Tanya Farstad Valdø, Tonje Berseth Nilsen og Line Solheim (alle i blått) står bak gjenbruksappen La Vandre.
Tanya Farstad Valdø, Tonje Berseth Nilsen og Line Solheim (alle i blått) står bak gjenbruksappen La Vandre.

Vant pris for gjenbruksapp

De tre barnehagemødrene ville gjøre det lettere for barnefamilier å ta bærekraftige valg. Nå har de vunnet Bærum kommunes klima- og miljøpris.

Publisert Sist oppdatert

Som småbarnsmødre har Tonje Berseth Nilsen, Tanya Farstad Valdø og Line Solheim førstehåndserfaring med den store mengden tøy og utstyr barn vokser ut av hver sesong.

Å hele tiden kjøpe nytt, er både dyrt og lite bærekraftig. Derfor utviklet de gjenbruksappen La Vandre, som lar foreldre i samme barnehage, skole eller idrettslag avtale bytte, overtakelse eller salg av klær og utstyr.

Torsdag i forrige uke mottok de Bærum kommunes klima- og miljøpris for arbeidet.

Det opplyser kommunen i en pressemelding.

Ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) overrakte prisen, som er på 100 000 kroner.

– Dette betyr enormt mye, og gir oss stor motivasjon og mulighet til å fortsette arbeidet med La Vandre slik at enda flere kan få ta i bruk plattformen. Vi er stolte og ydmyke over tildelingen, sa Tanya Farstad Valdø da hun takket for prisen.

Ville gjøre det lettere å ta bærekraftige valg

De tre småbarnsmødrene hadde lenge delt engasjementet for gjenbruk, og savnet en markedsplass i nærmiljøet sitt. De opplevde at klær og utstyr druknet i Facebook-grupper og større gjenbruksmarkeder på nett. Flere kjøpere dukket aldri opp for å hente, eller de måtte ordne med frakt som gjorde det både dyrere, mer tidkrevende og mindre miljøvennlig å kjøpe og selge brukt.

– Småbarnsfamilier befinner seg også ofte i tidsklemma, og det kan være vanskelig å ta de gode bærekraftige valgene hvis det fører til at man må bruke mye tid på å kjøre rundt for å hente brukte klær og utstyr man har kjøpt. Vi tror derfor at muligheten til å bytte innad i barnehagen – å gjøre det nært, lokalt og enkelt – vil bidra til å øke gjenbrukstakten i samfunnet, sa Farstad Valdø i et intervju med barnehage.no i februar.

La Vandre-appen ble lansert i fjor høst, og i løpet av to måneder hadde de vervet over 200 barnehager og idrettslag.

Motivere til nytenkning

Bærum kommune deler årlig ut klima- og miljøprisen til lokale aktører som har gjort en ekstra innsats for klima og miljø. Prisen skal heie frem nye ideer og tiltak, og motivere til nytenking og endring, opplyser kommunen.

Torsdag ble prisen delt ut for femte gang, og det sto mellom åtte kandidater.

Juryen berømmer La Vandre for å øke engasjementet for gjenbruk av klær og sportsutstyr til barn og ungdom:

«Slik kan Bærumsforeldrene utvikle klimakloke og bærekraftige vaner, og på sikt påvirke bransjen til å levere klær og utstyr med bedre kvalitet og lengre varighet. Vinnerne av klima- og miljøprisen bidrar til å øke gjenbruket, og samtidig utjevne sosiale forskjeller i Bærum kommune ved å gi barnefamilier tilgang til rimelig sportsutstyr og kvalitetstøy. Idrett og friluftsliv er sunt, sosialt og bidrar til bedre helse.»

– En mer bærekraftig klesindustri er viktig for miljøet, for barna våre og den fremtiden de skal leve i, sa juryleder Dag Egil Strømme under utdelingen.

Powered by Labrador CMS