Espira og gründerne bak La Vandre inngår samarbeid. Fra venstre: Tanya Farstad Valdø, Espira-direktør Marit Lambrechts, Line Solheim og Tonje Berseth Nilsen.
Espira og gründerne bak La Vandre inngår samarbeid. Fra venstre: Tanya Farstad Valdø, Espira-direktør Marit Lambrechts, Line Solheim og Tonje Berseth Nilsen.

Gjør suksess med gjenbruksapp

De ville gjøre det lettere for barnefamilier å ta bærekraftige valg. Nå er appen til de tre småbarnsmødrene tatt i bruk i 200 barnehager, deriblant 40 Espira-barnehager.

Publisert Sist oppdatert

Som småbarnsmødre har Tonje Berseth Nilsen, Tanya Farstad Valdø og Line Solheim førstehåndserfaring med den store mengden tøy og utstyr barn vokser ut av hver sesong.

Å hele tiden kjøpe nytt er både dyrt og lite miljøvennlig. Derfor utviklet de appen La Vandre – en plattform som skal gjøre gjenbruk enklere.

– Vi vil at det skal være lett å ta bærekraftige valg, sier gründer Tanya Farstad Valdø.

Appen de har laget legger til rette for at foreldre enkelt kan avtale salg, levering, henting og bytting av klær og utstyr lokalt i sin barnehage.

– En av de mest forurensende industriene

Til tross for tjenester som Finn.no, Fretex og gjenbruksgrupper på Facebook er over 80 prosent av klærne nordmenn kjøper helt nye, ifølge en undersøkelse gjennomført av Kantar TNS for SIFO.

Barnehagekjeden Espira ønsker å bidra til å øke gjenbrukstakten. Derfor har de som første store barnehagekjede inngått samarbeid med La Vandre.

– Barn vokser veldig fort ut av klærne sine og vi vet at klesindustrien er en av de mest forurensende industriene. Siden vi er en stor barnehageaktør med nærmere ti tusen barn stilte vi oss spørsmålet: Hvordan kan vi bidra til at flere utveksler brukte barneklær på en miljøvennlig måte? Klarer vi å øke gjenbruket av klær og utsyr, vil det betydelig redusere miljøavtrykket fra barnehagene våre.

Det sier administrerende direktør i Espira, Marit Lambrechts.

– Samarbeidet med La vandre er del av et større bærekraftsarbeid, hvor FNs bærekraftsmål står sentralt gjennom vårt pedagogiske arbeid, vår satsing på Miljøfyrtårnsertifisering og samarbeidet med SOS-barnebyer om å drifte en barnehage i Zimbabwe, forklarer hun.

– Vi får ingen inntekter av dette samarbeidet, isteden støtter vi tilgangen til appen i flere av våre barnehager.

– Krevende tider

I første omgang får foreldre i nærmere 40 Espira-barnehager tilgang til appen. Blir det en suksess, er planen å gjøre den tilgjengelig for foreldre i alle kjedens 107 barnehager, opplyser Lambrechts.

– I tillegg til bærekraftselementet i ordningen, tror vi dette kan være et positivt bidrag til småbarnsforeldre i stadig mer økonomisk krevende tider, sier hun, og viser til økte matpriser, rentehevinger og økte strømpriser.

– Dette kan gi barnefamilier med anstrengt økonomi tilgang til bedre klær og utstyr enn de ellers kunne tatt seg råd til å kjøpe. Vi håper derfor at ordningen kan være med å bidra til sosial utjevning i tøffe tider.

Hektisk hverdag

La Vandre-plattformen har vært i drift siden i fjor høst og er nå tatt i bruk i om lag 200 barnehager, opplyser Tanya Farstad Valdø.

– Det har gått over all forventning. I dag er det en god miks av enkeltstående barnehager og kjeder som abonnerer på appen. Vi får tilbakemeldinger om at den skaper engasjement og samhold i foreldregruppene, og at flere barnehager arrangerer temauker der bærekraft settes på agendaen, forteller hun.

– Småbarnsfamilier befinner seg ofte i tidsklemma, og det kan være vanskelig å ta de gode, bærekraftige valgene hvis det fører til at man må bruke mye tid på å kjøre rundt for å hente brukte klær og utstyr man har kjøpt. Vi tror derfor at muligheten til å bytte innad i barnehagen – å gjøre det nært, lokalt og enkelt – vil bidra til å øke gjenbrukstakten i samfunnet, sier Farstad Valdø.

Powered by Labrador CMS