I Alta har etterspørselen etter barnehageplasser steget markant.

Gratis-effekt ga plassmangel. Søkertallet steg med 38 prosent

I dag står 53 barn uten barnehageplass i Finnmarks største by.

Publisert

‒ Vi vet at flere i Alta har brukt å være hjemme med ungene sine. Mange av dem har nå søkt barnehageplass siden det er blitt gratis, forteller Gry Røe, styrer i Breidablikk barnehage til iFinnmark (krever abonnement).

I Nord-Troms og Finnmark er flere virkemidler tatt i bruk for å motvirke fraflytting, skape bolyst og øke næringsvirksomhet. Deriblant innføringen av gratis barnehage fra 1. august i år.

Men i Alta skaper gratis-grepet også utfordringer. 53 barn står i dag uten barnehageplass i Finnmarks største by. Og mens det gjennomsnittlige søkertallet inkludert byttesøknad har vært på 267 de siste fem årene, var årets søkertall på 368, opplyser iFinnmark. Altså en økning på 38 prosent.

Alle barn som har rett på plass, har fått det, forklarer rådgiver for barnehage i Alta kommune, Kariann Hætta. Men de som ikke får plass etter hovedopptaket?

‒ De må faktisk bare stå på venteliste til det blir ledig. Noen må faktisk bare stå der til neste august om det ikke dukker noe opp, svarer hun til lokalavisa.

For nå er det mer eller mindre skrapa, og kun noen plasser i enkelte barnehager, men da i hovedsak for barn som er tre år og eldre.

Kommunen vil gjerne løse knipa, men problemer med å få på rekruttert tilstrekkelig bemanning gjør at en avdeling ved Breidablikk barnehage, som man gjerne skulle hatt åpen, har blitt stengt ned.

‒ Vi har ikke folk, rett og slett, sier Hætta til iFinnmark.

Powered by Labrador CMS