Vil gi alle ansatte på avdeling én fridag i uka
Bemanningssituasjon er nå så kritisk at kommunen risikerer å ikke kunne tilby barnehageplass til 42 småbarn som har krav på det fra høsten av, advarer oppvekstlederen i Alta.
Nå foreslår administrasjonen tiltak for å rekruttere og beholde ansatte i kommunale barnehager – og for å unngå stenging av barnehager i Finnmarks mest folkerike by.
I innstillingen til torsdagens møte i hovedutvalget for oppvekst, kultur og integrering, står:
«Alta kommune vedtar en prøveordning der ansatte som jobber i 100 % fast eller 100% vikariat på avdelinger i kommunale barnehager får tilbud om 80% stilling med 100 prosent lønn».
Videre framgår at prosjektet skal gjelde i to år, og evalueres våren 2026, for å se om det har bidratt til få ned sykefraværet i kommunale barnehager samt gi innbyggerne et stabilt barnehagetilbud.
Mangler 14 stillinger
- Ja, det er et dramatisk forslag, men så er det også ganske dramatisk dersom vi ikke klarer å holde barnehagene åpne, sier Bjørn Pedersen, som er kommunalleder for oppvekst og kultur, til iFinnmark (krever abonnement), som først omtalte saken.
I saksframlegget redegjør han som følger:
- Situasjonen per i dag er at våre kommunale barnehager fortsatt mangler 14 stillinger. Får vi ikke disse stillingene besatt, kan ikke de barna som i dag har fått barnehageplass få dette tilbudet fra høsten. Vi må da trekke tilbudet om barnehageplass til mange barn som i dag har fått et slikt tilbud. Det vil da kunne gjelde 84 store barn over tre år, eller 42 små barn under tre år. Mest sannsynlig vil dette gjelde små barn.
Ofte stengt og redusert
Som vedlegg til saken, ligger Barnehagerapport for Alta kommune barnehageåret 2022/2023, der det står at barnehageadministrasjonen er svært bekymret for manglende rekruttering og vikarmangel.
«Altas barnehager har aldri før hatt så høye tall i henhold til stengning og redusert åpningstid, og heller ikke rapportert inn så høye tall i henhold til manglende ønsket pedagogtetthet.»
Barnehageåret 2023/2024 startet også med vakante stillinger. Utlysninger gjennom året har gitt få eller ingen kvalifiserte søkere, redegjør Pedersen.
Det hører med til historien at et tidligere vedtak om at avdelingene får tilsette 20% styrket bemanning ikke har lyktes helt. Ikke alle barnehager har greid å rekruttere inn, og man har erfart at ressursen fort blir «spist opp» av langvarig fravær.
Mindre jobb/mer lønn
Nå ønsker administrasjonen i stedet å tilby mer fleksibilitet og lavere belastning for personalet, og delvis finansiere tiltaket med å trekke inn ressursen til styrket bemanning.
Overfor iFinnmark anslår Pedersen at 150 barnehageansatte vil nyte godt av tilbudet om redusert arbeidstid fra 37,5 til 30 timer i uka.
Han sier også at det skal være mulig å jobbe 100 prosent, for 120 prosent lønn.
Grepet innebærer en økt kostnad på mellom 5,5 og 7,5 millioner kroner årlig, for de 12 kommunale barnehagene i Alta. Alt etter hvilken variant av forslaget lokalpolitikerne går for, dersom de sier ja.
For de 14 private barnehagene i kommunen, vil tilskuddene - gitt dagens finansieringsordning - kunne øke med tilsvarende summer to år fram i tid.
Vil lokke folk tilbake
Det er en bekymring at kommunen kan rekruttere noen ansatte fra private barnehager. Hvis en privat barnehage må stenge over lengre tid, er det kommunens ansvar å gi barna et tilbud, påpekes det i saksframlegget.
Ut fra det iFinnmark skriver er det er imidlertid en annen gruppe arbeidstakere Pedersen håper å nå: De som barnehagene rapporterer at søker seg vekk yrket på grunn av belastning, arbeidstid og lønnsvilkår.
- Vi håper og tror at den nye ordningen fører til at flere av disse søker seg tilbake til barnehageyrket, slik at vi både kan få kompensert for de som blir å jobbe redusert og få ansatt nye folk i de ledige stillingene. Vi tror også sykefraværet blir lavere, som igjen er bra for bemanningen. I tillegg vil tilgangen på vikarer være mye bedre, for mange ansatte vil være villig til å være vikar ved fravær den dagen de har fri, beskriver oppvekstlederen til avisa.