– Alle kjenner sine unger best, men dette hjalp oss til å takle hverdagen bedre, sier Christina Wågan.

Så god effekt av foreldrekurset barnehagen holdt: – Alle burde fått tilbud om et sånt kurs

Sju torsdager sist høst, gikk Christina Wågan og samboer Torstein Reistad Steinsmo på kurs hos Vinne barnehage i Verdal. Det gjorde noe med hverdagene til småbarnsfamilien på fem.

Publisert Sist oppdatert

 ‒ Det ga oss noen enkle verktøy og knep for å løse hverdagsproblemer mye bedre. Jeg vil tro at mange har opplevd lignende situasjoner; at barnet ikke vil kle på seg, pusse tenner eller spise for eksempel. Man lærer på en helt enkel måte å forstå hvorfor barnet ikke vil og sier «nei», og knep som gjør at man unngår å komme i de situasjonene i hverdagen, forklarer Wågan til Barnehage.no.

– Bevisstgjorde oss

Hun har tre gutter født i 2019, 2021, og 2022. Og opplever at kursopplegget som barnehagen tilbød til alle treåringsforeldrene sist høst, var nyttig.

‒ Vi så helt klart at det hjalp. Det bevisstgjorde oss som foreldre mer, og hjalp oss å forstå ungene våre på et annet vis. Alle foreldre kjenner sine unger best, men dette hjalp oss til å takle hverdagen bedre, sier hun.

‒ Vil du si det hadde positiv innvirkning på familien?

‒ Absolutt. Kurset ble tilbudt for vår treårings foreldregruppe. Min tilnærming og evne til å forstå eldstemann, min kommunikasjon og relasjonsbygginga til han ble mye bedre. Jeg forsto mer hvorfor han gjorde som han gjorde, og hvorfor han ikke alltid ville gjøre som jeg ville. Jeg synes hverdagen ble mye bedre etter det kurset, svarer Wågan.

Hverdag med full fart

Selv er hun utdannet sykepleier. Hun er, i likhet med sin samboer, i 100 prosent jobb. I tillegg kommer attåtnæringa som bønder på si.

‒ Vi har en hverdag med full fart. Gode rutiner er kanskje det viktigste for å få det til å gå opp. Det skaper forutsigbarhet for ungene, og for vår egen del også, sier hun.

Likevel prioriterte begge foreldrene å delta på fjorårets kurs, som gikk mellom klokken 17 og 19 hver torsdag over sju uker på høsten. At barnehagen kunne tilby barnepass mens kurset pågikk, hjalp.

‒ De kveldene vi ikke hadde barnevakt, benyttet vi oss av det. Jeg synes det var en kjempeløsning, og ungene syntes det var artig.

Nå går alle de tre guttene deres i Vinne barnehage, og som mange andre foreldre må Wågan konstatere at barna tilbringer en betydelig del av hverdagene sine i barnehagen.

Glade i barnehagen

‒ Det kan bli lange dager når vi voksne har lange dager. Så vi prøver å få til korte dager der det er mulig. Vi er veldig glade i barnehagen vår, og det er ungene også. Vi ser at de har det bra der og at de gjerne vil dit. At ungene er trygge på barnehagen og glade i å være der, gjør det lettere for oss som foreldre, sier Wågan.

‒ Bør en form for foreldrekurs, likt det dere har vært med på, være obligatorisk?

‒ Det har jeg ikke tatt stilling til. Men jeg synes i hvert fall det bør være lett tilgjengelig. Alle burde fått tilbud om et sånt kurs.

‒ Selv er dere kanskje ferdig kurset?

‒ Jeg tenker faktisk at om vi ikke melder oss på kurset ett år etter, så kanskje året etter det igjen. For å friske opp det vi har lært. Fordi det har så god effekt på hverdagen vår, sier Christina Wågan.

Powered by Labrador CMS