DEBATT

Trond Nessestrand er daglig leder i Norlandia Kårtveitpollen barnehage.

Jeg heier på dere som skaper meningsfulle møteplasser for våre barn

«La oss snakke om kvalitet» oppfordrer barnehageleder Trond Nessestrand.

Publisert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

I en tid hvor barnehagesektoren gjerne omtales med vaklende fortegn, både på grunn av regjeringens forslag til endringer i barnehageloven (styring og finansiering av barnehagesektoren) og sektorens sterke stemmer som roper «bemanningskrise», arrangeres det også for tiden karrieredager på ulike utdanningsinstitusjoner.

Jeg har i flere år stått på stand for Kidsa- og Norlandiabarnehagene på slike karrieredager. For meg er dette som regel et friskt pust i en ellers hektisk hverdag. Jeg elsker å møte nye mennesker, men er sjelden den som skriver kronikker eller hever stemmen i plenum. Men en mulighet til å fremsnakke våre satsningsområder for å skape den beste kvaliteten på tilbudet til våre barn til dem som snart er på vei ut i virke, kan jeg godt sette pris på.

I år ble det dessverre ikke helt slik vi hadde håpet på.

Sisteårs barnehagelærerstudentene var ute i praksisperiode, og fikk dessverre ikke deltatt på karrieredagen. Masterstudentene var ikke orientert om vår tilstedeværelse, og uten oppmøteplikt på skolen denne dagen var der heller ingen av dem at tale med.

Heldigvis fikk vi møtt flere potensielle nye foresatte i våre barnehager, førsteårsstudenter. Vi snakket fag med fysioterapeut- og maskiningeniørstudenter, møtte flere som studerer kunstig intelligens som gav meg innblikk og ny kunnskap. Det er, for meg, alltid gledelig å møte nye mennesker og utveksle kunnskap og stifte bekjentskap.

Men akkurat dem vi aller helst ville møte fikk vi dessverre altså ikke møtt. Lengst inne, litt bortgjemt, innerst i foajeen der vi var plassert.

Nå kjenner jeg at det er på tide at vi hever stemmen.

Barnehager er mer enn usosial fordeling av tilskudd og bemanningskrise, og burde stått langt fremme i foajeen. Jeg ville snakke mye, med mange, om hvor viktig og fantastisk jeg mener jobben vår er. Om hvor utrolig flott det kan være å arbeide i barnehage. Om alt det fine som skjer. De viktige møtene og øyeblikkene hvor noe skapes.

Jeg håper flere, med meg, kan snakke om viktigheten av barnehage som profesjon, vårt gode tilbud og vår kvalitet.

Jeg vil med dette, aller mest, heie.

Jeg heier på foresatte som velger riktig barnehage på vegne av sine barn.

Jeg heier på en sunn konkurranse som driver sektoren til utvikling.

Jeg heier på dere som skaper meningsfulle møteplasser for våre barn.

Jeg heier på dere ansatte som hver dag stimulerer barn til lek og læring i barnehagen.

Alle barn fortjener en god oppvekst. Barna velger ikke sin egen barnehageplass. Uavhengig av barnehagens eierskap, mener jeg at alle barn fortjener de samme mulighetene for en verdig oppvekst.

En ønskedrøm hadde kanskje vært at dette blir lest høyt i en av Stortingets spørretimer, og åpner noens øyne til rettferdig fordeling av ressurser. Ikke til meg eller mine eiere, men til våre barns beste. Om det ikke skulle skje, håper jeg du som leser dette ønsker det samme som meg: Et likeverdig tilbud i en høykvalitetsbarnehage – til det beste for ditt barn.

Det heier i hvert fall jeg på.

Powered by Labrador CMS