Barnas Have i Færder blir enten lagt ned eller tatt over av kommunen.
Barnas Have i Færder blir enten lagt ned eller tatt over av kommunen.

Avgjørende i kommunestyret: Snart avgjøres framtida til Barnas Have

Barnas Have legges ned til høsten - om ikke kommunen tar over driften. I morgen avgjøres saken i kommunestyret i Færder. 

Publisert Sist oppdatert

Til sommeren er egenkapitalen brukt opp, og den ideelle stiftelsen Barnas Have har ikke økonomi til å drive videre. Barnehagen ligger på Skallestad i Færder kommune, ble etablert i 1996 og består av fem avdelinger med til sammen 76 barn, og 25 ansatte. 

Barnehagen har et stort fagmiljø, egen ansatt på kjøkkenet, et godt samarbeid med Universitetet i Sørøst-Norge og tar imot studenter fra barnehagelærerutdanningen. De har den høyeste pedagogdekningen i kommunen. I tillegg til grunnbemanningen har barnehagen en spesialpedagog og en vernepleier, begge i full stilling, ifølge egne hjemmesider

I sum bidrar dette til at barnehagen er blant de mest ettertraktede i kommunen, med ventelister og stor pågang.  Etter hovedopptaket 1. mars hadde barnehagen 17 ledige plasser og 38 søkere på venteliste. 

I tillegg har Barnas Have i dag to styrere i til sammen 1,6 stilling. 

Line Melvold er en av dem. Hun driver i tillegg Styd kommunikasjon, og har markert seg som en tydelig meningsbærer - blant annet hos barnehage.no. I 2021 skrev hun dette innlegget om «å holde regnskap», og der står det blant annet: «Politikere og styresmakter vil at regnskapet skal gå i pluss. Uten egentlig å tenke på at det går på bekostning av barnas, foreldrenes og de ansattes liv.»

Kostbar bemanning

I november i fjor kontaktet Stiftelsen Barnas Have Færder kommune med bekymring for den økonomiske situasjonen til barnehagen, ifølge Tønsbergs Blad (krever innlogging).

Resultatregnskapet for 2022 viste et underskudd på over 1,1 millioner kroner. Foreløpige tall for 2023 ser ut til å gi et nytt underskudd på rundt en million kroner, og til sommeren vil egenkapitalen være brukt opp. Grunnen er først og fremst høye lønnskostnader, ifølge saksutredningen fra kommunedirektøren. Der står det at barnehagen hadde en tilfredsstillende økonomi, med en opptjent egenkapital på mellom 2 og 3 millioner kroner, fram til bemanningen ble styrket i 2021. Samme år gikk barnehagen 600 000 kroner i minus. Den høye lønnsandelen ble opprettholdt i 2022 og 2023. I denne perioden hadde Stiftelsen Barnas Have en vesentlig høyere lønnskostnadsandel enn andre private barnehager i Færder kommune.

Det er i tillegg behov for oppgraderinger av bygningsmassen; barnehagen drives på dispensasjon fra plan og bygningsloven fram til 2026.

Forsøkte å selge

I vinter har barnehagen satt i gang en nedbemanningsprosess. Stiftelsen har også selv forsøkt å selge barnehagen til andre private aktører, uten å komme i mål. Styret ønsker heller ikke å videreføre barnehagedriften til neste barnehageår og har signalisert at barnehagen legges ned 1. august, hvis ikke Færder kommune overtar.

En eventuell virksomhetsoverdragelse til Færder kommune forutsettes gjennomført ved at Færder kommune overtar ansatte, eiendeler og gjeld som stiftelsen besitter på tidspunkt for overdragelse, står det i saksutredningen. 

17. april vedtok formannskapet i Færder kommune å innstille på overtakelse av virksomheten, til en kostnad på mellom 11 og 15 millioner kroner. Hovedårsaken er at barnehagestrukturen til en viss grad ikke tilfredsstiller foreldrenes behov for barnehageplass i områdene der de bor. 

I og med at Færder kommune har en barnehagestruktur som ikke dekker foresattes behov, er det nødvendig å utrede en fremtidig barnehagestruktur i kommunen. En virksomhetsoverdragelse som skissert i alternativ 1, må sees på som en midlertidighet. Fordelen ved at kommunen overtar driften av barnehagen er at når kommunen eier alle barnehagene i kretsen, kan man tenke nytt om barnehagehagestrukturen i dette området. En forutsetning er at lokalene blir midlertidig godkjent videre, inntil framtidig barnehage- og skolestruktur i Færder er løst, står det blant annet i sakspapirene.

I morgen, onsdag 24. april, skal saken avgjøres i kommunestyret. Representanter fra barnehagen ønsker ikke å kommentere saken før politikerne har tatt en avgjørelse.

Powered by Labrador CMS