Lan Marie Berg (MDG)
Lan Marie Berg (MDG) vil gi barnehageforeldre rett til 45 minutter ekstra fri - med lønn - for å hente i barnehagen.

Vil gi foreldrene fri fra jobb - med lønn - for å hente i barnehagen 

Lan Marie Berg (MDG) foreslår hentefri for foreldre med barn i barnehagen, til en prislapp på rundt 750 millioner kroner. 

Publisert Sist oppdatert

Det vil si rett til å gå ned til 90 prosent stilling med full lønnskompensasjon – 45 minutter hver dag per familie, ifølge VG, som har laget saken i forbindelse med at MDGs landsmøte arrangeres neste helg. 

– Vi vet at livsfasen hvor man har barn er den mest stressende fasen. Det er hvor veldig mange opplever tidsklemmen som et stort problem i hverdagen, sier Berg, som også nylig lanserte forslaget om kortere arbeidstid. For øvrig rett etter at partiet var en del av forliket som gikk inn for å øke pensjonsalderen. 

Berg sammenligner hentefri med retten til å trene i arbeidstiden, som mange arbeidsplasser har innført i dag. 

Berg viser til de mye diskuterte lave fødselstallene, og at flere og flere kun får ett barn.

– Samtidig så ser vi at veldig mange familier ønsker mer barn. Men de opplever at tiden ikke strekker til. Da må vi som samfunn også tenkte at er det ikke nå på tide å se på muligheter for å lette byrden for småbarnsforeldre, sier hun, og påpeker at mange er nødt til å ta igjen tapt arbeid om ettermiddagen. 

Berg mener en slik ordning potensielt kan bidra til mindre stress, og med det også færre sykmeldinger. 

– Vi antar at det vil koste rundt 750 millioner. Og det kan virke som en stiv pris, men samtidig vet vi at vi bruker over 30 milliarder i året på sykmeldinger, sier hun til VG.

Powered by Labrador CMS