DMMH i Trondheim.

Ser gode søkertall til deltid – må kutte heltidsstudie

DMMH ser en stor økning i antall søkere til barnehagelærerutdanning på deltid i Trondheim, men får dessverre ikke satt i gang barnehagelærerutdanning med vekt på flerkulturell forståelse i år.

Publisert Sist oppdatert

For å ta det mest gledelige først: Samlet sett opplever Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning (DMMH) en økning i søkertallene på nesten fem prosent.

Det er noe over landssnittet, og mye av årsaken er at flere har søkt barnehagelærerutdanning på deltid i Trondheim.

Sammenlignet med fjorårets tall, er økningen på hele 43%, 

– Økning i antall søkere til barnehagelærerutdanning på deltid synes å være en trend for det meste av landet, skriver den tradisjonsrike utdanningsinstitusjonen i en pressemelding.

På bekostning av heltid

Allerede nå er det klart at denne dreiningen i søkingen fra heltid mot deltid, vil få betydning for hvilke klasser som starter opp hos DMMH til høsten.

– Det fører til at vi planlegger med to klasser med heltid som hovedmodell, og to klasser på deltid i Trondheim, sier skolens rektor Else Berit Skagen til barnehage.no.

Rektor Else Berit Skagen.

I tillegg kommer en deltidsklasse i Kristiansund (Barnehagelærerutdanning med vekt på ledelse), og to profilklasser i Trondheim. Barnehagelærerutdanning med vekt på natur og friluftsliv, samt Barnehagelærerutdanning med vekt på musikk, drama kunst og håndverk.

– Vi ser dessverre at vi ikke klarer å sette i gang barnehagelærerutdanning med vekt på flerkulturell forståelse i år. Det synes vi er veldig beklagelig. Det var ikke søkere nok, så der tenker jeg vi har en oppgave med å videreutvikle, men også profilere det studiet bedre. Flere med den kompetansen etterspørres av sektoren, sier Skagen.

– Hva kjennetegner de studentene som søker utdanning på deltid?

– Vi kjenner ikke bakgrunnen deres, men generelt har det over de siste årene - kanskje spesielt etter pandemien - vært flere som søker deltid. Også blant dem som kommer rett fra videregående. Det er nytt. Tidligere var det kanskje de som var etablert med familie og/eller var ute i jobb som søkte disse tilbudene. Men vi har ikke analysert årets søkertall med hensyn til studentenes bakgrunn eller alder ennå.

Håper at trenden snur

Med unntak av deltidsutdanningen ser DMMH størst økning på barnehagelærerutdanning med vekt på musikk, drama, kunst og håndverk (+35%), mens de altså rapporterer om noe nedgang i søkertallene på de andre linjene.

Antall mannlige søkere til barnehagelærerutdanningene ved DMMH er på knappe 15%, en liten nedgang fra i fjor.

For Kristiansund ligger søkertallene omtrent på samme nivå som de har gjort de siste par årene, så her ser man ikke den samme «deltidseffekten» som i Trondheim.

DMMH legger ikke skjul på at de siste to årene har bydd på en betydelig reduksjon i søkertallet til lærerutdanningen, både hos dem og i landet for øvrig. Men konstaterer at utviklingen heldigvis ser ut til å ha stabilisert seg.

– Søkertallene de to siste årene, med en betydelig nedgang nasjonalt, er svært bekymringsfullt med tanke på kvaliteten i barnehagene. Vi ved DMMH er glade for at søkertallene ikke har gått ytterligere ned i forhold til i fjor og at vi nå kan se en svak bedring. Samtidig er det fremdeles for få som søker seg til barnehagelærerutdanningene. Tilstrekkelig kapasitet og ansatte med høy kompetanse er avgjørende for god kvalitet i barnehagen og for barns trivsel og utvikling. Vi har et sterkt håp om at vi framover vil se en økning i antall søkere til denne viktige utdanningen og at den viktige jobben barnehagelærere og andre ansatte i barnehagene gjør i større grad vil bli sett og anerkjent, sier Skagen.

Blandet utvikling

Hun er ikke alene om håpet.

Av  en pressemelding fra Høgskulen på Vestlandet går det fram at 25 personer har søkt barnehagelærerutdanninga på Stord i år, mot fjorårets 19.

– De to siste årene har vi hatt landets mest fornøyde barnehagelærerstudenter på Stord, og det kan ha gjort at flere ønsker å ta denne utdanninga her. God kvalitet og godt omdømme er viktig, sier dekan ved Fakultet for lærerutdanning, kultur og idrett, Asle Holthe i HVL.

Også Nord universitet rapporterer om økning i søknader til barnehagelærerutdanningen, fra 138 førstevalgssøkere i 2023 til 213 i år.

OsloMet rapporterer om nedgang i søkertallene til barnehagelærerutdanning.

Universitetet i Agder rapporterer om en nedgang på 5,4 prosent, og 0,8 førsteprioritetssøkere per plass.

Under kan du se hvor mange som har søkt de ulike tilbudene til barnehagelærerutdanning i år. Tabellen er søkbar.

Powered by Labrador CMS