– Tenk framtid – bruk igjen! oppfordrer Ida Myhre i Gullstølsbotn barnehage.

Stor suksess med gjenbruksmarked i barnehagen

Nærmere 500 klesplagg fikk et nytt liv da Gullstølsbotn barnehage inviterte til gjenbruksmarked i fjor vår. Nå håper de å gjenta suksessen.

Publisert Sist oppdatert

– Vi opplever at barnehager ønsker å jobbe mer med ansvarlig forbruk og gjenbruk, og at flere har fått øynene opp for å arrangere gjenbruksmarked i barnehagen, opplyser prosjektleder i Grønt Flagg, Linda Cecilie Dale, i en pressemelding.

En av disse barnehagene er Gullstølsbotn barnehage i Bergen.

Fjorårets gjenbruksmarked ble en stor hit, både blant foreldre, barn og ansatte, forteller pedagogisk leder Ida Myhre.

– Foreldrene var veldig motiverte og syntes det var stor stas at vi hadde dette markedet. De samlet inn klær og barna syntes det var veldig gøy å «shoppe» klær i sin egen barnehage.

Det ble hengt opp plakater der familiene kunne tegne en strek for hvert klesplagg de tok med seg. Opptellingen viste at hele 480 plagg fikk et nytt liv.

På’an igjen

Nå er Gullstølsbotn barnehage klare for å gjenta suksessen. Torsdag 30. mars inviteres foreldre og barn nok en gang til gjenbruksmarked med barneklær.

– Klærne blir plassert på et fellesrom i barnehagen og vil være tilgjengelig for familiene i noen dager etter arrangementet, så det er mulig å bytte til seg plagg selv om man ikke rekker å komme innom 30. mars, forteller Myhre.

Fredag 14. april blir det gjenbruksmarked for alle de ansatte, opplyser hun. I år vil det også her bli registrert hvor mange plagg som får nytt liv.

– Jeg vet at mange kolleger var innom og plukket med seg klær under tilsvarende marked i fjor. Det hender at vi møter hverandre i gangen om morgenen og kjenner igjen plagg vi selv har eid, sier den pedagogiske lederen muntert.

Gi videre

For å involvere barna i det store temaet «ansvarlig forbruk», har de blant annet lest eventyret Lenge leve Teo. Eventyret forteller om verdien av gjenbruk, med en T-skjorte som hovedperson.

– På småbarnsavdeling har vi prøvd å forklare og rollespille hvordan et plagg man ikke bruker lenger kan gis videre til noen andre. På storbarnsavdeling snakker og reflekterer vi sammen med barna om verdien av å kunne dele med hverandre og gi ting videre, forteller den pedagogiske lederen.

– Selv om ikke alle har med seg klær til gjenbruksmarkedet, er det viktig å få frem at det ikke er flaut å hente klær og gi dem nytt liv, legger Myhre til.

Økt bevissthet

Miljøsertifiseringsordningen Grønt Flagg merker altså en økt interesse for å arrangere gjenbruksmarkeder i barnehager. I den forbindelse har de – i samarbeid med Naturvernforbundet – laget materiell og ressurser som skal gjøre planleggingen og gjennomføringen av slike arrangementer enklere.

– Vår ambisjon er å gjøre gjenbruk av klær tilgjengelig og praktisk i hverdagen til foreldrene i barnehagen, samt at man får en økt bevisstgjøring rundt klesforbruk og hva dette gjør for kloden vår. Det er jo ekstra flott at Gullstølsbotn også gjennomfører et eget gjenbruksmarked for de ansatte, sier prosjektleder Linda Cecilie Dale i Grønt Flagg.

God kommunikasjon

I bergensbarnehagen har de blant annet hengt opp plakater og kommunisert viktigheten av at klær får et nytt liv i forkant av arrangementet.

– Vi legger også ut informasjon til foreldrene på Vigilo, der vi forklarer litt om Grønt Flagg og hvorfor vi arrangerer gjenbruksmarked. I tillegg til å kildesortere avfall, så frø og lære barna å ta vare på naturen, er gjenbruksmarkedene en del av vårt arbeid med bærekraftig utvikling, forteller Ida Myhre.

– Bruker dere mye tid på planlegging og organisering?

– Vi informerer foreldene om når de kan komme og levere klær, og så rigger vi opp dagen før. Da er noen av barna med på å gjøre alt klart. Det krever litt innsats, men det har fungert veldig greit.

Klær som eventuelt blir «til overs» doneres videre til ulike gjenbruksstasjoner, opplyser den pedagogiske lederen.

Under fjorårets gjenbruksmarked satte foreldrene en strek for hvert plagg de tok med seg.

Den store klesbyttedagen

Både produksjon og transport av klær er forurensende og krever mye ressurser. Derfor inviterer Naturvernforbundet både privatpersoner og barnehager til å bli med på «den store klesbyttedagen» 22. april, slik at flest mulig klesplagg kan få forlenget liv.

Alle som ønsker det kan arrangere en byttedag i sitt nærområde. Gjerne på selve dagen eller en dato rett før eller etter dette, opplyser forbundet på sine nettsider.

I fjor var det 230 klesbyttearrangementer, fra Kirkenes i nord til Mandal i sør. Rundt 96 000 plagg fikk ny eier.

Hvis man legger til grunn at alle hadde kjøpt nye plagg i stedet for å bytte, bidro klesbyttedagen i 2022 til å spare over 62 tonn kjemikalier, 576 tonn CO2 og over 121 millioner liter vann, ifølge Naturvernforbundet.

Powered by Labrador CMS