Stortingsrepresentant Anja Abusland (Sp)
Stortingsrepresentant Anja Abusland (Sp) melder seg på i debatten.

Vil ha obligatorisk foreldrekurs: – Det er ikke ansatte i barnehage og skole som skal oppdra barna våre

Stortingsrepresentant Anja Abusland (Sp) mener at foreldre må kurses for å lære å håndtere rollen.

Publisert Sist oppdatert

 ‒ Det har vært mye snakk om utageringer i barnehage og skole, og om vold i ungdomsmiljøet. Men vi må snakke mer om tidlig innsats, og da mener jeg helt fra man kommer med barna sine til helsestasjonen, sier Abusland til Fædrelandsvennen.

Hun mener noe av nøkkelen ligger hos foreldrene, og at flere trenger veiledning.

Ettergivende foreldre

Overfor avisa trekker hun fram leverings- og hentesituasjoner i barnehagen, hvor ansatte får se foreldre som interagerer med barna på ulikt vis. Abusland forteller også at hun får høre om foreldre som gir etter og lar barna få viljen sin. For så å tenke at de ansatte ordner opp.

‒ Det er ikke de ansatte i barnehage og skole som skal oppdra barna våre. Likevel legger foreldre mye ansvar på ansatte. Oppdragelse og grensesetting er foreldrenes jobb, sier hun til Fædrelandsvennen.

Konkret skisserer Abusland mulige løsninger som innebærer at en barnehagelærer kan jobbe halvt om halvt på helsestasjonen og i barnehagen. Hun sier også at barnehageansatte kan gi råd til foreldre i barnehagen, men mener det vil kreve økt bemanning og flere pedagoger.

Tas opp med statsråden

Barnehage.no skrev nylig at regionleder for Læringsverkstedet i Agder, Lene Danielsen, ser at flere barn utfordrer de ansatte mer enn før. Hun pekte på manglende grensesetting som en mulig årsak.

Det fikk Nina Renate Forbord, som driver Foreldremestring AS, til å ta til motmæle. Hun påpeker blant annet at mange barn tilbringer mye tid borte fra foreldrene.

Anja Abusland er ny i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, og kom inn da partikollega Maren Grøthe var ferdig med sitt varaoppdrag for Ola Borten Moe. Abusland representerer Aust-Agder og har fram til nå vært medlem av Arbeids- og sosialkomiteen.

Sp-representanten sier til Fædrelandsvennen at hun vil se på muligheten til å få et obligatorisk foreldrekurs inn på helsestasjonen, og at hun skal ta dette opp med statsråden denne uka.

Powered by Labrador CMS