åpne barnehagene kan fortelle om lassevis med andre fordeler, både når det gjelder psykisk helse, integrering, inkludering, tidlig innsats og samarbeid med kommunale helsestasjonstjenester og barnevernstjenester, sier Asbjørn G. Håkonseth i en pressemelding.

Asbjørn Håkonseth.

Han er rådgiver på IKO - Kirkelig pedagogisk senter, og mener de åpne barnehagene trenger større anerkjennelse enn de har fått i departementets høringsnotat.

Endte med snuoperasjon

Bortsett fra den gode nyheten om at alle åpne barnehager får unntak fra kravet om å være selvstendig rettssubjekt, finner ikke IKO noe i høringsnotatet som kan si noe om hva departementet mener om framtiden til denne barnehagetypen.

IKO takker i den sammenheng for at de aktuelle barnehagene endelig er blitt hørt, men uttrykker samtidig kritikk mot prosessen som førte til at kravet ble innført i første omgang:

- Utfordringene som begrunner det nye unntaket, burde vært kjent for Kunnskapsdepartementet allerede før kravene ble innført, heter det i pressemeldingen.

Åpen barnehage

Åpen barnehage skiller seg ut fra et ordinært barnehagetilbud ved at:

  • Åpen barnehage er et tilbud til barn og voksne sammen. Barna kommer til barnehagen med en av foreldrene eller en annen omsorgsperson som er til stede og har ansvar for barnet mens det er i barnehagen.
  • Åpen barnehage har ingen søknadsskjema eller opptaksmøter. Her er det bare å møte opp innenfor barnehagens åpningstid og benytte barnehagen så ofte og lenge man ønsker. Det kan derfor være forskjellige barn og voksne i barnehagen fra dag til dag.
  • Driften i åpen barnehage er basert på at de voksne som følger barna, er en del av bemanningen og aktivt tar del i det daglige arbeidet.
  • Noen åpne barnehager er gratis. Andre åpne barnehager tar en mindre sum for barn eller voksne som deltar, eller for aktiviteter, mat og materialer.

Det finnes ulike typer åpne barnehager og mange måter å organisere arbeidet på. Åpen barnehage kan organiseres som en egen enhet eller være en enhet i nær tilknytning til et familiesenter eller lignende.

Kilde: Udir

Powered by Labrador CMS