De fleste tilfeller med infeksjoner med gruppe A-streptokokker gir mild sykdom. I sjeldne tilfeller kan streptokokker forårsake alvorlig sykdom, skriver FHI.

FHI: Flere pågående utbrudd med skarlagensfeber i Norge

– Foreldre bør oppsøke fastlege eller legevakt hvis barnet har symptomer på skarlagensfeber for vurdering av om det er behov for antibiotikabehandling, sier Yngvild E. Bentdal, lege ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Publisert Sist oppdatert

I flere europeiske land har det vært registret økt forekomst av infeksjoner forårsaket av guppe A-streptokokker hos barn under 10 år. Gruppe A-streptokokker gir blant annet skarlagensfeber, men har også ført til noen mer alvorlige tilfeller, skriver FHI i en artikkel publisert onsdag.

Nesten kun hos barn

Utbrudd av skarlagensfeber og halsbetennelser med streptokokker er vanlig og kommer hver vinter og vår i barnehager og skoler.

Skarlagensfeber forekommer stort sett bare hos barn. Sykdommen begynner ofte med feber og halsinfeksjon, og etter hvert nuppete rød tunge (kalles jordbær- eller bringebærtunge) og sandpapiraktig utslett på kroppen og i kinnene, ifølge FHI.

Skarlagensfeber skal alltid behandles med antibiotika, det gjelder også halsbetennelser forårsaket av streptokokker. Øvre luftveisinfeksjoner med halsvondt og eventuelt utslett skyldes oftest virus, og disse infeksjonene skal ikke behandles med antibiotika, framgår det i artikkelen.

FHI har fått informasjon om flere pågående utbrudd med skarlagensfeber i Norge. Data fra primærhelsetjenesten viser at flere har oppsøkt fastlege med halsbetennelser med streptokokker i år sammenlignet med årene før pandemien.

Immunologisk gjeld

Det er flere grunner til økning av halsbetennelser og skarlagensfeber nå.

Forekomsten av infeksjonssykdommer har vært lavere under pandemien, og immunforsvaret har ikke fått trent seg like godt på å bekjempe infeksjoner. Denne immunologiske gjelden gjelder for virus, men også bakterier som for eksempel gruppe A-streptokokker.

Det er også høyere risiko for å få bakterielle infeksjoner etter en virusinfeksjon, forklarer FHI.

Når det nå er mange virus som sirkulerer samtidig, både influensa, vannkopper, RS-virus og korona, setter det et ekstra press på immunforsvaret.

De fleste tilfeller med infeksjoner med gruppe A-streptokokker gir mild sykdom. I sjeldne tilfeller kan streptokokker forårsake alvorlig sykdom. Sykdomsforløpet kan være svært akutt, og i enkelte tilfeller dødelig. For utdypning og liste over alvorlige symptomer, se nettsidene til FHI.

Powered by Labrador CMS