KRONIKK

«La meg erfare, lære og tåle at noen ganger får jeg JA, andre ganger får jeg NEI.»
«La meg erfare, lære og tåle at noen ganger får jeg JA, andre ganger får jeg NEI.»

Vær så snill, si «nei» til meg

– Si «nei», når «nei» er det riktige svaret, skriver barnehagelærer, styrer og trebarnsmor Line Takle Bye.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Hjertesukk fra et barn:

«Kjære mamma og pappa. Mamma og mamma, pappa og pappa, bonusforeldre, besteforeldre og alle dere som er meg nærmest og elsker meg høyest. Vær så snill å si «nei» til meg.

Jeg ønsker meg alt! Jeg vil ha hele verden og jeg vil bestemme over mitt eget liv. Men det er jeg ikke moden for enda, så vær så snill, hjelp meg. Si «nei» til meg, sett klare grenser og rammer for meg og vær konsekvent med meg. Gi meg spillerom innenfor de trygge rammene og la meg få prøve meg frem, la meg feile, falle og reise meg. La rammene utvide seg og bli større etter hvert som jeg blir eldre, etter hvert som jeg modnes og lærer. Lær meg hvordan jeg viser og regulerer følelsene mine på en god måte. Lær meg gode verdier, å være snill mot andre, å bruke hjelm når jeg sykler og å si tusen takk om noen hjelper meg eller jeg får noe. Du må lære meg alle disse tingene, dette er ikke evner og kunnskaper jeg er født med.

I likhet med at du må lære meg å spise med skje, må du lære meg å ivareta menneskene rundt meg, lære meg å akseptere at jeg ikke alltid kan være først i køen. La meg erfare, lære og tåle at noen ganger får jeg JA, andre ganger får jeg NEI. Lære meg at jeg får lov til å være sint, til og med kjempesint, men jeg får ikke slå.

Måten du lærer meg dette kjære mamma, pappa, bonus, besteforelder, du som elsker meg, er ved å være et godt forbilde for meg, ved å tørre å si «nei» til meg om du ikke er enig eller jeg ikke er stor nok til å håndtere avgjørelsen eller dens konsekvenser. Om du aldri sier «nei» til meg, vil jeg bli overveldet, jeg vil få større ansvar enn jeg er moden for. Jeg vil tro jeg er sjefen din mamma. Jeg vil tro jeg bestemmer over pappa og kan si hvor bestemor skal sitte eller kommandere bonusmammaen min rundt.

Jeg vet du vil jeg skal bli en god voksen en dag, en som har en god og stabil grunnmur, gode verdier og solid tro på seg selv. Alt dette må du lære meg.

En dag når jeg blir større pappa, går jeg på en fest, noen vil kanskje prøve å kysse meg, jeg vil ikke. Da håper jeg du har lært meg at jeg kan si «nei» og stå trygt i det. Når jeg blir stor mamma, skal jeg jobbe med det samme som deg. Men om jeg ikke engang blir innkalt på intervju. Da håper jeg du har lært meg mamma, hvordan jeg håndterer det avslaget og regulerer mine egne følelser. Hvordan jeg reiser meg igjen, står rak i ryggen, med hevet hodet og prøver på nytt.

Vær så snill, si «nei» til meg. Vis meg veien. Gå sammen med meg, gå foran meg når jeg trenger å ledes, og bak meg når jeg er moden nok til å klare selv.»

Kanskje i morgen

Etter en lang dag på jobben, med ungene på slep, må du bare en rask tur innom butikken. «Kan jeg få?» og «jeg vil ha» runger fra både dine og andre barn rundt om i butikken. «Helvetestimen» er i gang, timen fra du henter poden i barnehagen og til middagen står på bordet. Du vet du må spille kortene dine taktisk og rett i denne timen, et feil trekk kan velte lasset og ødelegge ettermiddagen. Du er sliten, det har vært en lang dag, nå er det bare å overleve til leggetid, bare 2,5 time igjen! Og denne tiden må fylles med kos og innhold, for det er ikke mye tid vi har sammen i en travel hverdag.

Det er så lett å si «javel da» til den isen eller den sjokoladen, og da slippe unna maset. Men vil du egentlig at barnet skal spise den isen før middag, mamma? I dag skal dere jo ha fiskekaker, du vet barnet liker det. Du føler på ansvaret og den dårlige samvittigheten for å fylle den lille magen med sukker, heller enn med fiskekaker og gulrøtter. Mange foreldre kjenner seg nok igjen i dette. Men du orker ikke kampen, ikke i dag, kanskje i morgen?

Vil møte mange nei som voksen

Barn som vokser opp i dagens samfunn bestemmer, kommanderer og tar ledelse i eget liv på en måte som er ytterst uheldig for deres utvikling. Barn får ansvar de ikke er modne for, må ta avgjørelser de ikke forstår konsekvensene av, alt fordi foreldrene ikke tør å si «nei», ikke orker å ta kampen.

Hvilken voksengenerasjon vil vi få om noen år om dette fortsetter? Vi går mot en voksengenerasjon som har lært at verden kretser rundt dem, at «nei» ikke er et ord som benyttes og at man kan få det man ønsker servert på et sølvfat. Sånn fungerer ikke den store voksenverden!

Vi må lære barna våre å håndtere verden på en god og hensiktsmessig måte. Du vil møte mange «nei» som voksen og forhåpentligvis har du lært og fått med deg de riktige verktøyene for hvordan du møter dette svaret. For «nei» er også et svar, et ganske godt svar mange ganger.

Så tør å si «nei» til barnet ditt, tør å sette grenser og rammer etter barnets alder og modenhet. Bygg den gode grunnmuren som gir barnet ditt gode verdier og de beste forutsetninger for å bli en god voksen, som står trygt i seg selv.

Du vil møte kamper, uten tvil, og du må stå støtt i dem. På samme måte som du ønsker at ditt barn en gang, om mange år, skal stå støtt i det de måtte møte i livet. Begynn i det små, med å si «i dag skal vi kun kjøpe fiskekaker på butikken» og bestem deg for å si «nei» til alt annet. Mange ganger vil du klare det, andre ganger vil du gi etter. Det vil være krevende nå, men barnet ditt vil takke deg senere.

For det er ikke din jobb, kjære forelder, å være kul, det er din jobb å være den som sier «nei», når «nei» er det riktige svaret.

Powered by Labrador CMS