DEBATT

– Hvert eneste øyeblikk. Barna skal føle og vite at vi er glade i dem, liker dem og elsker å tilbringe dagene sammen med dem. I lek, i latter, i gleder og i oppoverbakker, skriver artikkelforfatteren.
– Hvert eneste øyeblikk. Barna skal føle og vite at vi er glade i dem, liker dem og elsker å tilbringe dagene sammen med dem. I lek, i latter, i gleder og i oppoverbakker, skriver artikkelforfatteren.

Å holde regnskap

«Politikere og styresmakter vil at regnskapet skal gå i pluss. Uten egentlig å tenke på at det går på bekostning av barnas, foreldrenes og de ansattes liv», skriver Line Melvold.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et innsendt bidrag, og gir uttrykk for skribentens meninger og holdninger. Vil du delta i debatten? Send gjerne inn innlegg hit.

Barn holder regnskap på smokker, kosebamser, egne sko, andres sko, blåbær i matboksen, blåbær i andres matbokser, biler, andres biler, hvem som fikk skalken sist, timer til mamma kommer og timer til pappa kommer. Barn samler på øyeblikk, på smil, gode blikk og varme, trygge hender.

Barn passer på vennene sine, de passer på hvem som har den kuleste sykkelen og hvor lenge, eller hvem som har hatt huska og hvor mange minutter det er igjen, og hvem som er den neste i rekka. Barn passer på yndlingsdinosaurusen sin, og yndlingsboka, yndlingstreet sitt eller andre ting de elsker litt ekstra godt.

Barn holder regnskap på det vi gir dem, og alt kommer i retur. Barn samler erfaringer som skal gå i pluss.

Foreldre holder regnskap på våketimer, på sovetimer, på antall tenner som kommer og antall tenner som mistes. Foreldre holder regnskap på antall skiver i matboksen, på skiftetøy i alt slags vær, på mailer og sms-er fra barnehagen.

Foreldre holder regnskap på åpningstider, smittevern, munnbind og hentetider. Foreldre holder regnskap på bekymringer, på sykebarndager og på koronanyheter. Og foreldre holder regnskapet som skal gå i pluss når alt kommer til alt, og når fredagen kommer og det skal settes to streker under uka. Foreldre håper og ønsker at det skal gå i pluss. Det er mye som skal gå opp, men barna skal gå i pluss.

Foreldre samler på gode ord om barna sine og på smil ved porten. Foreldres erfaringer med barnehagen skal gå i pluss på vegne av barna og familien.

Ansatte i barnehagen holder regnskap på smokker, kosebamser, alle barnas sko og klær og sekker. Og vogner. Ansatte skal holde regnskap på sovetider, på hviletider, på bleier og bleier igjen, på allergier og på favoritt-ting som trygger barna. Ansatte holder regnskap på tynne sokker og tykke sokker, på ullgensere som ikke klør, eller som klør, og på støvler som egentlig er litt for store eller litt for små.

Ansatte holder regnskap og orden i lavvoer, i båten, i sykkelen og i boden. Ansatte holder regnskap på vennskap og relasjoner slik at alle alltid skal ha en, og at alle skal lære å ta vare på hverandre.

Ansatte holder regnskap på seg selv og hverandre og livet utenfor barnehagen. Ansatte skal også sette to streker når fredagen kommer, og det skal gå i pluss der også for det livet som leves utenfor barnehagen.

Snakker om læring før omsorg

Politikere og styresmakter holder regnskap på penger.

Politikere og styresmakter synes ikke barnehager og de som jobber der er så viktige. Egentlig.

Fordi da vil det ikke gå i pluss.

Politikere og styresmakter snakker om læring før omsorg og kjærlighet.

Politikere og styresmakter snakker om dialog, lytter ikke når vi sier at barn er viktigere enn laks, olje og fornybar energi.

Politikere og styresmakter vil at regnskapet skal gå i pluss. Uten egentlig å tenke på at det går på bekostning av barnas, foreldrenes og de ansattes liv.

Politikere og styresmakter sier at de forstår vår krevende arbeidshverdag, men de bryr seg ikke om det. Egentlig.

For da hadde de gått i dialog. Ikke bare snakket om at de gjør det.

Hvert øyeblikk teller

Men vi som har med barnehager å gjøre til hverdags; barn – foreldre og ansatte. Vi vet at det er den viktigste fasen i livet for barna når det kommer til omsorg, lek, læring og danning. Hvert øyeblikk teller sammen med barn.

Hvert eneste øyeblikk. Barna skal føle og vite at vi er glade i dem, liker dem og elsker å tilbringe dagene sammen med dem. I lek, i latter, i gleder og i oppoverbakker. Vi er her for barna, foreldrene og hverandre. Hver dag.

Og hvorfor? Fordi vi har valgt denne fantastiske jobben det er å skape en trygg barndom for den neste generasjonen. Det er valgår i år. La oss sørge for at de som styrer landet passer på den viktigste verdien vi har her i landet, og at de styrer slik at det vil gå i pluss for barna våre. Vi kan ikke la det gå i minus.

En spesiell takk til alle barna våre – det er en glede å være sammen med dere hver eneste dag.

En spesiell takk til dere foreldre som gir oss denne muligheten og for alle samtaler, smil og bekymringer vi kan dele.

En spesiell takk til hver og en av dere ansatte i barnehagen. Jeg har ikke ord, men dere vet.

God påske.

Jeg håper hver og en av dere får velfortjente dager med ferie. Med lønn.

For jøye meg vi vil trenge det, også i tiden som kommer.

Powered by Labrador CMS